6 dolog, ami biztos, hogy csak ezen a helyen van az országban

GettyImages-1270966358

Szerényen bújik meg Magyarország északkeleti csücskében a Zemplén, amely tele van igazi csodákkal. Egy igazi gyöngyszem, ahol tucatnyi olyan látnivaló található, amilyen máshol nincs kicsiny kis hazánkban.

Sok embert lehetne zavarba ejteni egy olyan kéréssel, hogy nevezze meg a Zempléni-hegység legszebb pontját. A Bodrog és a Hernád folyók által határolt, a Nagy-Milictől Tokajig húzódó terület ugyanis telis-tele van különlegességekkel, amolyan bakancslistás helyekkel. Például ezekkel.

1. Híres várak egy kupacban

A festői boldogkői csak az egyik a Zemplén híres várai közül, amely egyébként az Országos Kéktúra egyik állomása is. Ott van még Magyarország legkorábbi kővárainak egyike, a 13. század elején épített füzéri vár, karnyújtásnyira tőle, 639 méteren pedig a folyamatosan épülő és szépülő regéci vár, valamint a Várhegyen álló sátoraljaújhelyi is, amely első okleveles említése 1261-ből való. Itt, a Zemplénben található a vármegye legfiatalabb vára, a 16. század végén kialakított szerencsi, és az ország talán leghíresebbje, a sárospataki Rákóczi-vár, amely a magyar nemzeti örökség része. 

A sárospataki Rákóczi-vár Vörös-tornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra és a zempléni hegyekre
A sárospataki Rákóczi-vár Vörös-tornyából gyönyörű kilátás nyílik a városra és a zempléni hegyekreIzzet Keribar / Getty Images Hungary

2. Kőkapu

A Zemplén természeti szépségei közül mindet megemlíteni nem is lehet, de kiemelni jó párat mindenképpen fontos.

A festői szépségű Kőkaput például, amely gyalog, autóval, biciklivel is megközelíthető, de a legnagyobb élmény mégiscsak az, ha Pálházáról kisvasúton vonatozunk a Zemplén „belsejébe”, Rostalló irányába.

A nagyjából félórás út után leheveredhetünk a békésen pihenő, kőkapui csónakázótó partján, amely mellett egy sziklaszirten magasodik a 19–20. század fordulóján, svájci vadászkastélyok mintájára épült kőkapui vadászkastély. Az itteni környezet nemcsak azért csodás, mert beleszippanthatunk a hamisítatlan, illatos és friss zempléni levegőbe, hanem azért is, mert itt térerő sincs – nem kell tehát attól félnünk, hogy a telefon belecsipog a csendünkbe.

3. Megyer-hegyi Tengerszem

Olyan, mint a Sárospatakhoz tartozó Megyer-hegyi Tengerszem, nincs még egy Magyarországon. Bár a neve tengerszem, valójában azonban egy egykori malombánya „gödre”, amelyet magáévá tett a természet.

Az itt összegyűlt csapadékvizet – amely mélysége helyenként a 6,5 métert is elérheti – a tengerszem 70 méteres falai ölelik körbe.

Csodás kirándulóhely, amelyet Károlyfalva és Sárospatak-Botkő felől is meg lehet közelíteni. 

A Megyer-hegyi Tengerszemhez hasonlót nemigen találni Magyarországon
A Megyer-hegyi Tengerszemhez hasonlót nemigen találni MagyarországonKrisztian Balint / Getty Images Hungary

4. Sátoraljaújhelyi kalandpark

A Zemplén szívében található egy olyan kalandpark is, amely egyszerre két leget is a magáénak tudhat.

Sátoraljaújhelyen működik ugyanis Magyarország leghosszabb, 1332 méter hosszú ülőszékes libegője, és a maga 2257 méteres hosszával itt van hazánk leghosszabb csövön rögzített bobpályája is.

Bár megunni nem nagyon lehet a kalandozást, ám ha egy kis nyugalomra váltanánk, a csúszás és robogás után felsétálhatunk a Magas-hegy tetején álló kilátóhoz. Innen egy kellemes séta a Világörökség részévé nyilvánított, 5 hektár felszín alatti, több mint 10 kilométer hosszú Ungvári pincerendszer

A libegőzés alatt nagyokat szippanthatunk a friss zempléni levegőből
A libegőzés alatt nagyokat szippanthatunk a friss zempléni levegőbőlmajorosl / Getty Images Hungary

5. Hercegkúti pincesorok

Ma már a Tokaj-Hegyalja szimbólumának számítanak a Sárospatak szomszédságában található hercegkúti pincesorok. A 195 pincéből álló Kőporosi- és a Gombos-hegyi pincesorok a népi építészet remekei, amelyek 2002-ben felkerültek az UNESCO világörökségi listájára is kultúrtáj kategóriában. A látvány önmagáért beszél.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ambient Lights (@borbelyk) által megosztott bejegyzés

6. Telkibánya

A felsorolásból nem hagyhatjuk ki Telkibányát sem, amihez még csak hasonló sincs az országban. Kevesen tudják ugyanis, hogy a település egykor Magyarország aranytermelésének csaknem egyharmadát adta. A nagy múltú arany- és ércbányászatáról híres, körülbelül 500 lelkes községet már a 13. században is bányatelepként említették, egy századdal később azonban bányavárossá lett. Noha ma már nincs itt aranybányászat, aranybányatúrán azért még részt vehetünk, amelynek során bekukucskálhatunk egy középkori bányajáratba. A festői helyen egyébként már önmagában az is nagy élmény, ha csak sétálunk a környéken. És közben nem árt, ha felkészülünk: utunk során megannyi ásványt gyűjthetünk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra