Ez a világ tíz legveszélyesebb országa: közülük egy európai

GettyImages-182813210
Olvasási idő kb. 7 perc

Európai is van a világ tíz legveszélyesebb országának listáján, ráadásul olyan helyeket utasított maga mögé, mint Irak, Szudán vagy Szomália. A húszas rangsorban még további két kontinensbeli országot is találunk olyanokkal versenyben, mint Észak-Korea, Mali vagy Kolumbia. De vajon mitől olyan veszélyesek, és miért nem tanácsos ezekre a helyekre ellátogatnunk?

Az Institute for Economics and Peace minden évben közzéteszi a Global Peace Index (GPI) jelentését, amely 23 különböző mutató alapján méri fel, mennyire veszélyes vagy biztonságos egy ország – beleértve a politikai terrort, a belső konfliktusokból eredő haláleseteket és a gyilkosságok arányát. Íme, a lista Afganisztántól Szomálián és Malin át Kolumbiáig – egy európai helyszínnel. Fontos adalék: a rangsor az országok 2022-es helyzete alapján készült, így az idén október 7-én kirobbant, Hamász és Izrael közötti háborút még nem vették számításba.   

1. Afganisztán

Noha 2021-hez képest 2022-ben valamivel biztonságosabb a 3,554-es pontszámával Afganisztán, így is ötödik éve a világ legveszélyesebb országa. Afganisztán már évtizedek óta folyamatos háborús övezet, ráadásul hosszú ideje szélsőséges iszlamista szervezetek működési területe. A biztonságát még tovább rontja az instabil politikai, gazdasági és társadalmi helyzete is, és az sem mellékes, hogy az ország a világ egyik legnagyobb ópiumtermelője, így a kábítószer-kereskedelem jelentős helyszíne is.

Immár ötödik éve Afganisztán a világ legveszélyesebb országa
Immár ötödik éve Afganisztán a világ legveszélyesebb országaJonathan Wilson / Getty Images Hungary

2. Jemen

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint Jemen jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius válságában van. A több mint öt éve tartó katonai konfliktus 4,3 millió embert kényszerített otthona elhagyására, és 14 millió embert fenyeget az éhezés, valamint a halálos betegségek. 

3. Szíria

Szíriát 2011 márciusa óta sújtja polgárháború, amelyet a 21. század második legtöbb áldozatot követelő háborújaként emlegetnek.

2019 márciusáig 5,7 millió ember menekült el a közel-keleti országból, és több mint 6 millióan váltak otthontalanná.

Szíria 2022-es GPI-mutatója 3,356, a folyamatos konfliktusok, a polgári zavargások és a széles körben elterjedt erőszakos bűnözés miatt. Fegyveres konfliktus főként a kormány és az ellenzéki csoportok között zajlik, a fővároson kívül pedig alig vagy egyáltalán nem érvényesül a jogállamiság vagy a rend.

Szomorú képet fest a lerombolt Homsz: a város ostroma három évig tartott
Szomorú képet fest a lerombolt Homsz: a város ostroma három évig tartottGoran Safarek / Getty Images Hungary

4. Oroszország

Bár az orosz–ukrán háborúban a legtöbb harc Ukrajnában zajlik, a jelentés szerint a két ország közül Oroszország a veszélyesebb, részben a gazdasági feszültségek miatt, valamint azért, mert az orosz hadsereg ukrajnai veszteségei beleszámítanak Oroszország veszélyességi szintjébe. A 2022-es GPI kapcsán azért azt fontos megjegyezni, hogy a jelentés csak az orosz–ukrán háború kezdetére vonatkozott. 

5. Dél-Szudán

A Szaharától délre fekvő Dél-Szudán a belső konfliktusai miatt Afrika legkevésbé békés országa.

Noha a térség továbbra is nagyon veszélyes, Dél-Szudán általános biztonsága javult az előző évekhez képest.

A különbség már a 2021-es GPI-hez képest is látható, amely annak köszönhető, hogy jelentősen, 15 százalékkal csökkent a belső konfliktusok következtében elhunytak száma és az általános gyilkossági ráta is. 

Bár Dél-Szudánban az elmúlt évekhez képest jobb a helyzet, de még mindig a világ legveszélyesebb országainak egyike
Bár Dél-Szudánban az elmúlt évekhez képest jobb a helyzet, de még mindig a világ legveszélyesebb országainak egyikeLuis Davilla / Getty Images Hungary

6. Kongói Demokratikus Köztársaság

A lista hatodik helyén egy ugyancsak afrikai ország található. A Kongói Demokratikus Köztársaság a „külső konfliktusból eredő halálesetek” kategóriájának harmadik helyén áll, és a második legveszélyesebb ország a szubszaharai Afrika területén. A szegénység és a politikai nyugtalanság mindennapos jelenség, a lázadók és a fegyveres erők szabadon vándorolnak bizonyos területeken. Meglehetősen gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, köztük a gyilkosságok, a nemi erőszak, az ember-, az autó- és az utcai rablások. Ezek mellett ott vannak még olyan természeti katasztrófák is, mint az árvizek, a földrengések és a vulkánkitörések.

7. Irak

Továbbra is feszült a helyzet Irakban, amelyet hosszú idő óta külső és belső konfliktusok sújtanak. A politikai helyzet és maga az állam sem stabil, és az Iszlám Állam (ISIS) is folyamatos fenyegetettséget jelent. Ezek mellett továbbra is jellemző az emberi jogok megsértése, beleértve a gyülekezési szabadság és a nők jogainak megsértését is. 

Irakban továbbra is feszült a helyzet
Irakban továbbra is feszült a helyzetMansoreh Motamedi / Getty Images Hungary

8. Szomália

Az ugyancsak afrikai Szomáliában évek óta folyamatos a politikai és a katonai konfliktus.

Az országban különböző fegyveres csoportok harcolnak a hatalomért, és a helyzetüket az sem könnyíti meg, hogy Szomália területén is jelen vannak szélsőséges iszlamista szervezetek.

Ezek mellett az országban gyakoriak az emberi jogi sérelmek, köztük a civil lakosság elleni erőszak vagy a kényszermunka.

9. Közép-afrikai Köztársaság

Az Afrika középső részén található ország is hosszú idő óta szenved a folyamatos belső konfliktusoktól és a polgárháborúktól. A lakosság számára jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a fegyveres csoportok hatalomért folytatott küzdelmei, emellett állandó a veszély a lázadók miatt is. 

10. Szudán

Afrika harmadik legnagyobb területű országa nemcsak a belső konfliktusai és a polgárháborúi miatt szerepel a világ legveszélyesebb térségei között, hanem azért is, mert megannyi határvitát és összetűzést élt már meg a szomszédos országokkal, például Dél-Szudánnal.

Szudánban a belső konfliktusok mellett gyakori a határviták miatti feszültség is
Szudánban a belső konfliktusok mellett gyakori a határviták miatti feszültség isClaudiad / Getty Images Hungary

További európai országok a húszas listán

A listának természetesen nincs vége, ráadásul a sor további európai országokkal folytatódik. A világ húsz legveszélyesebb országa között ugyanis még két, kontinensünkön található állam szerepel: a tizenegyedik helyen áll Ukrajna, amelyet Észak-Korea, Líbia, Mali, Etiópia, Venezuela, Pakisztán és Burkina Faso követ. Ezután következik Törökország, a húszas listát pedig Kolumbia zárja. Szomorú tény, hogy ezek közül a 2022-es jelentésben a legdinamikusabban Ukrajna biztonsága csökkent a legrohamosabban, aminek egyértelműen az Oroszországgal folytatott háború az oka.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek