Segítő, eredményes vagy individualista? Te tudod, melyik típusba tartozol?

GettyImages-1442122445

Az enneagramelmélet misztikusan hangzik, de nem csak a spirituális beállítottságúaknak hasznos: a mindennapi életben és üzleti környezetben is alkalmazható ez a típusú személyiségteszt.

Az emberi viselkedés régóta foglalkoztatja a kutatókat és az átlagembereket egyaránt. Számtalanszor próbálták különböző típusokba sorolni az egyes embereket, meghatározni, hogy miben hasonlítunk, miben különbözünk, és milyen belső indíttatások vagy személyiségjellemzők mozgatnak bennünket és irányítják reakcióinkat.

Az önismeretben és másokkal való kapcsolatainkban is segít ez a teszt

Az enneagram is egyike ezeknek a tipizáló rendszereknek. Az elmélet kilenc jellegzetes típust különít el aszerint, hogy az emberek hogyan látják és értelmezik a világot. 

Az enneagram abban is segíthet eligazodni, hogy megértsük jelenlegi vagy korábbi kapcsolatainkat; vagy éppen azt, hogy bizonyos típusú emberekkel miért jövünk ki jobban, másokkal pedig kevésbé.

Segítségével ráláthatunk vakfoltjainkra, azaz azokra a jellemzőinkre, amelyek a külvilág számára láthatóak, saját magunk előtt azonban ismeretlenek. Az elméletet üzleti környezetben is sokszor alkalmazzák: segítségével mind az ügyfelekkel, mind a kollégákkal való kapcsolat gördülékenyebbé válhat, de profitálhatnak belőle vezetők és fejvadászok is.

Ez a személyiségteszt kilenc alaptípust különböztet meg
Ez a személyiségteszt kilenc alaptípust különböztet megmarekuliasz / Getty Images Hungary

Az enneagram kilenc személyiségtípusa

Az elmélet gyökerei egészen az ókori görögökig, Püthagoraszig nyúlnak vissza, majd a szúfik fejlesztettek rajta. A 20. században a bolíviai születésű Oscar Ichazo, majd chilei követője, Claudio Naranjo dolgozta ki a személyiség enneagramját, amely alapján kilenc típusba sorolták az embereket.

A kilenc típus három csoportba osztható aszerint, hogy az adott típust az ösztönei, a gondolatai vagy az érzelmei irányítja-e.

Az, hogy ki melyik típusba tartozik, függ az örökletes mintáktól és a szocializációtól egyaránt; mindenesetre állítólag az alaptípus gyerekkorban rögzül minden embernél, néhány éves korban. Fontos hangsúlyozni, hogy egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál – mindegyiknek vannak erősségei és gyengeségei, különleges adottságai és jellemző korlátai.

Lássuk, mi jellemző az egyes típusokra!

1. A perfekcionista

Tökéletességre törekszik, elveihez ragaszkodik, de hajlamos elnyomni ösztöneit és szükségleteit. Precíz, rendszerető, szereti, ha nála van a kontroll. Jellemző rá a megfelelési kényszer, hajlamos a munkamániára. Nehezen engedi el magát vagy fejezi ki haragját, viszont hajlamos az aggodalomra. Félelmének fő tárgya az, hogy téved vagy hibázik, esetleg alkalmatlan az adott feladatra, gyakori körükben az imposztorszindróma. Nehezen fogad el segítséget, viszont másoktól is megkövetelné a tökéletességet. Szélsőséges esetben agresszív.

2. A segítő

Hajlamos másoknak alárendelődni; az ő szükségleteiket a saját igényei elé helyezni. Átvállalhatja mások problémáit, önzetlen, szívesen ad, fő motivációja, hogy elnyerje mások szeretetét. Leginkább a szeretet elvesztésétől fél, ezért hajlamos lehet a túlzott ragaszkodásra. Másik félelme, hogy jelentéktelennek, értéktelennek ítélik meg. Nyílt, barátságos, gondoskodó, de szinte mindenben az érzelmei irányítják. Fontos számára, hogy elismerjék, milyen sokat tesz másokért. Szélsőséges formában a végletekig önfeláldozó.

3. Az eredményes (más néven motivátor)

Legfőbb motivációja, hogy teljesítményével lenyűgözze a többieket. A siker és az elismerés mozgatja, hajlamos akár a törtetésre is. Legjelentősebb félelme a kudarc. Optimista, céltudatos, gyerekkorától kezdve megszokta, hogy a teljesítményért jutalmazzák. Sok ismerőse van, de ezek leginkább érdekkapcsolatok, amelyek a boldogulását szolgálják. Magabiztos, jól bánik az emberekkel, de érzelmeit nem éli meg, menekül előlük. Fontos számára a pozitív visszajelzés, hajlamos lehet a munkamániára.

A munkamániás motivátor nem mindig jó jó vezető
A munkamániás motivátor nem mindig jó jó vezetőPixelsEffect / Getty Images Hungary

4. Az individualista (művész, különc)

Kreatív, eredeti megoldásokkal dolgozik, fejlett önismerettel rendelkezik. Érzékeny, sokszor úgy érzi, környezete nem érti meg. Legfőbb motivációja, hogy egyedi és eredeti lehessen, kitűnjön a tömegből. Szívesen töpreng az élet értelmén, gyakran melankolikus hangulat lengi körül. Tapintatos, jól kommunikál, képes arra, hogy másokat inspiráljon. Szeret álmodozni, ami akár a valóságtól is eltávolíthatja. Fél a szürke hétköznapoktól, az unalomtól, az átlagostól, a jelentéktelenségtől. Szélsőséges formában magába fordul, folyton múltbeli sérelmein rágódik, csak önmagára és a saját szenvedésére figyel.

5. A megfigyelő (vizsgálódó)

Kiváló megfigyelő, aki távolról szereti szemlélni az eseményeket. Minden kérdéshez racionálisan közelít, jó lényeglátó képességgel rendelkezik, magas fokon képes koncentrálni. Gyakran elméleti érdeklődés jellemzi, az őt leginkább érdeklő területen szakértő. Mielőtt cselekszik, gondosan mérlegel. Folyamatosan képzi magát, szeretne a világról minél többet tudni. Félelme, hogy mások tudatlannak látják, hogy megsemmisül. Szélsőséges formában elkerüli a többieket, antiszociális, félszeg vagy határozatlan.

6. A kétkedő (lojális)

Leginkább a biztonság igénye jellemzi. Beilleszkedik a környezetébe, szabálykövető. Nem szeret irányítani, inkább betagozódik a többiek közé. Konzervatív, szorgalmas, fontos számára a család és az, hogy maga mögött érezze a vezető támogatását. Kerüli a veszélyes helyzeteket, biztonsági játékos, nem szeret kockáztatni. Barátságos, hűséges, jó stressztűrő képességgel rendelkezik. Leginkább attól fél, hogy elveszti a támogatást, egyedül marad. Hajlamos a túlzott aggodalomra, sokszor a legrosszabb forgatókönyveket játssza le fejben újra és újra. Nehezen lehet elnyerni a bizalmát, de ha egyszer valakinek sikerül, kitart mellette a végsőkig.

7. A rajongó

Legfőbb törekvése a boldogság. Élvezi az életet, extrovertált, lendületes. Fontos számára a jó társaság, hogy emberek között lehessen. Hamar lelkesedik, de nem igazán kitartó. Optimista, kerüli a szenvedést, az élet árnyékosabb oldaláról nem szeret tudomást venni. Gyakran beleveti magát valami izgalmas, új dologba, hogy ne kelljen szembesülnie fájdalmas érzéseivel. Könnyen teremt kapcsolatot, jó humorérzékkel rendelkezik, sokszor ő a társaság motorja. Fél az unalomtól, a szenvedéstől, a negatív embereket kerüli. Remek ötletei vannak, de a megvalósításban már kevésbé szívesen vesz részt. A monoton rutinfeladatok elől menekül.

A rajongó igazán tudja élvezni az életet
A rajongó igazán tudja élvezni az életetFlashpop / Getty Images Hungary

8. A harcos (vezető)

Célja a függetlenség és a hatalom megszerzése. Határozott, önálló, magabiztos egyéniség, fontos számára, hogy tiszteljék, ezáltal érzi magát értékesnek. Kedveli a kihívásokat. Vágya, hogy önálló és erős legyen, hogy befolyással legyen az események alakulására. Fél a kiszolgáltatottságtól, a gyengeségtől, a tehetetlenségtől. Nehezen enged másokat közel magához, de szívesen támogatja a gyengébbeket. Nem szeret csapatban dolgozni, nem okoz számára problémát a konfrontálódás, mottója: „Nehogy már más mondja meg, hogy én mit csináljak!”

9. A béketeremtő

Számára a legfontosabb a harmónia, mindenáron annak fenntartására törekszik. Barátságos, türelmes, elfogadó, kerüli a konfliktusos helyzeteket. A belső béke fenntartására törekszik, jó érzéke van a kompromisszumokhoz. Nehezen szánja rá magát a cselekvésre, inkább azt várja, hogy a dolgok maguktól jöjjenek helyre. Legfőbb szempontja a kényelem, ami olykor a lustaságig fokozódhat. Haragját ritkán mutatja ki, hajlamos a problémákat a szőnyeg alá söpörni. Fejlődési feladata, hogy kényelemszeretetén túllépve megismerje valódi prioritásait, rátaláljon valódi önmagára.

Az enneagramelmélet a fentebb felsorolt alaptípusoknál természetesen jóval több. Érdemes elmélyedni benne, hiszen ezáltal is közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, és másokat is jobban megérthetünk általa.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra