Mit árul el rólad a kedvenc színed? Erre ügyelj, ha a barnát szereted

GettyImages-1220997660

A színek mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak. Vannak kedvenc színeink, amelyeket kifejezetten szeretünk, mások valamiért nem állnak közel hozzánk, s mindez változhat – akár pillanatnyi hangulatunktól függően, akár életünk során, élethelyzetünknek, érzelmi állapotunknak megfelelően.

Mostan színes tintákról álmodom.

Legszebb a sárga. Sok-sok levelet
e tintával írnék egy kisleánynak”

– írta 1910-ben Kosztolányi Dezső, aki egyébként tényleg szerette a színes tintákat, de pályatársa és barátja, Karinthy Frigyes szerint nem a sárga, hanem a zöld volt a kedvence. Miről árulkodik vajon, hogy melyikkel akarjuk kiszínezni az életünket?

Gyógyító színek

A színeket az ókortól kezdve használták gyógyításra: az egyiptomiak például külön termeket tartottak fenn templomaikban erre a célra. (Gondoljunk csak a mai wellness-szállókban a színes szaunákra.) Indiában színes drágakövek segítségével gyógyítottak az ájurvéda szerint, az 1970-es években pedig Peter Mandel természetgyógyász foglalkozott a színek fiziológiai hatásaival, kidolgozva a színterápia alapjait. Táplálkozásunkat tekintve is jól tesszük, ha minél több színes élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, így növelve szervezetünk vitaminokkal és nyomelemekkel történő ellátottságát.

Kedvenc színünk meglepő dolgokat árulhat el rólunk
Kedvenc színünk meglepő dolgokat árulhat el rólunkPhoto by Eman Jamal / Getty Images Hungary

Kedvenc színeink árulkodnak személyiségünkről

A színek jelképisége, noha kultúránként eltérhet, mutat bizonyos univerzális vonásokat. A fekete Európában a gyász színe, a piros az életerőé, a tetterőé, az energiáé. A kék nyugalmat és hűvösséget áraszt, a sárga a nap melegét juttatja eszünkbe. A fehér a tisztaságot jelképezi, gondoljunk csak Hófehérkére vagy a fehér menyasszonyi ruhára. (De Kínában például a fehér a gyász színe. Náluk halottak napja is májusban van, amikor fehér virágoktól roskadoznak a fák.) Dr. Antalfai Márta, a neves művészetterapeuta és a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerének kidolgozója szerint az, hogy milyen színeket kedvelünk, melyeket használjuk sokszor, árulkodik bizonyos személyiségjegyeinkről is.

Piros

Akinek a kedvenc színe a piros, nagylelkű, jelentős versenyszellem munkál benne, erőteljes és határozott személyiség. „Ha a piros energiája ellenőrzésen kívülre kerül, akkor fenyegető, pusztító is lehet, ebben az esetben a nyugtalanság, türelmetlenség kapcsolódik hozzá. Ha viszont egy célra irányul következetesen, akkor segíti annak elérését” – írja a klinikai szakpszichológus.

Sárga

Aki a sárgát kedveli, nyitott, meleg, intellektuális személyiség, aki racionális, ugyanakkor a társaság „lelke”. Ha túlzásba esik, akkor elfogult, makacs, irracionális és merev viselkedést vesz fel, képtelen a másik fél helyzetét átérezni vagy a sajátjától eltérő álláspontot meglátni.

Narancssárga

A narancssárga rajongója tetterős, sokoldalú ember, aki szívesen teremt kapcsolatot másokkal. Született szervező és vezető, szívesen foglalkozik praktikus dolgokkal. „Egy határon túl könnyelművé és felületessé válhat, azaz könnyen vállal feladatokat, de könnyen ki is lép belőlük. Veszélyes, ha sokat foglalkozik önmagával vagy anyagi dolgokkal.”

Kék

A kék az akaraterőt, a nyugalmat képviseli, fontos számára az igazságosság, a becsület és az együttérzés. Érzékeny, néha hűvös, hajlamos a búskomorságra, ügyelnie kell arra, hogy szellemét és testét egyensúlyban tartsa.

Lila

Aki a lilát szereti, kreatív, szabadon gondolkodó, intellektuális személyiség, erős megérzésekkel. Nagy hatása van környezetére, vonzza a hatalom, de ügyelnie kell, ne bízza el magát és ne szigetelje el magát másoktól, mert akkor depresszióba eshet.

Türkiz

Igazi kaméleon: szereti a változásokat, amelyekhez kiválóan alkalmazkodik. Spontán, vidám, nyitott és kreatív személyiség, legszívesebben kisebb csoportban dolgozik. Független és céltudatos, szereti a meglepetéseket, de fontos, hogy mások igényeit is figyelembe vegye, és jól átgondolja, ha változtatni szeretne.

Barna

A barna színhez tartozó személyiség szorgalmas, kitartó, szolid. Állandóság és biztonság sugárzik belőle, sokszor szolgál támaszul másoknak. „Domináns, erős és határozott, egy közösségben hamar vezető szerepet tölt be határozottságánál és ambiciózus fellépésénél fogva. Kapcsolataiban hűséges és megbízható.” Ugyanakkor jellemző lehet rá a makacsság és a változásokkal szembeni ellenállás is.

Zöld

A zöld színt kedvelő személyiség erős, érzékeny, érzelemmel teli és barátságos. Különösen érzékenyen érintik a környezetében zajló változások. Egyaránt vonzódik a művészetekhez és a tudományhoz, de befolyásolható, és hajlamos az alárendelődésre. (Az idézetek és a cikk forrása dr. Antalfai Márta Alkotás és kibontakozás című könyve.)

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra