Így látogathatod meg a világ legszebb múzeumait ingyen

GettyImages-91930905

Akár egy este elutazhatunk Párizsba, Amszterdamba és New Yorkba, és fel sem kell állnunk a fotelünk kényelméből.

Előfordul, hogy be kell látnod; életed során nem minden látványossághoz fogsz eljutni, ami ott van a bakancslistádon. Ma már azonban a virtuális tér lehetőséget ad, hogy ezekbe a múzeumokba ingyen is eljuss. 

Kerüld ki a sort a Louvre-ban!

Ha fel kellene sorolnod a világ leghíresebb műalkotásait, Leonardo da Vinci Mona Lisája biztosan köztük lenne. Sok múzeumlátogatót meglep, ha eljut a párizsi Louvre-ba, hogy valójában egy nem túl nagy festményről van szó, ami előtt szó szerint egymást tapossák a látogatók, hogy készíthessenek vele egy szelfit. Ha a pénztárcád nem engedi meg, hogy Párizsba utazz, és megnézd az itáliai mester remekművét, a 360 stories.com oldalon kikerülheted a sort, és egészen közelről nézheted meg Lisa Gherardinit, azaz Francesco del Giocondo feleségét. Ugyanezen az oldalon sétálhatsz a párizsi utcákon, és ott lehetsz a Louvre piramisa alatt is. 

Mona Lisa a legnépszerűbb a Louvre látogatói körében
Mona Lisa a legnépszerűbb a Louvre látogatói körébengorodenkoff / Getty Images Hungary

Reneszánsz mesterművek Londonból 

A londoni National Gallery is megnyitotta kapuit a világ minden tájáról a virtuális térbe érkező látogatók előtt.

2016 óta a Google-la együttműködésben több terem és a központi fogadórész is bejárható, ahol többek között Holbein és Tiziano mesterműveit nézheted meg közvetlen közelről.

Az egyik legnépszerűbb kiállítás, amit a kanapédon ülve is megnézhetsz, II. Erzsébet platinajubileumára készült; 28, a királynői fenséget ünneplő mesterművet válogattak össze, hogy tisztelegjenek II. Erzsébet előtt, aki akkor 70 éve lépett trónra. 

Dalí, ahogy még soha nem láttad

A Figueresben található Dalí Múzeum több szempontból is világszenzáció. Spanyolország második leglátogatottabb tárlatát maga a festő hozta létre, amikor elismert és gazdag művészként hazatért szülőhelyére.

Az egykori városi színház a polgárháború idején tönkrement, Dalí pedig úgy döntött, új életet lehel a szebb napokat látott épületbe.

1974-ben nyílt meg a meglepő és lenyűgöző tárlat, amelyet a festőzseni a színház és a múzeum izgalmas találkozásának szánt. Most végigsétálhatsz a falak között, mintha ott lennél Figueresben, ahol Dalí született és elhunyt. 

Ingyen megnézheted Dalí szürrealista látomását
Ingyen megnézheted Dalí szürrealista látomásátRoss Durant Photography / Getty Images Hungary

Van Gogh füle

Amszterdam egyik legnépszerűbb múzeuma Hollandia legismertebb festőjének állít emléket. Mindannyian ismerünk róla történeteket; hogy levágta a saját fülét, és hogy életében egyetlen festményt sem adott el, de hogy ezek csak legendák vagy igazak, azt is megtudhatod, hiszen a művész életébe is betekintést nyerhetsz, miközben monitoron keresztül végigsétálhatsz a Vincent Van Gogh legtöbb művét felsorakoztató tárlaton. Ha rajongsz a kor művészeiért, az ő műveiket is megnézheted, Paul Gaugaintől Claude Monet-n át Toulouse-Lautrecig. 

Több múzeumot ingyen látogathatsz meg a világon
Több múzeumot ingyen látogathatsz meg a világonPawel Gaul / Getty Images Hungary

Múzeum ingyen – New Yorkból

A filmekben annyiszor feltűnő Ötödik sugárút egyik ékessége a Metropolitan Múzeum, amely 5000 év történelmét mutatja be az egyiptomi szobroktól a gazdag európai festménykollekcióig. Többek között olyan kedvencektől őriznek alkotásokat, mint Rembrandt, Monet, Cézanne vagy Vermeer.

A hölgyeket jó eséllyel nagyon érdekli a divat történetét 1870-től napjainkig tallózó kiállítás, amelyről több videót is megnézhetünk, a múzeum jó néhány kiállítótermét pedig – 360 fokban elforgatva a képet – végigjárhatjuk.

Magyarország kincsei

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum is nyitott a modern megoldások felé, így jó néhány kiállítást elérhetővé tett virtuális tárlat keretében is. Többek között Mahátma Gandhiról vagy a pálosokról, de elérhető a visegrádi palota is, amely Mátyás király, Nagy Lajos és Károly Róbert legjobb állapotban fennmaradt rezidenciája. A múzeum egy kis játékra is hívja a vállalkozó kedvű látogatókat; ha gondolkodtál már azon, milyen lehetne egy másik korszakban megszületni, most 6 állomáson át végigélheted, milyen lett volna az életed, ha hadvezérként vagy szerzetesként jöttél volna a világra. 

Ha érdekel a múzeumok világa, és szeretnéd tudni, melyik budapesti múzeum nyert rangos díjat, olvasd el ezt a cikkünket is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek