A pálinka 2013 óta gyarapítja a magyar hungarikumok hosszú listáját, ám előrejelzések szerint jelen formájában megszűnhet ez a szeszféle, melynek elsősorban klímaváltozás az oka. Hamarosan ugyanis újabb gyümölcsfajtákból kell előállítani a magyarok egyik kedvelt italát – idézte a Hellovidék az InfoRádióban elhangzott információkat a Pálinka Nemzeti Tanács elnökétől.
Így tűnhet el a magyar hungarikum
A klímaváltozás rendkívüli módon befolyásolja a gyümölcstermesztést, ami idővel a hazai pálinkafőzésre is hatással lehet. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy
a szokatlan viharok és nagyobb esőzések hatalmas károkat okoztak a gyümölcsökben.
Mindennek ellenére a termés mennyisége idén elegendő lesz, ám a minősége nem minden esetben felel meg a pálinkafőzéshez.
Az olyan gyümölcsfajták, mint a fekete ribizli vagy a málna, komoly veszéllyel néznek szembe, olyannyira, hogy
a málna akár teljesen kikophat, míg a barackot leginkább a fagykár teheti tönkre.
A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy nemcsak az időjárási viszonyok nehezítik meg a gyümölcstermesztést, hanem a munkaerő hiánya is.
Pálinkafőzés a jövőben
A jól ismert magyar fajták folyamatos eltűnésével várhatóan olyan trópusi gyümölcsökből kell főzni a pálinkát, mint például a kivi, ugyanis vélhetően idővel a kivi termesztése sem lesz lehetetlen Magyarországon, köszönhetően az éghajlatváltozásnak.
A kivipálinka nem újkeletű dolog; magyar termesztők is kísérleteznek vele, így az említett jövő korántsem tűnik olyan távolinak. Kérdés azonban, hogy mikor jön el az a pont, hogy a jól ismert, Magyarországon évszázadok óta szeretett gyümölcsök már nem teremnek hazánkban.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés