A 10 legszebb tengerpart a világon

GettyImages-1951590327
Olvasási idő kb. 6 perc

Ha már türelmetlenül várod a nyári szabadságot, ha nincs ötleted, hol nyaralj, vagy ha csak a dugóban állva épp van pár perced van, hogy a helyzetből kiszakadva egy csodás öbölben találd magad, segítünk képzeletednek 10 káprázatos strand felvillantásával, melyek az UNESCO és a Tripadvisor szerint is a legszebb tengerpartok közé tartoznak.

Egy tengerpart kedvelt lehet hófehér, vagy éppen koromfekete homokja miatt, tömegeket vonzó világhíres strandja, vagy emberi láb által alig érintett lakatlansága okán is. Bármelyik is vonz, válogatásunk meseszép tengerpartjai között biztosan találni fogsz kedvedre valót.

Hawaii

Kauai-sziget varázslatos tengerpartjának jó része fürdőzésre alkalmas, de a téli hónapokban mégis inkább a szörfösök körében népszerű, akik igazi paradicsomra lelhetnek az óriás hegyek lábánál megbújó misztikus szépségű vízpartban. A Hanalei Beach a Tripadvisor szerint az Egyesült Államok egyik legszebb strandja.

Kanári-szigetek

A közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó, de valójában Afrika partjai mellett, az Atlanti-óceánban elterülő szigetcsoport 7 nagyobb és több kisebb részből áll. A szél a Szahara homokját átszállítja a vulkanikus eredetű szigetekre, így a fekete megkövült lávát és a helyenként azon elterjedt zöld növényzetet különleges módon árnyalja az aprószemű, sivatagi homok. Tenerifén a Teresitas híres partszakasza mellett még a Teide-vulkán csúcsára is fel lehet menni. Ha szerencséd van, ott már valóban a felhők felett járhatsz.

Brazília

A Rio de Janeiro déli részén elterülő Copacabana több mint 4 kilóméteres strandszakasza nem csak Brazíliában, de az egész világon egyedülállóan sokrétű és szemet gyönyörködtető látványosság. Ez nem(csak) a vadregényes, elhagyatott, emberi kéz által érintetlen természeti szépség kedvelőinek nyújt páratlan élményt, de a város nyüzsgés, a hegyek, az art deco és a modernista építészet, illetve a sportok, a bulizás, de még a gasztronómia elkötelezett híveinek is maga a csoda. A mindig mozgalmas és nyüzsgő óceánpart szilveszteri tűzijátéka egyes becslések szerint akár évi 2 millió látogatót is a Copacabanára vonz.

A Baia do Sancho ezzel ellentétben egy igazán exkluzív, tömegektől elzárt természeti csoda, melynek meglátogatása csak kevesek privilégiuma. Azok számára tökéletes, akik arra vágynak, hogy minél érintetlenebb tájon nyaldossák a türkiz hullámok lábujjaikat. A Brazíliához tartozó Fernando de Noronha szigetcsoport Baia de Sancho tengerpartja rendre elnyeri a legszebb strand kitüntető címet. A a csónakkal és acéllétrákkal megközelíthető parton a természet érintetlensége jól tetten érhető a gazdag állatvilágon is, itt ráját éppúgy lát az ínyenc fürdőző, mit delfineket, vagy cápát.

Olaszország

Ahogy Spanyolország tengerpartjaiból is roppant nehéz csupán egyet kiemelni, és megnevezni, így Olaszország is többre lenne érdemes ezen a teljességre nem is törekvő listán, de az biztos, hogy különlegességénél fogva Scala dei Turchi strandja talán az, amely leginkább megérdemel egy bekezdést. A Szicília nyugati partjánál elterülő hófehér márgakő lépcsős képződmény lélegzetelállító kontrasztot alkot a Földközi-tenger kékségével. De a mesés táj annyi turistát vonzott, hogy annak már a természet látta kárát, így 2020 óta csak tisztes távolból élvezhető a lépcsőzetes látványosság.

Málta

A híres Kék-Lagúna Málta és Gozo szigete között Comino szigeténél élvezhető egy hajókirándulás keretei között. A turista, aki így jut el e különleges látványossághoz, kristálytiszta azúrkék tengervízben gyönyörködhet, mely olyan átlátszó, hogy a fehér homokot is megcsodálhatja a vízen át.

Ez is a Kék-Lagúna mesevilága
Ez is a Kék-Lagúna mesevilágatobiasjo / Getty Images Hungary

Fülöp-szigetek

Valószínűleg, amikor a türkiz tenger, vagy az óceán aprószemű homokja fölé benyúló kókuszpálmák képe felvillan lelki szemeink előtt egy paradicsomi tengerpartra gondolván, a fülöp-szigeteki Saud beach sejlik fel előttünk. Luzon-szigetének fehér homokos partja kétségtelenül Dél-Kelet Ázsia egyik leggyönyörűbb tengerpartja. De a Csendes-óceán déli vidékén található Bora-Bora is hasonlóan képráztató, poszterre illő vízpartot rejt, ahogyan Mauritius Le Morne partját is sokan tartják a földi paradicsomok között számon.

Görögország

Bajban van az is, aki kénytelen Görögország tengerpartjai közül csupán egy szépséget kiemelni, de ha ezt kell tenni, sokan adják voksukat Myrthos strandjára. Kefalónia ezen tengerpartja gyakorta szereplője a Görögország legszebb strandjait összegző listák élbojának, de a világ legvonzóbb tengerpartjai között is sokszor látható. A varázslat receptjének három alapvető összetevője az ég kékje mellett a tenger ragyogó türkiz és sötétkék színe, a dimbes-dombos táj hegyeinek dús növényzete adta harsány zöld és a mészkőtől fehér apró köves tengerpart.

Ez is Myrthos
Ez is Myrthosmiljko / Getty Images Hungary

Ausztrália

A Nyugat Ausztrália déli részén található Capa Le Grand Nemzeti Park számos mesebeli tengerpart között kiemelésre érdemes a Lucky-öböl. Ennek látogatói azért is olyan szerencsések, mert a világ legfehérebb homokját ezen a tengerparton élvezheti az ember.

Tahiti

A legelbűvölőbb tengerpartoknál a fehér homok említése szinte természetes, pedig a legkáprázatosabb tájakon éppen fekete a homok, mely a tengerbe vezet. Ilyen Tahiti Taharuu beach nevű strandja. A francia polinéz sziget nemcsak különleges színű homokjáról híres, hanem arról is, hogy ez a szörfözés bölcsője. Ez a táj adhat otthont a 2024-es olimpiai játékokon is a sportágnak.

Ha a 2024-es olimpiáról többet szeretnél megtudni, ezt az írásunkat is ajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek