Ha eleged van a világból, ez a 10 lakatlan sziget a te helyed

GettyImages-1316357239
Olvasási idő kb. 8 perc

Az égtáj bármely irányába is indulunk, találunk olyan szigeteket, ahol egy lélek sem él. Noha magányra vágyóknak ezek mindegyike tökéletes úti cél lehet, azért nem árt tudni, hogy e helyek vajon miért maradnak lakatlanok. Mindegyiknek oka van.

Tudtad-e, hogy a világon kétmilliónál is több lakatlan sziget létezik? Közülük sokat használnak mezőgazdasági és ipari célokra, de van olyan is, amelyet különféle vadon élő állatfajok uralnak és használnak például költő- vagy szaporodóhelyként. Bár a lakatlan szigetekről legtöbben valamiért azt gondoljuk, hogy egytől egyig hátborzongatók, meglepő módon van, amelyik igazi földi paradicsom és nagyszerű turisztikai látványosság. 

1. Devon-sziget, Kanada

A kanadai Baffin-öbölbeli Devon-sziget a világ legnagyobb lakatlan és egyben a világ 27. legnagyobb szigete, 54 ezer négyzetkilométeres területével majdhogynem akkora, mint Horvátország. A sziget talaja szinte egész évben fagyott marad, különösen a sziget keleti harmadában, amelyet tartósan úgy 500-700 méter vastag jégsapka borít.

A nyár csúcsán, nagyjából 45-50 napig marad csak hómentes a talaj, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen a nyári hőmérséklet alig emelkedik 8 Celsius-fok fölé, az évi középhőmérséklet pedig –16 Celsius-fok.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Devon-sziget egy kopár, fagy által összetört sziklák uralta pusztaság, amelyen se növény, se állat nem él.

Ennek ellenére a kutatók számára a Föld egyik legérdekesebb helye, hiszen sivatagi környezete és zord éghajlata nagyon hasonlít a marsi viszonyokra.

A sziget éppen ezért lett a Haughton Mars Project (HMP) nevű nemzetközi kutatási projekten dolgozók „otthona”, hiszen kitűnő terep a különféle berendezések tesztelésére és a Marsra irányuló utazási küldetések szimulálására. 

A lakatlan Devon-sziget a barátságtalan körülményei ellenére a Mars-kutatók kiváló terepe
A lakatlan Devon-sziget a barátságtalan körülményei ellenére a Mars-kutatók kiváló terepeGeoStock / Getty Images Hungary

2. Clipperton-sziget, Franciaország

A Clipperton-sziget már nem ilyen hatalmas, a Franciaország külbirtokának számító korall-atoll ugyanis mindössze 7 négyzetkilométer.

A Clipperton-atollt alkotó vulkán egyetlen maradványa még ma is látható, amely nagyjából 30 méterre emelkedik ki a sziget többi részéből.

A Csendes-óceán keleti részén található szigetnek már a második világháború óta nincs állandó lakosa, élet is csak akkor van a környékén, amikor a francia haditengerészet ellenőrei, halászok, filmesek vagy kutatók látogatnak el a területre. 

A Clipperton-sziget már hosszú évtizedek óta lakatlan
A Clipperton-sziget már hosszú évtizedek óta lakatlanSteven Trainoff Ph.D / Getty Images Hungary

3. Okunoshima-sziget, Japán

Noha emberek nem is lakják, mégsem teljesen lakatlan a japán Okunoshima-sziget. A Kelet-Hirosimában található, főleg Nyúl-szigetként emlegetett kis enklávé ugyanis több mint ezer, erdőkön és mezőkön kóborló nyúl otthona.

Nem is csoda, hogy a szárazföldtől mindössze 15 perces kompútra található sziget a világ minden tájáról érkező turisták kedvenc célpontja.

Úgy tartják, hogy aki felkeresi e helyet, annak szerencsés és bő gyermekáldásban lesz része. 

A japán Nyúl-sziget több mint ezer kóborló nyúl otthona
A japán Nyúl-sziget több mint ezer kóborló nyúl otthonaIppei Naoi / Getty Images Hungary

4. Phoenix-szigetek, Kiribati Köztársaság

A Kiribati Köztársaság részét képező Phoenix-szigetek nyolc atollból és két víz alatti korallzátonyból áll, amelyek a Csendes-óceán középső részén fekszenek. A mintegy 120 korallfajnak és több mint 500 halfajnak otthont adó szigetcsoport a több mint 408 ezer négyzetkilométer védett területével a világ egyik legnagyobbja. A Kantonon kívül mindegyik sziget lakatlan, ám valószínűleg nem volt ez mindig így.

Egyes bizonyítékok szerint ugyanis valaha volt emberi élet ezeken, de az elszigeteltség miatt az emberek kihaltak vagy elvándoroltak.

A vulkáni maradvány alkalmatlan az emberi életre, a botsáskák viszont imádják
A vulkáni maradvány alkalmatlan az emberi életre, a botsáskák viszont imádjákKevin Schafer / Getty Images Hungary

5. Ball's Pyramid, Ausztrália

Egy ugyancsak 6,4 millió évvel ezelőtti vulkáni maradvány a csendes-óceáni, 572 méter magas és 1100 méter hosszú Ball’s Piramyd is. Az Ausztrália partjaitól nem messze található káprázatos képződményt folyamatosan alakítja a szél és a víz, utóbbi miatt viszont annyira „haragos”, hogy nehéz megközelíteni. Noha 1986-ban megtiltották a szigetre való belépést, szigorú feltételek mellett később engedélyezték a sziklamászást. Úgy tűnik, hogy e „sziget” teljesen élettelen, ám épp ez a hely ad otthont a világ legritkább rovarának, a Lord Howe-szigeti botsáskának

6. Maldív-szigetek, Maldív Köztársaság

Ugyan az Indiai-óceánban található Maldív-szigetek 1190 szigetből áll, ezek közül csak 187-et laknak a helyiek, és körülbelül 800 sziget még lakatlan, no és a tiszta, kék óceánjával, valamint fehér homokos partjával mind lenyűgöző. Éppen ezért fejlesztettek üdülőhelynek 88-at tökéletes menekülésre vágyók számára.

7. Jaco-sziget, Indonézia

Az indonéziai Timor-sziget keleti végénél fekvő Jaco-sziget egy alacsonyan fekvő, alig 11 négyzetkilométer területű sziget, amelynek maximális tengerszint feletti magassága körülbelül 100 méter. A főként trópusi erdővel borított, növényzettel és homokos strandokkal szegélyezett, korall-lerakódásokból kialakult lakatlan szigetet a helyiek szent földnek tekintik, ennek ellenére nincs elzárva a turisták elől.

Van azonban néhány szabály, amelyet be kell tartaniuk: csak a halászokkal együtt, a szárazföldtől elválasztó, sekély csatornán mehetnek a szigetre, ahol nem szabad viszont táborozniuk és ott éjszakázniuk sem.

A változatos madárpopulációknak otthont adó terület felkerült a fontos madárvédelmi területek listájára. 

A turisták nem tölthetnek a lakatlan Jaco-szigeten egyetlen éjszakát sem
A turisták nem tölthetnek a lakatlan Jaco-szigeten egyetlen éjszakát semurf / Getty Images Hungary

8. Aldabra-atoll, Seychelle Köztársaság

A magyarok által is imádott Seychelle-szigetek egyik külső szigete, az Aldabra egy nehezen megközelíthető hely, és lakatlan, sőt, a távolsága és az elzártsága miatt az atoll létezésének nagy részében emberileg érintetlen maradt.

Az Aldabra a világ egyik legnagyobb atollja, és az evolúciós és ökológiai folyamatok tanulmányozásának az egyik legfontosabb természetes élőhelye.

Itt lelhető fel ugyanis a világ legnagyobb óriásteknős-populációja – mintegy 152 ezer példányuk él csak ezen a szigeten.

Az Aldabra-atollon található a világ legnagyobb óriásteknős-populációja
Az Aldabra-atollon található a világ legnagyobb óriásteknős-populációjaHugo Stoob / 500px / Getty Images Hungary

9. Antipodes-szigetek, Új-Zéland

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, új-zélandi Antipodes-szigetek a világ egyik legvarázslatosabb helye, egy természeti rezervátum, amelybe csak kivételes esetekben lehet belépni.

Fontos madárvédelmi területnek minősítették ugyanis, miután megannyi tengeri madárfaj költőhelye.

A vulkanikus szigetek a hideg és a területre jellemző szél miatt meglehetősen barátságtalanok, ezért senki nem is lakja. A szigetekről egyébként nemcsak a szépségük, hanem a tragédiáik miatt is sokat lehetett hallani: 1999 júniusában hajótörés következtében két ember is életét vesztette.

Bár az emberek számára barátságtalanok a helyi viszonyok, az Antipodes-szigetek sok tengeri madárfaj költőhelye
Bár az emberek számára barátságtalanok a helyi viszonyok, az Antipodes-szigetek sok tengeri madárfaj költőhelyeKevin Schafer / Getty Images Hungary

10. Tetepare-sziget, Óceánia

A Salamon-szigetek nyugati tartományában található, érintetlen esőerdőkkel és gazdag tengeri élővilággal rendelkező Tetepare-sziget egy nagy biológiai sokféleséggel és természetvédelmi értékekkel rendelkező terület.

Megannyi madár-, emlős-, hüllő- és békafajt jegyeztek fel itt, köztük ritka és endemikus madár- és denevérfajokat.

Ez a Csendes-óceán déli részének legnagyobb lakatlan szigete, amelyet a 19. század közepén elhagyták, egykori lakói a szomszédos szigetekre költöztek. Noha azt senki sem tudja, miért hagyták hátra a Teteparét, annyi biztos, hogy a sziget azóta is lakatlan

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek