Kiderült hol olcsóbb a nyaralás: az Adrián vagy a Balatonnál

GettyImages-1016160288

Az utóbbi idők sokszor rekordmértékű inflációja a nyaralás árát sem hagyta érintetlenül. Az biztos, hogy az idei nyáron sok pénzt el kell költeni a pihenésre, ám a számítások szerint a Balatonhoz még mindig jobban megéri utazni, mint az Adriai-tengerhez.

Az elmúlt napokban többször is lehetett arról hallani, hogy mennyivel drágábbak lesznek bizonyos termékek idén nyáron, a tavalyi árakkal összehasonlítva. A Dívány is írt róla, hogy a fagyi például 10-15 százalékkal, a lángos pedig 8-10 százalékkal kerül majd többe, mint 2023-ban. (Előbbiből egy gombóc így átlagosan 600-650 forint lesz, lángosból pedig egy sima több mint 1000 forintba kerül majd.) Mindennek ellenére Kardos Gábor, a Balatoni Kör alapítója szerint még így is több százezer forinttal kerül kevesebbe a Balatonnál nyaralni, mint például az Adriai-tengernél – derül ki az RTL beszámolójából

Kardos szerint a Pannon Egyetemen végzett kutatás alapján arra jutottak, hogy egy négytagú családnak akár 600 ezer forinttal kerül többe egy szállodás nyaralás reggelivel Horvátországban, mint a Balatonnál. Ráadásul a magyarországi tó vize jelenleg már 20 fok körüli, míg az Adriai-tenger csak 17 Celsius-fokos. Az alapító leszögezte: mivel a vendéglátás piaci alapon működik,

olyan nem létezik, hogy olcsó nyaralás.

A Balatonnál és az Adriánál is drága mulatság lesz pihenni
A Balatonnál és az Adriánál is drága mulatság lesz pihenniFrancesco Vaninetti Photo / Getty Images Hungary

A költségek a Balatonnál és az Adrián is emelkedtek

A Balatoni Kör alapítója szerint az egy teljesen téves feltételezés, hogy vidéken olcsóbban kéne adni az ételeket, mint mondjuk Budapesten. „Az alapanyagok, a kiszolgálás és a szerviz is ugyanaz, valamint a felszolgálókat is ugyanúgy meg kell fizetni, mint a fővárosban” – mondta. Korábban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke arról beszélt, hogy a fagylalt azért drágult ilyen mértékben, mert egyrészt az alapanyagok ára, másrészt az üzemeltetés költségei (például rezsi, bérleti díjak) is emelkedtek. A munkaerőhiány miatt egyre magasabb bérek csak tovább fokozzák a drágulást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek