18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A híres magyar festő erotikus rajzai nem sok mindent bíznak a képzeletre

Szabó Rozália
Mihály Zichy - Szerelmesek egy parkban
Olvasási idő kb. 8 perc

Zichy Mihály nemcsak Az ember tragédiáját illusztrálta, hanem a szerelem művészetét is. Milyen volt a 19. századi erotika egy magyar festő szemével, azaz pennájával?

Zichy Mihály még húszéves sem volt, amikor valósággal berobbant a magyar festészetbe. Sötét tónusú képei, különösen a Mentőcsónak lenyűgözte az 1840-es évek művészetkedvelő közönségét Bécsben és Budapesten egyaránt. Zichy Bécsben tanult, ahol mestere, Ferdinand Georg Waldmüller beajánlotta az orosz cári udvarba, amikor Katalin nagyhercegnőnek kerestek művésztanárt.

Reménytelenül szerelmes volt a nagyhercegnőbe

Zichy követte a hercegnőt Szentpétervárra, I. Miklós cár udvarába, és folytatták a rajzórákat. Az ifjú festő bele is szeretett tanítványába, a vonzalom azonban kudarcra volt ítélve. Ráadásul meglehetősen szerencsétlen történelmi időszakban történt ez, hiszen ekkor indultak a cári csapatok a magyar szabadságharc leverésére. Zichy végül lemondott a nagyhercegnő utáni vágyakozásról, otthagyta az udvart, dagerrotípiák retusálásából tartotta fenn magát, és komolyan megbetegedett. Ekkor találkozott későbbi feleségével, Alexandra Jersovával, aki kitartóan ápolta, és később négy gyermeket szült neki.

Zichy Mihály fényképe (1881)
Zichy Mihály fényképe (1881)Wikimedia Commons

Hivatalos udvari festő a cárnál

Karrierje hamarosan ismét felfelé ívelt, egyre gyakrabban kapott megrendeléseket arisztokratáktól, sőt a cári udvartól is. 1859-től a cári udvar hivatalos udvari festője lett, Oroszországban töltött évei során összesen négy cárt szolgált. Megörökítette a cári udvar ünnepeit, hétköznapjait, de az orosz népéletet is. Illusztrációkat készített az orosz irodalom nagyjainak (Lermontov, Gogol, Goncsarov) munkáihoz. Közben nem feledkezett meg a magyar költészetről sem: illusztrálta Az ember tragédiáját és Arany balladáit egyaránt.

A kulcslyuk mögül leskelődött 

Zichy időnként próbálkozott azzal, hogy elhagyja Oroszországot, de mindig visszatért. Rövid ideig Párizsban élt, ám a várt siker elmaradt, és Magyarországon is értetlenkedés fogadta a műveit. 1883-tól újra udvari festőként dolgozott, amit önironikusan „harisnyakötésnek” nevezett nemritkán a cári udvar házi kedvenceit kellett megfestenie. Ennél bizonyára izgalmasabb feladatnak ígérkezett az erotikus rajzsorozat elkészítése. Ezek utolsó pétervári éveiben készültek, a cári udvar belső használatára. A képeket az udvarhölgyek ihlették, de a művész törekedett arra, hogy ne legyenek felismerhetőek. A legenda szerint Zichy különleges engedéllyel egy kulcslyukon tekinthetett be az ott élők intim életébe, amit aztán papírra is vetett, de elképzelhető, hogy emlékezetből dolgozott: naplójának tanúsága szerint bécsi évei alatt megfordult prostituáltaknál, és orgiákon is részt vett. A palota belső köreiben, a főúri bálok és vadászatok résztvevőjeként bizonyára szintén találkozott hasonló jelenetekkel.

Felcsúszott ruhadarabok, szex kentaurral

A cári udvar megrendelésére készült rajzokat elnézve biztosak lehetünk benne, hogy nem véletlenül nevezték Zichyt rajzolófejedelemnek. A mindenféle pozitúrát, orális szexet, terhesszexet, maszturbációt, sőt kentaurral való közösülést kendőzetlenül bemutató tusrajzokon soha nem teljes a meztelenség: a felcsúszott, felgyűrődött ruhák az együttlétek dinamikáját érzékeltetik, a testek realisztikus ábrázolása pedig bizonyítja a művész technikai tudását. (A rajzok itt tekinthetők meg.)

Egy a több mint 160 rajz közül
Egy a több mint 160 rajz közülWikimedia Commons

A rajzok először 1895-ben jelentek meg: 58 rézkarcot adott közre, Breviarium Eroticus címmel. 1911-ben, halála után öt évvel Lipcsében háromszáz számozott példányban ismét kiadták Zichy negyven erotikus rajzát, Liebe címmel. Ennek apropóján írta róla a Nyugatban Bálint Aladár, hogy rajzai finomak, szellemesek, felfogásban éppen úgy, mint technikában, de még a legbrutálisabb levetkezésben is (sőt éppen ezekben a legerősebben) a puskáját behunyt szemmel néző katona furcsa bátorsága érzik.” Maga Zichy úgy vélte: „Nem a tárgyban fekszik a botránkoztató, hanem a módban, ahogyan előadva van. A rajzok megjelentek Babits Mihály Erato című, a világirodalom erotikus verseit összegyűjtő válogatásának illusztrációjaként is.

Egy másik Zichy

1926-ban egy, a művészettörténetben kevéssé tájékozott rendőr megtalálta egy Múzeum körúti könyvkereskedő üzletében Zichy rajzainak néhány másolatát, és mivel csak egy Zichy grófot ismert (Zichy Rafaelt, aki a feleségét rajtakapta Tormay Cécile írónővel), őt jelentette fel a bíróságon „pornografikus rajzok és fényképek készítése miatt”. A gróf végül szemérem elleni vétség miatt állt a bíróság elé, az antikváriussal együtt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek