Az Ain't No Sunshine nem is szerelmes dal?

Berényi Bianka
GettyImages-85355325 (1)

Ismerős a Notting Hill – Sztárom a párom c. filmből az a jelenet, amikor Hugh Grant átsétál a piacon, miközben Julia Roberts karaktere után bánkódik, és gyönyörű filmes megoldással mutatják be a jelenet alatt, hogy telnek az évszakok? Ez alatt az ikonikus jelenet alatt is az Ain't No Sunshine szól.

A dalt Bill Withers amerikai énekes-dalszerző írta, mindössze 31 évesen. És ez az egy dal elég volt neki, ahhoz, hogy örökké a romantikus zenetörténelem egyik ikonikus tagja legyen. A dal megunhatatlan. Szerelmi bánat esetén kötelezően felírandó. Aztán persze, amikor már úgy érzed, kisírtad magad, jöhetnek a vidámabb dalok. De nézzük, hogyan is született meg ez a sláger. 

Withers 1971-ben írta meg debütáló slágerét. Igen kevés előadónak sikerül rögtön a legelső dalával ilyen sikereket elérni, de neki összejött. Akkoriban gyári munkás volt, és azzal kereste a kenyerét, hogy Boeing–747-es gépeknek szerelt össze vécéket. A munkájának vajmi kevés köze volt a dalszerzéshez, mint az érzékelhető is, ám munkahelyi környezetének mégis hatása volt a dal szövegére. Hogy miben, ez mindjárt kiderül. 

Óda a szerelemhez?

Az Ain't No Sunshine szövege szerint egy szép óda a szeretett nőhöz, melyben a szerző kifejezi érzéseit, hogy még a napsütés is eltűnik, ha nincs a nő a közelében, így számára minden értelmét veszti. A dal producere Booker T. Jones volt, és Withers debütáló, Just As I Am című lemezén kapott helyet.

Olyan zenei virtuózok játszanak a dalban szereplő hangszereken, mint Donald „Duck” Dunn (basszusgitár), Al Jackson Jr. (dobok) és Stephen Stills (ritmusgitár).

Meglepő viszont, hogy a dal ötletének születését azonban nem egy valós szerelmi bánat ihlette, hanem egy film kapcsán született meg Withers fejében. Olyan nagy hatással volt rá a Days of Wine and Roses (Míg tart a bor, és friss a rózsa) című film (melyben Jack Lemmon és Lee Remick játszott), hogy a szereplők arra inspirálták, hogy írjon róluk egy dalt. Ez lett az Ain't No Sunshihe. Withers így nyilatkozott erről: 

„Mindketten (a filmbeli karakterek) alkoholisták, és váltakozóan gyengék és erősek is voltak. Olyan, mintha a patkányméregből visszamennénk a második adagért.

Néha hiányolsz olyan dolgokat is, amelyek nem tettek különösebben jót neked. Ez csak valami, ami eszembe jutott a film nézése közben, és valószínűleg más is történt az életemben, amiről nem is tudok…”

– fogalmaz homályosan Withers.

26-szor is tudja

És ahogy ígértem, kanyarodjunk kicsit vissza Withers munkahelyi környezetéhez és ahhoz a tényhez, mi köze volt a dal szövegéhez. A számban a harmadik versszak ugyanis egyedülállóan különlegesnek mondható, mely részben az akkori munkatársainak köszönhető. Ebben a szakaszban a dal szövege nem áll másból, mint az „I Know” (=Tudom) mondat folytonos ismétléséből.

Withers 26-szor ismétli el egymás után, amiről megkérdezte akkori gyári munkatársai véleményét is, hogy átírja-e szerintük,

de ők azt mondták, hogy inkább hagyja így. Szóval maradt ugyanaz a szöveg. 

Withers 2020-ban hunyt el
Withers 2020-ban hunyt elRebecca Sapp / Getty Images Hungary

Withers ezt nyilatkozta:

„Akkoriban egy munkás voltam, aki egész nap csak elpiszmogott a gyárban. Nem tartottam magam valami sokra. Így amikor azt mondták külső füllel, hogy hagyjam így a szöveget, megfogadtam a tanácsukat.”

Nincs videóklipje

Érdekesség, hogy a slágerhez sosem készült hivatalos videóklip. A dalokhoz általában hozzátartozik egy ütős videó is, de az Ain't No sunshine-nak erre sem volt szüksége ahhoz, hogy világsláger legyen belőle. A dal természetesen megtalálható Withers csatornáján, ahova 2015-ben töltötték fel. Több mint 15 milliós megtekintésnél jár a dal, és ez folyamatosan növekszik. Withers 3 Grammy-díjat nyert pályája során, és további hatra jelölték. 2020 márciusában szívproblémái következtében hunyt el 81 évesen. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek