Ezt a magyar férfit szerette Yoko Ono John Lennon halála után

yokonyit

Nem vonult zárdába Yoko Ono a Beatles frontemberének meggyilkolása után. A legendásan nehéz természetű képzőművésznő, akinek a közelmúltban volt kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában, Lennon halála után egy introvertált magyar művész karjaiban vigasztalódott.

John Lennon a XX. század egyik korszakalkotó művésze volt, aki a mai napig meghatározza a könnyűzenét és a popkultúrát. 1980. december 8-án egy őrült gyilkos csupán negyvenesztendősen oltotta ki az életét. A tragédia az egész világot megrázta, a Beatles frontemberének a felesége, Yoko Ono teljesen összeomlott.

Lennont 40 évesen ölték meg

1980. december 8-án Lennon és Yoko Ono hazatért a New York-i Dakota-házba, hogy pihenjenek séta után. Yoko bement a házba, de Lennont leszólította egy férfi. Az őrült merénylő azonnal tüzet nyitott az ikonra. Az öt lövésből egy mellément, a többi a vállát, a hátát, illetve egy golyó az aortáját érte. „Lelőttek!” – kiáltotta a zenész a feleségének, majd összeesett. A férfi, Mark David Chapman, aki néhány órával a brutális gyilkosság előtt még autogramot kért Lennontól, mintha mi sem történt volna, leült a földre, és elkezdte a Zabhegyezőt olvasni. A Beatles frontemberét azonnal kórházba szállították, de már nem lehetett megmenteni. Mark David Chapmant pedig elvitték a rendőrök, a gyilkos azóta is életfogytig tartó szabadságvesztését tölti.

A Beatles vezetője, John Lennon és Yoko Ono
A Beatles vezetője, John Lennon és Yoko OnoImages Press / Getty Images Hungary

Vigasz a legjobb baráttól

Yoko Onót korábban így jellemezte a férje: ő „a világ leghíresebb ismeretlen művésze”, akinek mindenki ismeri a nevét, de senki nem tudja, mit is csinál pontosan. John Lennon legnagyobb szerelme, a japán származású képzőművész Yoko Ono azonnal összeomlott, idegösszeomlást kapott. Abban, hogy hónapok múlva kissé magához térhessen, és erőt vegyen magán, egy magyar lakberendező és festőművész segített, aki hosszú évek óta a neves házaspár jóbarátja volt. Ő Sam Havadtoy, azaz Havadtőy Sámuel, egy ízig-vérig magyar művész, aki bár rendkívül introvertált személyiség, kalandos életben lehetett része.

A kis Samut intézetbe adták

A most 70 éves belsőépítész és festőművész rendkívül furcsa családból származik. Szülei, akik Nagy-Britanniában éltek, és nevelték a kisgyerek Samet, éppen akkor döntöttek úgy, hogy visszatérnek Magyarországra, amikor már nagyon forrongott a levegő. 1956-ot írtunk, amikor visszaköltöztek Budapestre, mert honvágyuk volt. De aztán kitört a forradalom, a Havadtőy család pedig a fővárosban vészelte át a harcokat. A család azonban nem volt boldog, állandósultak a veszekedések. A válás során a kisgyereket a bíróság az apának ítélte, aki intézetbe adta Samut. 

Meghallotta a Beatlest, és disszidált

Később tinédzserként képtelen volt megszokni és elfogadni a forradalom leverését és az azt követő diktatúrát, úgyhogy megszökött az országból. Miután megnézte a Beatles Hard Day’s Night című filmjét, nem volt maradása. 1971-ben illegális úton, Jugoszlávián keresztül sikerült visszakeverednie Londonba. A brit fővárosban egyszer egy séta során betért egy régiségkereskedésbe, ahol szóba elegyedett a tulajdonossal, bizonyos Stuart Greettel, aki felkarolta a szerény öltözetű és bizonytalan fiatalembert.

Yoko Ono és Sam Havadtoy New Yorkban
Yoko Ono és Sam Havadtoy New YorkbanArnaldo Magnani / Getty Images Hungary

Madarat tolláról, embert cipőjéről

Sam a pártfogója segítségével beletanult a lakberendezésbe és a régiségkereskedésbe, Greet pedig meghívta New Yorkba. A magyar fiatalember hamar talpra is állt a metropoliszban, ahol megalapította a Samuel Havadtoy Galleryt, és festeni is elkezdett. A legenda szerint a mestere egyszer azt a tanácsot adta a tanítványának, hogy sose nézze meg a vevője ruháját, kizárólag a cipőjére koncentráljon: bármilyen szakadt is a betérő ruhája, ha minőségi cipő van a lábán, akkor jó vevőt fogott ki.

A sorsdöntő találkozás

Egyszer egy nem éppen elegáns kinézetű pár lépett be a galériába, és a cipőjük se volt túl minőségi. Ők voltak John Lennon és Yoko Ono. A nő azonban talált magának egy egzotikus tárgyat, amelyre azonnal lecsapott. Lennon pedig vakmerően rákérdezett, hogy berendezné-e a lakásukat. Havadtőy vett egy nagy levegőt, és elvállalta a brutális projektet. 1976-ot írtunk, és így kezdődött a legendás barátság, amely a galériatulajdonos és a szupersztár házaspár között szövődött, miközben a lakberendező a házaspár 5 lakását is otthonossá tette. A kapcsolatuk annyira szoros volt, hogy Lennon és Yoko is szinte az összes bizalmas titkát megosztotta Sammel. Azonban nem kell rosszra gondolni, ekkoriban valóban csakis barátság volt a belsőépítész és a legendásan nehéz természetű művésznő között. 

Szerelem lett a barátságból

Azonban jött a hírhedt dátum, 1980. december 8-a, ami mindent megváltoztatott. A mélyen gyászoló özvegy és a festőművész valahogy egymásra találtak, hiszen Yoko Samnél keresett és talált vigaszt. Ezt mondta Havadtőy erről az időszakról:

„Amikor Johnt 1980-ban meggyilkolták, hamarosan összekerültem Yokóval, ami lényegében véget vetett a lakberendezői karrieremnek. Yoko nem hagyott időt a saját dolgaimra, száz százalékot igényelt, az ő rengeteg problémájával kellett foglalkoznom. Hobbiszinten évi egy-két lakást vállaltam, csupa luxust, olyan sztároknak, mint Calvin Klein.”

Egyenlőtlen kapcsolatban éltek

Bár egyes híresztelések szerint össze is házasodtak, de ezt Sam sosem erősítette meg. Mindenesetre 20 évig voltak együtt, de egy teljesen egyenlőtlen kapcsolatban. Hiszen a művésznő mindig Lennon felesége maradt a közvélemény szemében, ráadásul imádott szerepelni. Sam pedig egy visszahúzódó statiszta szerepét töltött be, aki elfogadta, hogy sosem fogja Lennon szerepét átvenni a nő életében.

A zenész özvegye a következő élettársával
A zenész özvegye a következő élettársávalLawrence Schwartzwald / Getty Images Hungary

„Összesen a 20 év alatt vagy 15 képet készítettek kettőnkről. Később már szántszándékkal kiálltam a képből”

– nyilatkozta egyszer Havadtoy, aki bár elismerte, hogy rengeteg vitájuk volt a nehéz természetű Onóval, de egyiket se volt hajlandó megosztani. Viszont abban átvette John Lennon szerepét, hogy apja helyett apja volt Sean Lennonnak, akit 20 éven át nevelt. Seannak és Samunak máig is nagyon szoros a kapcsolata, Yoko Onóról azonban ez nem mondható el, hiszen évtizedek óta nem beszélnek. Hogy miért, arról Havadtőy sűrűn hallgat, hiszen nagyon diszkrét ember. A szakításról ennyit árult el:

„Most már könnyebben beszélek róla, de akkoriban nagyon nehéz volt. Valóban jártam pszichiáterhez, hipnózissal is kezeltek, aztán rájöttem, nem akarok szembesülni azzal, hogy egyre több mindenről kiderül, nem volt igazam, úgyhogy abbahagytam ezt a terápiát.”

Kizárólag a művészetnek él

Havadtoy a szakítás után teljesen visszavonult a rivaldafénytől, és azóta a művészetnek szenteli az életét. Legutóbb 2018-ban volt Magyarországon a Ludwig Múzeumban kiállítása, amelynek egyik legfontosabb szakasza a Yoko Onóval való kapcsolata köré épült, és fő motívuma a sakk, amely az elválásuk metaforája volt. Egyik interjúja szerint természetesen még vágyik a szerelemre, de amíg az megérkezik, inkább Budapesten vagy az olaszországi Liguriában alkot. Csakúgy, mint Yoko Ono, aki bár idén 90 éves, mégsem akar visszavonulni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra