A legviccesebb süket dumák – vajon ezt lökjük még 2023-ban is?

GettyImages-1403524009

Pampogunk még azon egy sort, hogy 2022-ben mennyi minden nem volt bébikönnyű, molyolunk még egy pöppet a karácsonyi ajándékokkal, de nem rinyálunk, és nem sír a szánk, hogy vége az évnek, inkább pikk-pakk továbblépünk. És hipp-hopp, indul a mandula, jöhet is a következő év, hátha az matyóhímzés lesz! Közben pedig mazsolázunk egy kicsit a legbabább süket dumákból, és azon filózunk, lökjük-e majd ezt a sódert még jövőre is, vagy már kicsit bepunnyadtak?

Ha valaki netán nem vágná, mi a stájsz, és esetleg nincs képben az összes süketeléssel, azok kedvéért kontextusba is helyezzük eme okosságokat, hogy a jövőben ők is magabiztosan és korrekt szituációkban alkalmazhassák e gyöngyszemeket.

Noha nem biztos, hogy érdemes…

Fiam, lefőtt a kávé!

 • Nem, ennek nincs köze sem a jó öreg kotyogóshoz, sem a koffeinhez. Ez sokkal inkább egy jól irányzott maflást prognosztizáló, mintegy utolsó atyai figyelmeztetés, aminek utána már csak a csattanóra lehet számítani, ami nem poén lesz, hanem pofon. Akkor mondja az ember, ha elfogyott a cérna, vége lett, mint a botnak, vagy kikészült idegi alapon.
Igen, sajnos ez van, a felnőttek néha ilyen vicces dumákkal próbálkoznak
Igen, sajnos ez van, a felnőttek néha ilyen vicces dumákkal próbálkoznakfatihhoca / Getty Images Hungary

Úgy hiányzott neki, mint mókusnak az erdőtűz

 • Ha például már eleve kész vagy, mint a mateklecke, de még rádob egy lapáttal az élet, és beüt egy újabb krach, na, akkor joggal gondoljuk úgy, hogy ez már nem ajándék.

Melegszik a pite!

 • Egyre forróbb a lábunk alatt a talaj, közeleg egy nehéz szitu, amitől tele gatya és maxon a para!

Ennek már csöngettek

 • Ezt most már tényleg, végképp ki kell dobni, nincs mese, Andersen halott.

Tala nálad este, oxigén?

 • A mondat végi visszakérdezés nem a bolygónkon oly népszerű szagtalan gázra utal valójában, hanem a „nulla halott” háborús jelzésből, ismertebb formájában zero killed, azaz 0 killed, még többet használt alakjában: O.K. rövidítés, kissé gáz változata.
Oké, oké. Én kérek elnézést… Getty Images Hungary
Oké, oké. Én kérek elnézést… Getty Images HungaryNayeem Kalam

Beleszaladtam egy pofonba

 • Pofára estem, magamnak kerestem a bajt, és sikerrel jártam, mert meg is találtam.

Hát, nem te vagy itt a legélesebb kés a fiókban, fiam!

 • Olyan, mint azt mondani valakinek: nem te vagy a legfrissebb kenyér a polcon, vagy hogy az illető bizony nem egy 100 wattos izzó. Egyszóval, ironikusan úgy is hívjuk, Sherlock, gúnyosan pedig arra utalva mindezzel, hogy valójában még csak nem is Wattson.
Jó, ezt megérdemeltük…Getty Images Hungary
Jó, ezt megérdemeltük…Getty Images HungaryPeopleImages

Nekem csobogsz, kispatak?

 • Hasonló, mint amikor azt mondjuk, a fagyi visszanyal, vagyis, kissé sokat enged meg magának valaki, és ez a másiknak (finoman szólva) böki a csőrét.

A felújításnál még rálocsoltam 2 milkát a házra

 • Joggal hihetnénk akár azt is ezek alapján, hogy 2 tábla olvasztott csokoládé ráöntésével színezte valaki barnára frissen átépített lakása falát, de nem. Rálocsolni x összeget valamire, manapság pestiesen annyit tesz, rákölteni azt a pénzt valamire.
A vicces duma néha gyilkos poén
A vicces duma néha gyilkos poénsesame / Getty Images Hungary

Kirántotta, mint tuttifrutti a fogtömést

 • Mondhatjuk a nagyira is, aki a húst úgy kirántotta a vasárnapi ebédhez, mint a régi jó olvadós rágó a bizonytalan amalgámdarabkát a lyukas fogból. De alkalmazható arra is, ha a zsebes úgy cseni ki a pénztárcánkat a táskánkból, hogy ocsúdni sincs időnk, vagy ha a gyerek úgy nyúl le a játékboltban egy újabb, tök felesleges, méregdrága bigyóra, hogy arra csak azt tudom mondani: na, tessék, csak kiénekelte a sajtot a számból!

Kenek neked egy brióst!

 • Annak idején még úgy mondták: kapsz egy frászt. A briós ugyan jobb a frásznál, de a pofon az csak pofon marad!

Hopp, ezt elcsettintettem

 • Ez a töredelmes beismerése annak, hogy a beszélő valamit nagyon nem szándéka szerint tett, ugyanennek a vallomásnak a kifejezésére sok más igét is tudunk alkalmazni, de még jobb, ha odafigyelünk, és eleve nem szúrjuk el!

Sika-mika

 • A sika-mika az a mutyizás, vagyis a zavarosban halászás. Ha valaki bevisz valakit a málnásba, és nem teljesen a szabályok szerint játszik már, netán itt-ott elsikít pár forintot, gyakoribb esetben milliókat, na az a sika-mika.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra