A világ 5 legveszélyesebb vidámparkja: amikor a szabadesés nem fékez

GettyImages-135205685
Olvasási idő kb. 6 perc

A vidámparkokba azért járunk, hogy jól érezzük magunkat: édességeket eszünk, rácsodálkozunk a trükkös tükrökre, élvezettel forgunk a ringlispílben, a bátrabbak pedig egészen új módokon tehetik próbára az adrenalintűrésüket. Hogy ez nem válik veszélyessé, arról a vidámpark gondoskodik – legalábbis elvileg.

Csakhogy azok a parkok, ahol a fenntartó nem figyel eléggé oda a különböző játékok, tartószerkezetek rendszeres ellenőrzésére, a karbantartásra, valójában veszélyesek lehetnek. Ugyanígy igaz ez azokra a helyekre is, ahol az egyre emelkedő ingerküszöb miatt veszélyes, kihívást jelentő játékokat használnak, amelyek bőven alkalmasak arra, hogy egy átlagos, egészséges ember is rosszul legyen rajtuk. Nézzük, melyek azok a vidámparkok, ahová csak akkor érdemes ellátogatni, ha az égvilágon bármire fel vagyunk készülve.

#1 Class Action Park, New Jersey

A vízi vidámpark méltán híres az egész világon: elképesztően kreatív módokon lehet csúszkálni, ugrálni, pörögni. Csakhogy a hírhedt parkban rendkívül veszélyes csúszdák is helyet kaptak, az egyik fő vétkes a szinte fék nélküli nyári bob, a The Alpine Slide, de nem volt ajánlott a The Cannonball Loop, amiben a zárt csúszda egy teljes fordulatot írt le, ám nem mindig működött, így gyakran elakadtak benne emberek, és a The Wave Pool sem. 2020-ban az HBO még dokumentumfilmet is forgatott a biztonsági előírásokat lazán kezelő, mégis tömegek által látogatott park mindennapjairól. A hullámmedencéből naponta tucatnyi embert kell kimenteni, sőt a park fennállása óta hat ember vesztette életét az elégtelen biztonsági intézkedések miatt. Ironikus, hogy a komplexum vezetőjét nem emiatt ítélték el, hanem biztosítási csalásért, így a park 1996-ban bezárt. 2014-ben újranyitották, így most is látogatható, de sokkal biztonságosabb formában. 

#2 Rye Playland, New York

A rázós hullámvasút már önmagában is felfordíthatja az ember gyomrát, de a három éven át tartó egészségügyi vizsgálatok megállapították, hogy ebben a vidámparkban nem a játékok, hanem az élelmiszer-biztonság jelenti a fő problémát. A NY Post szerint nagyon valószínű az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata, így ha ide látogatunk, inkább vigyünk magunkkal szendvicseket hűtőtáskában. 2004-ben súlyos tragédia is történt a vidámparkban, egy 7 éves kislány kiesett egy körhintából, a rendőrség is nyomozott, de a gép még a mai napig üzemben van.

#3 Dreamworld, Ausztrália

Az ausztrál vidámpark sajnos nem azzal került be a hírekbe, hogy milyen sok látogatója van, és milyen felelősen viselkedik a személyzet. 2016-ban 3,6 millió ausztrál dollár pénzbírsággal sújtották az üzemeltetőket négy ember halála miatt. A vízitúrát imitáló eszköz meghibásodása miatt összeütköztek egy másik járművel. A négy utas, név szerint Kate Goodchild, Luke Dorsett, Roozbeh Araghi és Cindy Low, kiestek a csónakból, s már nem lehetett őket megmenteni. A vizsgálat során kiderült, hogy a baleset csak idő kérdése volt, mivel a vidámpark több mint 30 éve nem mérte fel megfelelően a biztonsági kockázatokat. A tulajdonos azóta komolyabb biztonsági rendszert dolgozott ki, de minden évben veszteséget termelt nyereség helyett, és a részvényesek is panaszkodtak, hogy félrevezették őket a park biztonsági intézkedéseivel kapcsolatban.

#4 M&D’s Motherwell vidámpark, Skócia

Három hullámvasút és két óriási vízicsúszda várja a látogatókat Motherwellben. A vidámpark 1996-os nyitása után hamar népszerűvé vált, pedig egy sor olyan baleset történt, ami kellő odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Európa egyik legveszélyesebb vidámparkjában gyakran hibásodnak meg a gépek, 2013-ban az egyik legkockázatosabb csúszdán, a Log Flume Ride-on egy lány lába beszorult a csónak és a pálya széle közé, s egész életére kiható sérüléseket szenvedett. Pár évvel később ugyanabban a hónapban két újabb baleset történt, többen megsérültek, amikor a csónak nem állt meg megfelelően az út végén. 2016-ban a hullámvasút egyik kocsija kisiklott, több mint 15 embernek sérüléseket okozva. 

#5 Asterix vidámpark, Franciaország

Az Asterixről és Obelixről elnevezett vidámpark az ország második legnagyobbja. 2,3 millió látogató vesz jegyet minden évben, ami óriási szám, pláne ahhoz képest, hogy a 7 hullámvasút, hétféle vízicsúszda, illetve az egyéb játékok felhasználói közül igen sok köt ki kórházban csonttöréssel vagy más súlyos sérüléssel. Két alkalommal tragédia történt: 2004-ben egy fából készült hullámvasúton, a nyár közepén. A park üzemeltetői a nyári szezon kellős közepén nem vettek komolyan egy időjárás-előrejelzést, és hatalmas vihar csapott le rájuk. Egy villám pont a működő hullámvasútba csapott, és egy 11 éves fiú megsérült. Második alkalommal egy hatéves gyermek szorult bele egy vízipumpába a sodródó folyón hajózva. Ezek után a vezetőség átnevezte és áttematizálta az egész játékot, de a villámcsapás után például nem tett semmit azért, hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg. 

Mit tehetünk a veszélyes vidámparki balesetek ellen?

Bár a vidámparkok üzemeltetőinek kötelessége mindent megtenni a balesetek megelőzése érdekében, mi magunk is figyelhetünk bizonyos biztonsági szabályokra. Bármilyen jól is érezzük magunkat, ne engedjük, hogy a gyerekek „Most nyaralunk!” felkiáltással megszegjék az összes szabályt. A legtöbb játéknál figyelmeztető táblát helyeznek ki, magasság- vagy súlykorlátot, esetleg életkorra vonatkozó szabályozást szabnak meg, és nem véletlenül. Még ha épp nincs is ott senki, hogy ellenőrizze, mi tartsuk be az összes előírást. Használjuk a biztonsági elemeket, kössük be a biztonsági övet, vegyük el az úszógumit, a mentőmellényt, szánjunk rá időt, hogy mindenki megtalálja a neki kényelmes helyet, kapaszkodót, és aztán egy helyben maradjon. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy az izgalmas kalandok csak addig biztonságosak, amíg ők is megfelelően viselkednek: nem ugrálnak ki, nem nyúlkálnak nagy sebességnél, nem telefonoznak, nem esznek-isznak, és nem ugranak be a vízbe. Ezek ugyanolyan fontos szabályok, mint hogy nem hagyják el a szüleiket, és nem állnak szóba idegenekkel. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek