Ezek az ijesztő nyolclábúak élnek nálad otthon

GettyImages-1529770448

Nem csak keresztes és vízi van belőlük, bár kétségkívül ők a legismertebb példányai fajuknak. Számtalan nyolclábúval osztozunk a környezetünkön, s mivel laikusként nem tudunk róluk semmit, talán félünk is. Szakértő segítségével most megmutatjuk, vannak-e olyan fajok, amelyektől érdemes félni, és mit tudnak a többiek.

A pókfélék valamiféle misztikus, félelmetes állatként élnek a köztudatban, amiktől rettegni kell, hiszen álmunkban megcsípnek vagy megesszük őket, és a horrorfilmek rendszeres szereplői. De tényleg veszélyesek ránk?

Ugyan a természeti népek a mai napig képesek a legfurcsább állatokkal szimbiózisban élni, a nyugati értelemben vett középkor számtalan babonája hatással volt az emberek és a környezet viszonyára. Rengeteg állatot ruháztak fel az évszázadok során olyan vélt, negatív tulajdonsággal, ami a mai napig indokolatlan félelmet kelt bennünk. Vajon valóban rettegnünk kell a pókoktól? 

A hazai pókok egyik fajtája sem veszélyes az emberre
A hazai pókok egyik fajtája sem veszélyes az emberreaire images / Getty Images Hungary

Hasznos vagy mérgező?

A pókokkal szembeni fóbiák gyökerei a középkorig nyúlnak vissza, amikor szimbolikusan az ördögök és boszorkányok kísérőinek tekintették őket, sok esetben összekapcsolva a betegségekkel és rontásokkal. Helyzetükön az sem javított, amikor a modern korok horrorfilmjeinek ijesztő szereplőivé váltak, de számtalan rémhír terjeng csípéseikkel kapcsolatban, összemosva az ártatlan fajokat a sokkal veszélyesebb külföldiekkel. A pókmarás, melyet a köznyelv csípésnek is nevez, azonban hazánkban meglehetősen ritka. 

„Magyarország mai területén mintegy 850-900 pókfaj előfordulásáról van adatunk. Az őshonos fajok egyike sem jelent veszélyt az emberre, csupán néhány olyan faj van, amelynek enyhe tünetekkel járhat a marása. A pókmérgek esetében nem ismeretesek olyan egyedi fokozott érzékenységek, mint például néhány darázs vagy méhfaj esetében” – mondta a Díványnak dr. Szinetár Csaba, a biológiai tudomány kandidátusa, a ELTE Savaria Egyetemi Központ tanára.

„Rendszeresen tapasztalom, hogy ismeretlen eredetű, csípés jelleget mutató bőrelváltozások megkapják a pókcsípés diagnózist. Ennek a sokszor félrevezető és a páciensnek sem segítő, nem alapos diagnózisnak is a pókok isszák meg a levét.

Megéri jóban lenni velük

Az emberre teljesen veszélytelen nyolclábúak ráadásul nemhogy az embereket nem csípik meg, de pont azokat a rovarokat, legyeket és szúnyogokat fogyasztják előszeretettel, amelyek viszont valóban megcsíphetnek bennünket. Amikor pedig ők maguk szaporodnak el, más pókfajokkal is táplálkozhatnak, azaz magukat is szabályozhatják. Képesek elpusztítani a ránk veszélyes, újonnan megjelenő, invazív rovarokat is. 

„Hallhatjuk, hogy a minden kétséget kizáróan melegedő klíma következtében folyamatosan nő azoknak a csípőszúnyogfajoknak a száma, amelyek az emberre és házi kedvenceire nézve is komoly kockázatot jelentő kórokozókat terjeszthetnek” – magyarázza az arachnológus, aki azt is hozzáteszi, irtani nemcsak azért nem érdemes, mert veszélytelenek, de az őshonos beporzókat, lepkéket és egyéb ízeltlábúakat is védjük azzal, ha a természetes ellenségeikre veszélyes apró ragadozókat életben tartjuk. A rovarok ugyanis az ökoszisztéma olyan résztvevői, melyek nélkül megszűnne az élet a Földön.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra