Felismered a magyar királyokat az arcképükről? Kvíz!

Szereted a történelmet? Érdekesnek, izgalmasnak találod megfigyelni a sokszor csak évszázadok távlatában kirajzolódó folyamatokat, magukkal ragadnak az évezredek sodrából kiemelkedő jelentős események és az azokban kulcsszerepet játszó igazi „kaliberek”? Jó, de vajon felismered-e Ulászlót vagy IV. Bélát egy megfakult kódexképről?

Ma már persze könnyű dolgunk van: a történelem jelenlegi alakítóinak arcát – a fotózás és az internet feltalálóinak hála – úgy ismerjük, mintha a szomszédunkban laknának. A világért sem kevernénk össze Putyint Trumppal, vagy Angela Merkelt Brigitte Macronnal, igaz? Évszázadokkal ezelőtt viszont nem állt rendelkezésre a mai technika, a befolyással bíró emberekről (értsd királyok, uralkodók) fennmaradt ábrázolások sokszor túlidealizálnak; a valóságban nálam alig magasabb, soványka koronás főt kisportolt atlétának festették le, bizonyos esetekben pedig egy 7-8 éves gyerektől elvárható kidolgozottsággal készültek a képek.

Arról, hogy hogyan is néztek ki korábbi magyar királyaink és uralkodóink, iskolás történelemkönyveink adnak némi iránymutatást, amelyekben korabeli metszetek, festmények vagy kódexlapok segítségével jelenítik meg őket. Ha a karakterek ábrázolása nem is mindig ütős, sokszor segíti a felismerést, hogy az egyes  uralkodókat jellegzetes attribútumaikkal kapták le: egy Szent Istvánt ábrázoló képről nem marad el a Szent Korona, míg lovagkirályainkat sokszor ábrázolják akció közben. Hallgasd csak:

Bemelegedtél, ráhangolódtál a témára? Akkor lássuk, felismered-e a régi korok magyar uralkodóit!

Felismered a történelem jelentős szereplőit?

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.