A tűzijátékot az ártó szellemek ellen vetették be, ma egy szülinap is elég

GettyImages-1288714357

Mátyás király Beatrix királynéval kötött házasságáról, 1476-ból származnak az első magyarországi tűzijátékról szóló feljegyzések. Kínában ugyanakkor ennek már évszázados hagyományai voltak, hiszen lassan 2000 éve is lehet már, amikor a legenda szerint egy kínai szakács rossz alapanyagok összekeverésével olyan robbanó elegyet hozott létre, amire nem tudtak nem felfigyelni.

Sokáig a rossz és ártó szellemek elűzésére használták a különböző ceremóniák alkalmával a kiemelkedő fény- és hanghatással járó érdekességet, ma már elég egy komolyabb születésnapi rendezvény, vagy egy nagyobb szabású esküvő, de tulajdonképpen még apropó sem feltétlenül kell egy kis otthoni tűzijátékhoz. Gulyás Botond Tóbiás pirotechnikai szakértő avatott be a részletekbe:

„A hazánkban hagyományos, 

augusztus 20-i tűzijáték európai viszonylatban is a legnagyobb szabásúak közé tartozó, magas színvonalú pirotechnikai esemény,

de aki szívesen gyönyörködik tűzijátékban, annak nem kell egy mindig az államalapításig várnia. Kevesen tudják, de 2011 óta egész évben lehet 1-es és 2-es kategóriából háztartásonként 1-1 kilogrammot tárolni és működtetni is a 2011/173-as jogszabály értelmében. Ez tökéletesen elég családi rendezvények kiszolgálására és azok fényének emelésére saját kerten, földterületen belül alkalmazva” – mondja a szakértő.

Sydney hagyományos újévi tűzijátékshow-ja a világon az egyik legismertebb
Sydney hagyományos újévi tűzijátékshow-ja a világon az egyik legismertebbWendell Teodoro / Getty Images Hungary

Biztonságosak ezek az eszközök?

Magyarországon az 1980–90-es években még a katonaság feladatkörébe tartozott az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolítása. Akkor még műanyag házas tűzijátékokban gyönyörködhettünk, amelyek nem bomlottak le. Vagyis a földre visszahulló darabjaiból akár, ha nehezen is, de még ma sem kizárt itt-ott találni visszamaradt törmeléket. Ez veszélyes is lehetett. Később, amikor már Kínából származtak az itthon is használatos tűzijátékok, a papírházúak váltak elterjedtté nálunk is, ami külföldön már addigra bevett gyakorlat volt. Ezek után semmilyen kémiai anyag nem marad fenn. 

A mai termékek már teljesen biztonságosak, ha használójuk betartja a használatra vonatkozó utasításokat.

Az év végén tapasztalt, tűzijáték-használat során felmerülő balesetek mindegyikénél utólag beigazolódik, hogy vagy az instrukciókat nem megfelelően követte a felhasználó, vagy valamilyen alkohol, egyéb szer befolyásoltsága akadályozta a rendeltetésszerű használatban.

Milyen környezeti hatásuk van?

Az Európai Unió egyre nagyobb hatást próbál gyakorolni a tűzijáték környezeti hatásai miatt annak limitálására, holott valójában például a mi államalapítási tűzijátékunk és a teljes, Magyarországon felhasznált pirotechnikai termékek környezeti hatása megegyezik egyetlen autóbusz egyéves kibocsátásának a környezetre gyakorolt kárával.

Mi a különbség petárda és tűzijáték között?

A tűzijáték a vizuális hatást részesíti előnyben a petárda hanghatásával szemben. Míg

Magyarországon tűzijátékot egész évben lehet vásárolni és használni

is a megfelelő előírásokat és szabályokat betartva, addig a petárda hazánkban több mint 10 éve illegális, és használata feltehetően további szigorítás előtt áll.

Nagy különbség van tűzijáték és petárda között
Nagy különbség van tűzijáték és petárda közöttMichael Smith / Getty Images Hungary

Hogy születik egy tűzijátékshow?

Erre tervezőprogramok vannak, amelyen a pirotechnikus gondosan és pontosan meg tudja tervezni 3D-ben a zenével összehangolt „koreográfiát”, amilyet előre megálmodott. Ezt követi a hosszadalmas telepítés: a vetőcsövek és a telepítési pontok kijelölése és felszerelése, amely több szakember felelősségteljes munkájának az eredménye. De ha csak kicsiben gondolkozunk, vagy családi rendezvényt szeretnék ünnepélyesebbé tenni, két jó hírrel is szolgálhatunk. Az egyik, hogy a dollár árfolyamváltozásainak köszönhetően az idén jó eséllyel 5, akár 10%-os árcsökkenésre is lehet számítani a kiskereskedelemben beszerezhető tűzijátékok értékesítésénél. Másrészt, akiknek kutyájuk van, az eddig ijesztő hanghatások miatt sem kell lemondaniuk a látvány élvezetéről, ugyanis megjelentek az olyan tűzijátékok is már, amelyek mindenféle hanghatástól mentesek, illetve, ökotermékek is piacra kerültek, melyek kizárólag papírból készülnek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra