Ha ezzel szeretsz játszani, nagyobb eséllyel vagy pszichopata

GettyImages-1237477534

Lenyűgöznek a lángok? Azért örülsz a hideg időnek, mert most be lehet kuckózni a kandalló elé, és nézni, hogy ég a fa? Te vagy az, aki felnőttként is ágakkal játszik a tábortűznél? Hát ez nem feltétlenül a legjobb hír…

Berlini és hamburgi pszichológusok ugyanis kimutatták, hogy a pszichopata és szadista vonásokkal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel érdeklődnek a tűz iránt. A csapat a Sötét Tetrádnak nevezett személyiségjegy-együttes és a tűz kapcsolatát vizsgálta. Hogy ezt jobban megértsük, először is tisztázzuk, mi ez a baljós tetrád.

A Sötét Triád kifejezést 2002-ben hozták létre szakemberek. Olyan személyiségzavarok hármasa, amiket általában kórosnak ismernek el, de klinikai tüneteket nem okoznak. Idetartozik a „mindenen átgázolok a sikerért” típusú machiavellizmus, az érzéketlen, önközpontú jeleket mutató pszichopátia, és a narcizmus. Csakhogy 2002 óta a trióhoz még egy zavart, a szadizmust hozzávettek, így alakult ki a Sötét Tetrád.

Nem mindenki pszichopata, aki szeret tüzet gyújtani
Nem mindenki pszichopata, aki szeret tüzet gyújtanijaniecbros / Getty Images Hungary

Aki a tüzet szereti, az pszichopata?

A tűzgyújtás jelentős probléma a társadalom számára, hiszen erdők égnek le, állatok és emberek százai, ezrei pusztulnak bele, nagyon sokba kerül minden szinten. Ha nem számítjuk a véletlenül okozott tüzeket, hamar eljutunk addig a kérdésig, vajon mit szeretnek mégis annyira a lángokban a gyújtogatók? Úgy néz ki, hogy a leginkább azok érdeklődnek iránta, akik személyisége a Sötét Tetrádba is passzol.

222 diákot kérdeztek ki, s közülük azok, akik szerették élőben vagy a tévében nézni, ahogy egy épület lángokban áll, vagy egyszerűen gyönyörűnek találták a tüzet ahelyett, hogy szorongtak vagy szörnyülködtek volna tőle, a sötét személyiségjegyekhez is közelebb álltak. A pszichopátiára jellemző izgalomkeresés és impulzivitás éppúgy jellemezheti az ilyen embert, mint a szadistákra jellemző öröm a kegyetlenség láttán. Azt azért persze tegyük hozzá, hogy nem mindenkivel van baj csupán amiatt, mert lenyűgözi, ahogy a tűz „a fában eszi önmagát”. Ősi berögződés ez, hiszen a lángok megszelídítése, a tűzgyújtás képessége a túlélés, a meleg örömét jelenti. Csak ne ragaszkodjunk hozzá, hogy a kandallón kívül is megcsodáljuk…

Oszd meg másokkal is!
Mustra