Idén nyáron ezek a legdurvább turistaátverések

GettyImages-1037529642

Extra szalvéta és tányér pénzért, késhasználati díj, ha felszeletelve kéred az ételt. Végigvettük, mivel húzzák le a turistákat idén nyáron.

A nyári szezon kétségkívül a vendéglátás csúcsa. Sok nyaralóhelyen a teljes évi költségvetéshez szükséges bevételt egy pár hetes nyári szezon alatt kell kiterelniük a vállalkozásoknak. Van, hogy némi plusz miatt hajmeresztő dolgokat is találunk a számlán fizetés után. Mutatjuk, mire figyelj.

Nem csak a nyaralás természetes költségei, az utazás-szállás-belépőjegyek ára terhelheti meg pénztárcánkat, számtalan olyan rejtett szolgáltatással vagy előre nem látható extra fizetnivalóval szembesülhetünk külföldön és belföldön egyaránt, ami megviselheti a családi büdzsét. Az elmúlt napokban bombaként robbant az olasz nyaralóvárosokban elterjedt gyakorlat, miszerint még egy üres tányérért vagy a kilátásért is extra összeget kell fizetni.

Van, ahol a kilátás is plusztétel a számlán
Van, ahol a kilátás is plusztétel a számlánmiodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

Figyeld az apró betűt!

Pár nappal ezelőtt egy házaspár kérte meg a pincért egy, a Comói-tó partján lévő étteremben, hogy vágja ketté a sonkás szendvicsüket. Egy plusztányért is kértek hozzá, majd a könnyű ebéd végén megdöbbenve vették tudomásul, hogy 2 eurót számoltak fel a rövidke műveletért. Egy másik, közeli étteremben a kapucsínóra szórt kakaóporos díszítés kóstált 10 centet – mivel ők nem szoktak kakaót szórni a kávékülönlegességre, természetes, hogy ennek a díját külön felszámolják – állt az étterem közleményében. 

Egy római étteremben egy anyuka kérte a tápszer felmelegítését, hogy velük együtt kisbabája is az étteremben ehessen, ez szintén egy kéteurós plusztétel volt végül a számlán, pedig csak pár kört ment a cumisüveg a mikróban. 

Az éttermek profik a lehúzásban?

Főként külföldön szokás, hogy a látványosságok közelében pincérek csábítják a megfáradt kirándulókat éttermeik hűs belsejébe. A külföldi, utazással kapcsolatos oldalak is évek óta óva intenek mindenkit, hogy ezekben az étkezdékben bármit is fogyasszanak. A legtöbb esetben extrém magas számlát fizethetünk a végén. 

Fontos, hogy csak olyan helyre térjünk be, ahol az árak az étlapon egyértelműen fel vannak tüntetve. Ha az, amit a kezünkbe kaptunk, nem tartalmaz összegeket, bátran kérjünk másikat, hiszen kötelező az ezzel kapcsolatos tájékoztatás. 

Olvassuk el az apró betűs részeket is, mert könnyen lehet, hogy ott jelölik az olyan extra tételeket, mint például a mikróhasználat vagy a kihelyezett fűszerolajok, ketchup és egyebek fogyasztásával kapcsolatos költségeket. 

Ellenőrizzük azt is, van-e, és milyen mértékű a szervizdíj, amit sok helyen még elviteles rendelés esetén is felszámolnak. Akár 20 százalékkal is több lehet a számla vége, ha nem számolunk vele. 

Így járt pórul nemrég az a japán házaspár is, akik 400 eurónál is többet fizettek a két főre szóló ebédre a szervizdíjjal együtt, mert nem vették észre az étlapon, hogy a fogások ára 100 grammos mennyiségenként fizetendő, nem tányéronként. A Tripadvisorön számoltak be csalódottságukról, ám az étterem mossa kezeit, hiszen az információ szerepelt az étlapon, csak sokkal kisebb betűkkel. 

Meglepő tételekkel szembesülhetünk a számlát böngészve
Meglepő tételekkel szembesülhetünk a számlát böngészveGrace Cary / Getty Images Hungary

Szelfi egy fizetésnyi euróért

Élelmes gladiátorok járják Róma utcáit, akikkel öröm lehet fotózkodni az Örök Város ókori épületeinek környékén. Bár biztosan sejthetjük, hogy valamennyi pénzt ki kell a közös szelfiért fizetnünk, de azok a turisták, akiktől 500 eurót követeltek a fotóért cserébe, biztosan nagyon meglepődtek. 

A strandokat sem kell félteni

Ha a vízparton hűsölnénk, akkor sem árt az óvatosság. Pugliában napi két napágy és egy napernyő bérleti díja átlagosan 50 euró, hétvégén pedig közel a dupláját kell kifizetni, ha árnyékra vágyunk. Az exkluzívabb fürdőhelyeken, Portofinóban akár naponta 50 000 forintnak megfelelő eurót is ki kell fizetnünk, ha nem szeretnénk sokat gyalogolni a vízhez. Ezért egy napernyő és az alatta lévő árnyékos törülközőhely jár. Te fizetnél extrán az árnyékért? Cikkünk alatt szavazhatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Milyen extra szolgáltatásért fizetnél szívesen a strandon?

Oszd meg másokkal is!
Mustra