Erre fordítják a római Trevi kútba dobált pénzt

GettyImages-1058877518

Valójában nem romantikus álmok születnek azokból a milliókból, amiket turisták dobálnak az olasz főváros barokk szökőkútjába. Évente a látogatók legalább 1,5 millió dollárt hajítanak a római Trevi kútba, melyek bár a vízben landolnak, végül mégis nemes célt szolgálnak.

Van abban valami különösen romantikus, ha valaki a római Trevi-kútba pénzérmét dob. A hagyományhoz egy monda is fűződik, miszerint aki bedob egy érmét, az még biztosan visszatér Rómába, az „Örök Városba”. A históriának több változata is él. Egy másik mítosz szerint, amit filmen is megörökítettek, két kútba dobott pénzérme szerencsét hoz a házastárskeresésben, míg három érme segít a válásban. Egy másik változat szerint ahhoz, hogy az álmok valósággá váljanak, egy vagy három érmét kell a jobb kézzel, a bal vállon át a vízbe dobni. A turisták naponta mintegy háromezer eurónak megfelelő összeget dobnak a kútba, ahonnan minden éjjel össze is gyűjtik az érméket.

Nagyon sokan hisznek a babonában

Dobj be még két érmét a Trevi kútba, és újra Rómában romantikázhatsz, aminek akár egy gyönyörű esküvő is lehet a vége – tartja a hiedelem, ám vannak, akik szerint mindez csak ostoba turistacsalogató szlogen. Hogy hiszünk-e a babonáknak vagy sem, az már csak rajtunk múlik. Egy azonban biztos, évente több millió látogató özönlik a 18. századi nevezetességhez, hogy részesei legyenek az áhított csodának. Olaszország legszebb barokk szökőkútja pedig nagyon gyorsan megtelik pénzzel, így a városi önkormányzat munkatársai minden este kénytelenek összesöpörni és összegyűjteni a kút fenekén landoló, évi 1,5-2 millió dollárnyi érmét.

A Trevi kútba dobott pénzből a rászorulókat segítik
A Trevi kútba dobott pénzből a rászorulókat segítikSOPA Images / Getty Images Hungary

Miután a pénzt megtisztították és megszámolták, évek óta karitatív tevékenységek finanszírozására fordítja egy katolikus nonprofit szervezet, amely világszerte támogat egészségüggyel, katasztrófaelhárítással, szegénységgel és migrációval kapcsolatos ügyeket. A pénzből épült már élelmiszerbolt a szegényeknek, valamint gondozóház az AIDS-betegek megsegítésére.

Ahol három út találkozik

Az eredetileg Nicola Salvi által tervezett, és 1762-ben Giuseppe Pannini által megépített Trevi-kút megvalósítása három évtizedig tartott. Az építmény onnan kapta a nevét, hogy három út – olaszul „tre vie” –, a Via Dei Crocicchi, a Via Poli és a Via Delle Muratte találkozásánál épült meg.

A Trevi kút az elmúlt években megújult
A Trevi kút az elmúlt években megújulthocus-focus / Getty Images Hungary

A szökőkút a közelmúltban 2,2 millió dolláros átalakításon esett át, amelyet az olasz Fendi divatmárka finanszírozott, és másfél évig tartott. A nevezetesség LED-es világítást kapott, helyreállították márványhomlokzatát, amely az Óceán, az Egészség és a Bőség mitológiai alakjait ábrázolja.

Műfogsor a kútban 

A Tervi kútba szórt érmék tíz év alatt megduplázódtak, hiszen míg a sajtó 2005-ben arról számolt be, hogy évente körülbelül 600 ezer dollár gyűlt össze a szökőkútból, addig 2016-ra ez a szám több mint kétszeresére lett, 1,5 millió dollárra nőtt.

Jó esetben csak pénzérmék landolnak a szökőkút fenekén
Jó esetben csak pénzérmék landolnak a szökőkút fenekénImgorthand / Getty Images Hungary

Az élelmes és arcátlan tolvajok egészen addig naponta kiszedték az érméket a szökőkútból, amíg a római városi tanács el nem fogadta azt a törvényt, amely törvénytelennek minősítette cselekedetüket. Ennek eredményeként a kútból kikerülő, a jótékonysági szervezetnek eljuttatott támogatás 20-30 százalékkal nőtt évente.

De nem a pénz az egyetlen dolog, amit a szökőkútból összeszednek éjszakánként a római városi munkások.

A talált tárgyak között igen gyakran vannak például poharak, vallási ereklyék, és már az is megesett, hogy valakinek a műfogsora is a vízben landolt.

Akár hiszünk a Trevi kúthoz kötődő babonában, akár nem, ha Rómában járunk, érdemes fontolóra venni, hogy próbára tegyük a szerencsénket. Mindenesetre, ha a szökőkútba dobunk egy kis aprót, és a kívánságunk nem is teljesül, akkor is megnyugodhatunk, mert a pénzünk jó kezekbe kerül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra