Tepsis töltött ponty Andrejszky Zoltán konyhájából

570-Halas könyv Tepsis töltött ponty
Olvasási idő kb. 2 perc

A hal nem hiányozgat a karácsonyi asztalról. Hoztunk is egy gyors, utolsó pillanatos megoldást Andrejszky Zoltán konyhájából, akinek neve minden halimádó számára ismerős. A szerző a Fishing & Hunting tv-csatornán futó Halimádók konyhája című műsorának vezetője.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1,6 kg egész ponty
  • 1 kg burgonya
  • 3 zöldpaprika
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg bacon
  • só, őrölt bors ízlés szerint 

A töltelékhez:

  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 3 zsemle
  • 8 dkg napraforgóolaj
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hal előkészítésével kezdünk. Először gondosan eltávolítjuk a pikkelyeket. Egy hegyes, éles késsel a farok felől a pikkelyek alá szúrunk, és toló-vágó mozdulattal szinte egészben lefejtjük. Így sokkal esztétikusabb lesz a hal, mint ha a pikkelyeket kaparással távolítanánk el.

Ezután a hasüreget felnyitjuk, és a belső részt egyben kivesszük. A belsőségeket félretesszük. A kopoltyúlamellákat, a szemet és a keserű fogat is kivesszük, majd a halat alaposan kimossuk. Ha szeretnénk, egy hegyes ollóval a gerinccsigolyáknál lévő dongaszálkákat elvágjuk, és egy csipesszel a nagy szálkákat kihúzzuk. Ezután a csigolyákat is óvatosan, hegyes késsel kivághatjuk. Ügyeljünk, hogy a bőrt ne szakítsuk ki! Az így előkészített halat végül sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a beáztatott zsemlét jól kicsavarjuk. Az olajon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. A kockákra vágott gombát és a halbelsőségeket hozzáadjuk, pár percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Ha elkészült, félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha a tölteléket lágynak érezzük, zsemlemorzsát adunk hozzá.

A burgonyát és a zöldpaprikát vékony szeletekre, a vöröshagymát karikákra vágjuk, és egy tepsibe tesszük, sóval enyhén meghintjük. A kihűlt töltelékkel a befűszerezett halat megtöltjük, a hasánál hústűvel összetűzzük. A baconnel beburkoljuk, a tepsiben lévő zöldségekre tesszük, és sütőben pirosra sütjük. Tipp: Ha burgonyaágy nélkül készítjük el a halat, összegyűrt alumíniumfóliát vagy néhány karika vöröshagymát tegyünk alá. Így nem ragad a tepsibe, és könnyen a tálalótálra tudjuk majd emelni. Friss salátával mutatós vacsoraétel.

A recept forrása:

Andrejszky Zoltán szakácskönyve
Andrejszky Zoltán szakácskönyve

A könyv célja, hogy a szerző Fishing & Hunting tv-csatornán évek óta népszerű Halimádók konyhája című műsorában bemutatott recepteket tematikusan egy könyvbe gyűjtve népszerűsítse a halfogyasztást, felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, kedvet hozzon egyéni, családi vagy baráti horgászatra, közös főzésre. A könyvben a ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, busa, lazac, tok, angolna, pisztráng, paduc, keszeg életének, szokásainak, táplálkozásainak, fellelhetőségeinek megismerése mellett betekintést nyerhetünk horgászatuk titkaiba is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek