Ebben a téli hónapban eshet a legtöbb hó hazánkban

GettyImages-1155033852

Az előrejelzések szerint nem kell tartanunk attól, hogy az előttünk álló télen nem lesz részünk hóesésben. A meteorológusok szerint az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is fehérbe öltözik majd többször is a természet.

A Csendes-óceán térségében megerősödő El Niño időjárási esemény várhatóan nagy szerepet játszik majd abban, milyen tél elébe nézünk. 

Az El Niño befolyásolja az időjárást Európában is

Az El Niño-események általában kilenc és 12 hónap között tartanak, de akár évekig is fennmaradhatnak, és november és január között érik el csúcspontjukat. A tudósok nem igazán tudják, miért van ez így, és még sokat kell tanulnunk ezekről az időjárási mintákról. Az idei esemény várhatóan 2024-ig folytatódik, és a szakértők szerint a következő hónapokban erősödni fog, és jövő tavasszal ér véget.

A téli havazást is befolyásolják az El Niño-események
A téli havazást is befolyásolják az El Niño-eseményekFly View Productions / Getty Images Hungary

Jelenleg egy meleg El Niño-fázisban vagyunk, melynek az északi féltekén a téli szezonban lesz a legerősebb hatása, ami világszerte megváltoztatja az időjárási mintákat.

A tél elején számíthatunk hóra

A téli időjárást tekintve Európára nincs köztudottan közvetlen hatása az El Niñónak, mivel túl messze van a Csendes-óceáni régióktól. De ez nem jelenti azt, hogy érintetlenül hagyja a kontinenst, ugyanis a jelenség globálisan megváltoztatja az időjárást.

Európát tekintve nagyon gyenge havazás-előrejelzést láthatunk.

A kontinens nagy részén a szokásosnál kevesebb havazás várható, kivéve az Alpokat és Észak-Európa magasabb részeit. A decemberi havazás-előrejelzés a kontinens nagy részén negatív havazást mutat, kivéve a legészakibb területeket. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy Európa nagy részén nyugatról délnyugatra folyik az áramlás.

A januári előrejelzés szerint a decemberi minta folytatódik Közép-Európában is. A február sem mutat jelentős javulást, eltekintve attól, hogy Észak-Európában és a magasabb hegyekben ekkor is várható havazás. Februárban ugyan valamivel több csapadékra számíthatunk, de valójában nem lesz sokkal hidegebb.
Emellett most először állnak rendelkezésünkre a márciusi havazás előrejelzési adatai, e szerint a tavasz első hónapja hómentes lesz Európában.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra