Százhúsz éves, de még mindig ő ringatja álomba a gyerekeket

GettyImages-1241239574
Juhász Marianna

A plüssmackó évtizedek óta a gyerekek egyik kedvenc játéka. A világ egyik legkedveltebb plüssét az USA 26. elnöke, Theodore Roosevelt tiszteletére nevezték el teddy bearnek, éppen 120 évvel ezelőtt.

A pihe-puha játék az elmúlt több mint egy évszázad alatt számos külsőt öltött már, és mindeközben népszerűségéből semmit sem veszített. Sőt mi több, újabb jelentéssel gazdagodott azon túl, hogy a plüssmackó egyebek között a kiszolgáltatottak megsegítésének szimbóluma is.

A kemény macsónak érzékeny lelke volt

A teddy maci megszületése Theodore Rooseveltnek, pontosabban egy nagylelkű cselekedetének köszönhető. Az egykori amerikai elnök rajongott a vadászexpedíciókért annak ellenére, hogy lelkes természetvédő volt. A sors iróniája, hogy a Roosevelt által vezetett vadászutak gyakran túlzott mészárláshoz vezettek. Az egyik afrikai kiruccanás alkalmával az elnök csapata több mint hatezer állatot ölt meg sportolásra és trófeagyűjtésre hivatkozva. A mackó ötlete azonban Roosevelt egyik könyörületesebb cselekedetéből fakadt.

Theodore Roosevelt nagylelkűségének állítottak emléket a világhírűvé vált plüssmacival
Theodore Roosevelt nagylelkűségének állítottak emléket a világhírűvé vált plüssmacivalPictures from History / Getty Images Hungary

A történet szerint az 1902-ben, Mississippiben vadászó Roosevelt a tiszteletére rendezett vadászaton egy sebesült, öreg, sötét bundájú medvére bukkant, melyet a vadászat vezetői egy fához kötöztek, segítve az elnököt, hogy egyáltalán vadat ejtsen. A legenda szerint az egykori amerikai elnök azonban megszánta a kiszolgáltatott helyzetben lévő medvét, és nem volt hajlandó lelőni.

A politikai karikaturisták később kölyökként ábrázolták a prédára bocsátott medvét, ami árnyalta és érzékenyebbnek mutatta azt a kemény, macsó képet, ami Rooseveltről addig a köztudatban élt.

A sajtóban megjelenő karikatúra egyebek között azt is üzente: az elnök védelmet nyújt a rászorulóknak, rá mindig számíthatnak az elesettek.

Miután a közkedvelt amerikai elnököt sokan csak Teddynek becézték, a nagylelkű cselekedete emlékére életre hívott mackó is a Teddy nevet kapta. 

Világszerte elindul a mackóőrület

A Mississippiben történt vadászaton megesett elnöki jó cselekedet a brooklyni Morris Michtom édességbolt-tulajdonost és a német származású Margarete Steiff játékkészítőt is megihlette. Mindketten elkészítették a teddy beart.

Az USA-ban és Németországban szinte egy időben készült el teddy bear
Az USA-ban és Németországban szinte egy időben készült el teddy bearpicture alliance / Getty Images Hungary

Michtom két plüssmacit helyezett az üzlete kirakatába, miután Roosevelt elnöktől kért engedélyt beceneve, a Teddy használatára. Az elnök beleegyezett a névhasználatba, és a nyakában Teddy’s bear feliratú táblát viselő plüssmaci hamarosan nagy népszerűségre tett szert, az Egyesült Államokban valóságos mackóőrületet indított el. Még Roosevelt is mackót választott kabalaállatként, amikor újraválasztásáért kampányolt. 

Margarete Steiff németországi varrodájában elsőként egy filcelefánt készült, majd több állatfigurát is varrtak a gyerekek nagy örömére. Unokaöccse javaslatára 1902-ben az elefántok mellett plüssből készült játék mackókat is varrni kezdtek. Az ötlet új korszakot nyitott a cég életében, hiszen a világ talán legkedveltebb játéka született meg ezzel. Az első modell a nem túl ötletes „55 PB” nevet kapta, mivel 55 centiméter magas, „P” vagyis plüssből készült, „B” (beweglich) azaz mozgatható figura volt. Később a Teddy nevet Steiff cége is átvette.

Nem véletlenül hasonlít a maci arca az emberéhez

A 20. század elején készült játék mackók még sok mindenben hasonlítottak a valódi medvékhez, az orruk széles, a szemük pedig gombméretű volt. A modern plüssmaciknak ezzel szemben már nagyobb a szeme, a homloka, és kisebb az orra. Arcberendezésük sokkal arányosabb, leginkább babaszerű.

A korabeli macik sokkal inkább hasonlítottak a medvékhez
A korabeli macik sokkal inkább hasonlítottak a medvékhezpicture alliance / Getty Images Hungary

A korabeli macikat sárgásbarna szőrme borította, míg a modern mackókat leggyakrabban szintetikus szőrméből készítik, de nem ritka, ha velúr-, farmer-, pamut-, szatén- vagy vászonkülsőt kapnak. A változatos külső kifejezi a fajok különbözőségét is, így a macik lehetnek akár jegesmedvék vagy barna medvék, pandák vagy koalák.

Ezért olyan aranyosak a mackók

A mackók a valóságban nem túl barátságos viselkedésük ellenére mindig is népszerűek voltak, különösen a gyermekek körében. A babusgató szülő hiányában a szerethető, kedves, szőrös játék macihoz mindig jólesik odabújni, ami nemcsak a szülőkről való leválás időszakában jelent megnyugvást a kicsiknek, hanem hozzájárul az egészséges érzelmi fejlődéshez is. 

A puha plüssállatka a gyerek szociális és érzelmi képességeit, valamint kommunikációs készségeit is fejleszti
A puha plüssállatka a gyerek szociális és érzelmi képességeit, valamint kommunikációs készségeit is fejlesztipicture alliance / Getty Images Hungary

A kisgyermek úgy tekint a játék mackóra, mint ami az édesanya lelkét hordozza. Freud mindezt úgy fogalmazta meg, hogy a gyermek „áthelyezi a libidóját” a tárgyra, mintha onnan kapna megnyugtatást, amikor egyedül van.

Miután minden mackó imádni valóan aranyosnak tűnik, nemcsak a gyermekek szorongását oldja, hanem együttérzést is sugároz, mindemellett amikor a kicsik plüssmackókkal játszanak, közben folyamatosan tanulnak is.

A puha plüssállatka a gyerek szociális és érzelmi képességeit, valamint kommunikációs készségeit is fejleszti. Ugyanakkor a játék mackó egyszerre szimbolizálhatja a gyermekkorunkban megélt szeretetet, szabadságot és ártatlanságot is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra