Ez a valaha észlelt legtávolabbi csillag: olyan forróságot áraszt, hogy a Napunk elbújhat mellette

STScI-01H6C42211PD8XXD6A7VQ3330N.png
Olvasási idő kb. 2 perc

A csillagászok a James Webb-űrtávcső segítségével figyelték meg az Earendelt, a valaha észlelt legtávolabbi csillagot.

Az Earendel nevű csillag olyan távol van a Földtől, hogy a Webb-űrtávcső által észlelt fényt a világegyetem első milliárd évében bocsáthatta ki. Viszonyításként, a világegyetem becslések szerint körülbelül 13,8 milliárd éves lehet.

Ilyen messze van a legtávolabbi csillag

A csillagászok korábban úgy kalkuláltak, hogy a Hubble-űrtávcső révén 2022-ben felfedezett Earendel 12,9 milliárd fényévnyire van a Földtől, de tekintettel az univerzum tágulására, illetve arra, hogy a fény mennyi ideig juthat el hozzánk, legfrissebb számításaik szerint jelenleg

28 milliárd fényévre lehet tőlünk.

A NASA közlése alapján az Earendel egy hatalmas B típusú csillag, amely körülbelül 1 milliószor világosabb, mint a mi Napunk, és több mint kétszer olyan forró.

A távoli csillag fényét a James Webb-űrtávcső rögzítette
A távoli csillag fényét a James Webb-űrtávcső rögzítettedima_zel / Getty Images Hungary

Az égitestet, amely a Sunrise Arc galaxisban található, a James Webb-űrtávcső csak azért figyelhette meg, mert a Föld és az Earendel között létező hatalmas galaxishalmaz, a WHL0137-08 a gravitációs lencse néven ismert jelenségnek köszönhetően felnagyította a távoli objektumot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek