Ez a valaha észlelt legtávolabbi csillag: olyan forróságot áraszt, hogy a Napunk elbújhat mellette

STScI-01H6C42211PD8XXD6A7VQ3330N.png

A csillagászok a James Webb-űrtávcső segítségével figyelték meg az Earendelt, a valaha észlelt legtávolabbi csillagot.

Az Earendel nevű csillag olyan távol van a Földtől, hogy a Webb-űrtávcső által észlelt fényt a világegyetem első milliárd évében bocsáthatta ki. Viszonyításként, a világegyetem becslések szerint körülbelül 13,8 milliárd éves lehet.

Ilyen messze van a legtávolabbi csillag

A csillagászok korábban úgy kalkuláltak, hogy a Hubble-űrtávcső révén 2022-ben felfedezett Earendel 12,9 milliárd fényévnyire van a Földtől, de tekintettel az univerzum tágulására, illetve arra, hogy a fény mennyi ideig juthat el hozzánk, legfrissebb számításaik szerint jelenleg

28 milliárd fényévre lehet tőlünk.

A NASA közlése alapján az Earendel egy hatalmas B típusú csillag, amely körülbelül 1 milliószor világosabb, mint a mi Napunk, és több mint kétszer olyan forró.

A távoli csillag fényét a James Webb-űrtávcső rögzítette
A távoli csillag fényét a James Webb-űrtávcső rögzítettedima_zel / Getty Images Hungary

Az égitestet, amely a Sunrise Arc galaxisban található, a James Webb-űrtávcső csak azért figyelhette meg, mert a Föld és az Earendel között létező hatalmas galaxishalmaz, a WHL0137-08 a gravitációs lencse néven ismert jelenségnek köszönhetően felnagyította a távoli objektumot.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra