A 15 legfurcsább dolog, amit az emberiség valaha is az űrbe küldött

GettyImages-915868956

Ha azt gondolod, hogy az emberek csak a legszükségesebb dolgokat viszik magukkal az űrbe, nagyot tévedsz!

Ilyen furcsaságok kerültek az űrbe

Mióta az emberiség a világűr meghódításán fáradozik, nem csak űrhajók, kutatási felszerelések és töméntelen mennyiségű űrszemét került a Föld atmoszféráján kívülre. Az emberek az elmúlt évtizedekben különféle megfontolásokból számos meglepő tárgyat vittek magukkal vagy bocsátottak fel az űrbe. Íme, a 15 legextrémebb példa.

1. Egy Tesla

A SpaceX 2018. február 6-án lőtte ki a cégalapító Elon Musk cseresznyepiros Tesla Roadsterét a világűrbe, miután a milliárdos úgy döntött, hogy az autót és egy „Starman” névre keresztelt szkafanderes próbababát kívánja rakományként használni a Falcon Heavy hordozórakéta tesztelésére.

A Teslát eredetileg a Mars körüli pályára akarták állítani, ami nem mindenkinek nyerte el a tetszését, mert félő volt, hogy az autó lezuhanva beszennyezheti a vörös bolygót. A jármű azonban végül túlszárnyalta a Marsot, és Nap körüli pályán ragadt, azóta több mint 2,5 milliárd kilométert megtéve.

2. Atombombával kilyuggatott vasak

Az úgynevezett Plumbbob hadművelet során az amerikai hadsereg 29 nukleáris kísérletet hajtott végre a nevadai sivatagban 1957 májusa és októbere között. Ezek közül kettőt – amelyek a Pascal-A és a Pascal-B nevet kapták – a föld alatt végeztek annak tesztelésére, hogy a nukleáris csapadék megfékezhető-e.

Az első atombombát 152 méteres mélységben, egy lyukban robbantották fel, amit egy 10 centiméter vastag vaselem választotta el a felszíntől – egészen addig, amíg a detonáció ereje a magasba nem repítette. Robert Brownlee asztrofizikus, a Pascal-tesztek vezető tudósa arra számított, hogy a vasburkolat visszaesik a Földre, de a kutatók nem találták meg.

Annak érdekében, hogy rájöjjön, mi történt vele, a tudós megismételte a kísérletet, amelyet ezúttal egy nagy sebességű kamerával rögzítettek. Így derült ki, hogy

a vaselem sebessége a 201 000 km/órát is elérhette.

A számítások alapján valószínűnek tűnik, hogy mindkét vas az űrben végezte, joggal pályázva az emberiség által készített leggyorsabb tárgyak címére (még ha az egész nem is szándékosan történt).

3. Emberi maradványok

Egy texasi székhelyű, űrtemetkezésre szakosodott vállalat, a Celestis az idei elnökök napján jelentette be, hogy a közelgő „Enterprise” küldetés keretében volt amerikai elnökök – köztük George Washington, John F. Kennedy, Dwight D. Eisenhower és Ronald Reagan – genetikailag ellenőrzött hajmintáit küldi a világűrbe a Star Trek világát megalkotó Gene Roddenberry földi maradványaival egyetemben.

Roddenberry hamvainak egy része már 1997-ben az űrbe került a Celestis első küldetése során.

4. Egy óriási diszkógömb

A Rocket Lab amerikai repülőgépgyártó 2018. január 21-én egy hatalmas, diszkógömbre emlékeztető többoldalú tükröt bocsátott az űrbe. Az „Emberiség csillagának” nevezett, 65 fényvisszaverő elemmel ellátott objektumot arra szánták, hogy fényes szimbólumként emlékeztetőül szolgáljon az emberek számára az univerzumban betöltött törékeny szerepünkről.

Az Emberiség csillaga a kilövés előtt
Az Emberiség csillaga a kilövés előttRocket Lab

A projekt olyan szempontból sikeresnek bizonyult, hogy a Föld körüli pályára álló gömb elegendő napfényt vert vissza a Föld felszínére ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. Olyan szempontból viszont kevésbé, hogy indítása után 2 hónappal, a vártnál 7 hónappal korábban visszatért a Föld légkörébe.

Érdekesség, hogy az amerikai haditengerészet kutatólaboratóriuma által életre hívott Starshine projekt részeként 1999 és 2001 között három hasonló objektumot indítottak útnak az űrbe. Japán pedig 1986 augusztusában küldött fel egy tükörborítású műholdat, az Ajisait, amely a mai napig a Föld körüli pályán mozog.

5. Andy Warhol rajza (állítólag)

Andy Warhol rajza – amiről egyesek úgy vélik, hogy egy intim testrészt ábrázol, de a művész állítása szerint csupán a nevének kezdőbetűit formázza – Forrest Myers szobrász ötlete alapján öt másik vázlattal együtt került rá egy csempére, amelyet egy petíció erejében bízva a NASA-val akart elvitetni a Holdra.

Kérését elutasították, de Myers állítólag felvette a kapcsolatot a Bell Laboratories tudósaival, akik a rossz nyelvek szerint titokban felerősítették a csempét a Holdon landoló Apollo–12 fedélzetére. Hogy valóban így történt-e, azt hivatalosan soha nem erősítették meg.

6. Különféle LEGO-darabok

2012-ben Satoshi Furukawa japán űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött ideje alatt LEGO-kockákból készítette el az űrállomás méretarányos modelljét. Ehhez nem sokkal több mint 2 órára volt szüksége, ami a gravitáció hiányát tekintve egészen lenyűgöző teljesítmény.

2019-ben aztán a LEGO cég egy speciális léggömbhöz rögzítve küldte el a világűr határára egy jövőbeli holdbázis építőkockákból kirakott, koncepcionális modelljét. Ezeken túlmenően jelenleg három egyedi LEGO-figura kering a Jupiter körül a NASA Juno szondáján, amely 2011-ben startolt el, hogy a gázóriást és holdjait tanulmányozza.

A figurák Juno és Jupiter római isteneket, valamint Galileo Galileit ábrázolják, aki felfedezte a Jupiter négy legnagyobb holdját.

7. Jeff Bezos (és más civilek)

Jeff Bezos milliárdos 2021. július 20-án Wally Funk kereskedelmi űrhajós, Oliver Daemen fizikushallgató és saját öccse, Mark társaságában szállt fel a Blue Origin New Shepard nevű rakétájával a cég nyugat-texasi kilövőhelyéről. A repülés ugyan csak 10 percig tartott, de ez idő alatt sikerült átjutniuk a Föld légkörét a világűr határától elválasztó Kármán-vonalon, amely körülbelül 100 kilométeres tengerszint feletti magasságban található. Arról, hogy Bezos és a többi civil ettől űrhajósnak tekinthető-e, eltérnek a vélemények.

8. Dinoszauruszcsontok

A Blue Origin 2021. május 20-án, egy másik sajátos küldetés során közel 200 dinoszaurusz-csonttöredéket juttatott a világűrbe. A 66–70 millió éves csontok valószínűleg a Dromaeosaurushoz, egy madárszerű ragadozóhoz tartoztak.

A csontokat egy jótékonysági árverés során bocsátották licitre, miután visszatértek a Földre.

Ha azt hiszed, hogy a dinoszauruszcsontok űrbéli reptetése egyedi ötlet, kénytelenek vagyunk rávilágítani, hogy a legkevésbé sem. 1985-ben a NASA Challenger nevű űrsiklóján egy Maiasaurából származó csigolyadarab és tojáshéj, 1998-ban a Challenger utódján, az Endeavour űrsiklón egy 210 millió éves Coelophysis-koponya, az Orion űrszonda 2014-es tesztrepülésén pedig egy Tyrannosaurus rex egyes részei kerültek a világűrbe.

9. Medveállatkák

Az emberiség már sokféle állatot, köztük, majmokat, kutyákat, macskákat, békákat, gyümölcslegyeket, teknősöket, halakat és medúzákat is felküldött a világűrbe, de a legfurcsább élőlények, amelyek ilyen kalandban részesültek, kétségkívül a medveállatkák voltak. Az Európai Űrügynökség adatai szerint 2007-ben ők lettek az első állatok, amelyek túlélték az űrrel való közvetlen érintkezést, amikor az orosz Foton–M3 űrszonda külsejére lettek kötve.

A Current Biology című folyóiratban 2008-ban publikált tanulmány szerint a medveállatkáknak 68 százalékban sikerült túlélniük az űrexpozíciót a szélsőséges hideg és a kozmikus sugárzás ellenére.

10. Egy gorillajelmez

2016-ban Mark Kelly nyugalmazott űrhajós és jelenlegi amerikai szenátor egy egész testet fedő gorillajelmezt csempészett az ISS fedélzetére az űrállomás fedélzetén tartózkodó ikertestvérének. Ennek eredményeként készült el a videó, amelyben testvére, Scott gorillának öltözve üldözi Tim Peake brit űrhajóst az ISS moduljain keresztül.

Kelly igazából már 2015-ben megpróbálta becsempészni a jelmezt Scottnak, de a SpaceX Falcon 9 rakéta, amelyen elrejtették, nem sokkal a felszállás után felrobbant.

11. Luke Skywalker fénykardja

Az eredeti, 1977 és 1983 között kiadott Star Wars-trilógia űrhajósok és űrkutatók egész generációit inspirálta. Innen jött az ötlet, hogy a film előtt tisztelegve Luke Skywalker ikonikus fegyverének is az űrben lenne méltó helye. A fénykardot 2007-ben azok az űrhajósok vitték magukkal, aki a Harmony nevű modellt csatlakoztatták az ISS-hez.

Ennek időpontja egybeesett az „Egy új remény” című Star Wars-film bemutatásának 30. évfordulójával, de a fénykard valójában Luke második lézerkardja (a zöld) volt, amelyik a harmadik részben, a Jedi visszatérben szerepelt.

12. Pizza

2001-ben a Pizza Hut volt az első olyan vállalat, amely ételt vitt az űrbe. A pizzát Jurij Usachov orosz űrhajósnak szállították le az ISS-re egy utánpótlás-rakéta segítségével.

A marketingfogás több mint 1 millió dollárjába került a cégnek.

A pizzát készítő szakácsoknak több speciális kritériumot is szem előtt kellett tartaniuk. Mivel az űrhajósok elveszíthetik ízérzéküket az űrben, a pizzához extra fűszerezést adtak, a pepperonit pedig hosszabb eltarthatósági idejű szalámira cserélték az átlagon felüli kézbesítési időre tekintettel.

Később, 2021-ben az Uber Eats is ételt szállított az ISS-re Yusaku Maezawa japán vállalkozó és űrturista számára. Ő misobevonatos makrélából és bambuszrügyes csirkéből falatozhatott az űrben.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére számos furcsa tárgy jutott el
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére számos furcsa tárgy jutott elSciepro / Getty Images Hungary

13. Amelia Earhart órája

Amelia Earhart úttörő pilóta volt, aki 1932-ben az első nőként egyedül kelt át az Atlanti-óceán felett, de emellett több repülési rekord is fűződik a nevéhez. A pilótanő végül 1937-ben vesztette életét, miközben megpróbálta megkerülni a Földet.

Repülőgépét és holttestét soha nem találták meg.

Earhart sok fiatal női pilóta és űrhajós számára példaként szolgált, köztük Shannon Walker, a NASA űrhajósa számára, aki 2010-ben magával vitte elődje karóráját – amelyet Earhart híres transzatlanti repülésén viselt – az ISS-re.

14. A Wright fivérek gépének részei

Orville és Wilbur Wright első repülőgépének, a Wright Flyernek egyes részei az űrbe is eljutottak. Mint ismert, ennek a kétfedelű repülőgépnek sikerült először a bravúr, hogy emberekkel a fedélzetén emelkedjen a levegőbe.

Leghosszabb repülése mindössze 59 másodpercig tartott, ezalatt a gép 260 métert tett meg.

A repülőgép szárnyából és propelleréből származó töredékeket 1969-ben Neil Armstrong vitte magával a személyes holmijai között, amikor a világon elsőként a Holdra lépett. 2021-ben egy másik, a Wright Flyerből származó szövetminta a Marsra is eljutott a NASA Perseverance roverével és az Ingenuity nevű robothelikopterrel. Ezt a napelemek alatt helyezték el az Ingenuityn, amely azóta több mint 50 repülést hajtott végre a vörös bolygón.

15. Hangszerek

Az ISS-en élő űrhajósok számára komoly pszichológiai terhet jelent, hogy hosszú időn keresztül kénytelenek nélkülözni a Földet. Annak érdekében, hogy könnyebben vegyék az akadályokat, az asztronauták néha hangszereket – köztük gitárokat, furulyákat, harangokat, dudákat, szaxofonokat és egy esetben egy didzseridut is – visznek magukkal küldetéseikre.

Idevágó érdekesség, hogy a zenélés egy kicsit máshogy zajlik az űrben, mint a Földön, ami a mikrogravitáció sajátosságaiból fakad. Amikor például az űrhajósok fúvós hangszereken, így fuvolákon játszanak az ISS-en, a lábukat hurokban kell tartaniuk, hogy megakadályozzák, hogy a hangszerből kifújt levegő visszafelé lökje őket. A gitárok pedig gyúlékonyak, ami komoly biztonsági aggályokat vet fel, ezért amikor nincsenek használva, elkülönítve kell tárolni őket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra