Végkimerülésig táncoltak a legfurcsább középkori betegség áldozatai

GettyImages-175422956 (1)

A 14. század második felében különös betegség ütötte fel a fejét a németországi Aachenben: a fertőzöttek eksztatikus táncba kezdtek az utcán, amit képtelen voltak abbahagyni, ezért a végkimerülésig hajszolták magukat. A rejtélyes „táncoló pestis” Európa több más részére is átterjedt, és többször is újra felütötte a fejét a következő századokban − a kutatók máig nem tudják, mi okozhatta a furcsa kórságot.

Ájulásig táncoltak, leverten ébredtek

A korabeli törvényszéki és orvosi feljegyzések szerint 1374. június 23-án fertőzte meg Aachen városát a „táncjárvány”: a lakók hirtelen kéz a kézben táncolni kezdtek, köröket formáltak, úgy tűnt, teljesen elveszítették uralmukat az érzékeik felett. A delíriumos állapot órákig tartott, mígnem a végletekig elfáradt áldozatok ájultan a földre rogytak, és hosszabb ideig hevertek eszméletlenül. Felébredésük után szélsőséges levertségre panaszkodtak, úgy nyögtek, mintha haláltusájukat vívnák, végül azonban sikeresen felépültek, és − legalábbis a furcsa betegség újabb megjelenéséig − visszanyerték egészségüket.

A „táncoló pestisnek” elnevezett kór a Rajna mentén Utrechtre, Liège-re, Tongresre és más németalföldi városokra is átterjedt; fél évszázaddal később, 1428-ban Schaffhausenben jelentkezett ismét a fertőzés, ahol állítólag egy szerzetes halálra táncolta magát, 1518 júliusában pedig Strasbourgban tört ki a legnagyobb szabású „táncőrület”. Az akkor még a Német-római Birodalomhoz tartozó városban a feljegyzések szerint egy Frau Troffea nevű asszony kezdett fékezhetetlen táncba, melyhez legalább 400 helyi polgár csatlakozott.

Hendrik Hondius 17. századi flamand művész metszete
Hendrik Hondius 17. századi flamand művész metszeteWikimedia Commons

A hatóságok úgy gondolták, az áldozatok kitáncolják magukból a betegséget, aztán elfáradnak és abbahagyják, ezért nem avatkoztak közbe, sőt, segítették a „produkciót”. A táncosok rendelkezésére bocsátották a céhcsarnokot, és még zenészeket is felbéreltek − a táncjárvány csaknem egy hónapon át tartott, és több ember halálát okozta, akik szívrohamban, agyvérzésben vagy pusztán a kimerültségtől hunytak el. A járvány a 16. században is átterjedt Európa más vidékeire, például Itáliára, a hatóságok a legtöbb esetben a strasbourgihoz hasonló módszerrel „kezelték” a furcsa jelenséget.

Ma sem tudják, mi okozhatta a furcsa betegséget

A korabeli egyház a sátán művének titulálta a dolgot, és olykor ördögűzéssel próbáltak segíteni az érintetteken, azonban már a korabeli orvosok is kizárták a természetfeletti magyarázatot. Úgy gondolták inkább, hogy a „táncoló pestist” a „forró vér” okozza, amely természetes jelenség, nem lehet és nem is érdemes ellene különösebben védekezni. Az olaszok a betegséget tarantizmusnak nevezték, mivel úgy gondolták, mérges pókok csípése váltja ki, a szervezet az eksztatikus tánccal próbál megszabadulni a csípéssel a vérbe került méreganyagoktól.

Máshol a jelenséget vitustáncként emlegették, mely valószínűleg abból a hiedelemből ered, miszerint a 3–4. században élt, többek között a gyógyszerészek és a táncosok védőszentjeként tisztelt Szent Vitushoz való imádkozás segíthet az érintetteknek a gyógyulásban. A vitustánc kifejezést később az angol nyelvterületen Sydenham’s chorea néven, a magyar népnyelven pedig nyavalyatörésként ismert, legtöbbször reumás láz által kiváltott, főként az arcban és a végtagokban gyors rángásokat okozó idegbetegségre kezdték használni, a két betegség azonban nem azonos egymással.

A „táncoló pestis” valódi okait máig nem ismerik a történészek, sem az orvosok, azonban számos modern elmélet született, mi állhatott a furcsa középkori járvány mögött. Egyes kutatók az érintett vidékeken nagy mennyiségben fogyasztott rozst nevezik meg a táncjárvány okozójaként: a növényben előforduló gomba, az anyarozs (más néven varjúköröm) könnyen okoz hallucinogén tünetekkel járó mérgezést. Ugyanakkor mások cáfolják ezt az elképzelést, rámutatva, hogy számos, a táncőrület által érintett területen nem fogyasztanak az emberek rozst, a betegség pedig gyakran olyan, szárazabb évszakokban is felütötte a fejét, amikor a gomba nem „virágzott” a növényben.

Egy másik elképzelés szerint a delíriumos tánc valójában pszichoszomatikus eredetű volt, egyfajta tömeghisztéria okozta: 1374-ben a Rajna menti régióban még sok helyütt pusztított a pestisjárvány, az emberek talán emiatt érezték úgy, hogy eljött a világvége, de az éhezés és a természeti katasztrófák miatti tömeges stressz és depresszió is kiválthatta. Természetesen ez is csupán feltételezés, valószínűleg nem fogunk egyhamar rájönni, miért kezdtek őrült táncba számos európai város lakói egykoron.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra