Így csapott le a vihar, de ez még semmi: délután érkezik a szupercella is

GettyImages-1161203345

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pusztító jégeső okozta kárt még csak most kezdték felmérni, de máris jöhet a folytatás. Szupercella várható a déli országrész felett.

Pokoli pusztítást okozott a keleti vármegyében  a tegnapi ítéletidő , de ma sem ülhetünk nyugodtan. A tegnapi előrejelzésekhez képest megduplázódott azon területek száma, melyeket a ma délutáni órákban érkező vihar érinthet. Ezúttal nem keleten, hanem  a nyugati és déli vármegyékben kell vigyáznunk.

Bár az ország minden pontján érezhető az enyhülés, a meteorológusok folyamatosan igyekeznek figyelmeztetni, hogy a délután sokkal viharosabbá válhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mellett az European Storm Forecast Experiment (ESTOFEX), Európa vezető viharjelző szervezete is  2-es fokozatú viharjelzést adott ki ma délelőtt többek között Magyarország déli vármegyéire. 

Az amerikai tornádók a szupercellákhoz hasonló légköri képződmények
Az amerikai tornádók a szupercellákhoz hasonló légköri képződményekjohn finney photography / Getty Images Hungary

Szakértők szerint az is elképzelhető, hogy azosztrák Alpok felől érkezik majd hazánkba az a gyönyörá, ám rendkívül veszélyes légköri jelenség, melyet szupercellának neveznek. 

A légkör egyik legveszélyesebb jelensége akkor alakulhat ki, amikor a hosszan tartó, meleg, fülledt időszakot követően markáns hidegbetörés érkezik egy térségbe és ennek köszönhetően zivatargócok alakulnak ki.

A SZUPERCELLÁK ALAPVETŐ JELLEGZETESSÉGÉT, A FORGÓ FELÁRAMLÁST SZAKMAI NYELVEN MEZOCIKLONNAK NEVEZIK. A HORIZONTÁLIS ÖRVÉNYEKET A ZIVATARFELHŐ ERŐS FELÁRAMLÁSA FÜGGŐLEGESSÉ ALAKÍTJA, EGYFAJTA TORNÁDÓHOZ HASONLÓ LÉGÁRAMLATOT HOZVA LÉTRE. A SZUPERCELLÁK ÁLTALÁBAN 10-20 PERCEN KERESZTÜL PUSZTÍTANAK EGY TERÜLET FELETT. 

Ez történt tegnap Szabolcs vármegye egyes részein is, ahol féltenyérnyi jégdarabok taroltak le falvakat, a kukoricatermés egy része is odalett, elképesztő videókat tettek közé a jégzivatarról.

A ma délutánra várható, a hidegfronttal együtt érkező,látványos és veszélyes légköri jelenség azonban az ország újabb területeit érintheti, Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye is érintett lehet. A napokban Európa teljes déli részét letarolta egy hasonló szupercella. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra