Így csapott le a vihar, de ez még semmi: délután érkezik a szupercella is

GettyImages-1161203345

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pusztító jégeső okozta kárt még csak most kezdték felmérni, de máris jöhet a folytatás. Szupercella várható a déli országrész felett.

Pokoli pusztítást okozott a keleti vármegyében  a tegnapi ítéletidő , de ma sem ülhetünk nyugodtan. A tegnapi előrejelzésekhez képest megduplázódott azon területek száma, melyeket a ma délutáni órákban érkező vihar érinthet. Ezúttal nem keleten, hanem  a nyugati és déli vármegyékben kell vigyáznunk.

Bár az ország minden pontján érezhető az enyhülés, a meteorológusok folyamatosan igyekeznek figyelmeztetni, hogy a délután sokkal viharosabbá válhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mellett az European Storm Forecast Experiment (ESTOFEX), Európa vezető viharjelző szervezete is  2-es fokozatú viharjelzést adott ki ma délelőtt többek között Magyarország déli vármegyéire. 

Az amerikai tornádók a szupercellákhoz hasonló légköri képződmények
Az amerikai tornádók a szupercellákhoz hasonló légköri képződményekjohn finney photography / Getty Images Hungary

Szakértők szerint az is elképzelhető, hogy azosztrák Alpok felől érkezik majd hazánkba az a gyönyörá, ám rendkívül veszélyes légköri jelenség, melyet szupercellának neveznek. 

A légkör egyik legveszélyesebb jelensége akkor alakulhat ki, amikor a hosszan tartó, meleg, fülledt időszakot követően markáns hidegbetörés érkezik egy térségbe és ennek köszönhetően zivatargócok alakulnak ki.

A SZUPERCELLÁK ALAPVETŐ JELLEGZETESSÉGÉT, A FORGÓ FELÁRAMLÁST SZAKMAI NYELVEN MEZOCIKLONNAK NEVEZIK. A HORIZONTÁLIS ÖRVÉNYEKET A ZIVATARFELHŐ ERŐS FELÁRAMLÁSA FÜGGŐLEGESSÉ ALAKÍTJA, EGYFAJTA TORNÁDÓHOZ HASONLÓ LÉGÁRAMLATOT HOZVA LÉTRE. A SZUPERCELLÁK ÁLTALÁBAN 10-20 PERCEN KERESZTÜL PUSZTÍTANAK EGY TERÜLET FELETT. 

Ez történt tegnap Szabolcs vármegye egyes részein is, ahol féltenyérnyi jégdarabok taroltak le falvakat, a kukoricatermés egy része is odalett, elképesztő videókat tettek közé a jégzivatarról.

A ma délutánra várható, a hidegfronttal együtt érkező,látványos és veszélyes légköri jelenség azonban az ország újabb területeit érintheti, Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye is érintett lehet. A napokban Európa teljes déli részét letarolta egy hasonló szupercella. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra