Ma este olyat láthatsz az égen, amire idén nem volt példa még: lenyűgöző lesz

GettyImages-1223546642

Nemcsak telihold lesz, hanem szuperhold: 22 500 kilométerrel lesz közelebb az égitest a Földhöz, mint általában!

Ennek köszönhetően 7 százalékkal nagyobbnak látjuk majd az idei első szuperholdat, mint amilyennek egy átlagos teliholdas éjjelen tűnik az. 

Ha esetleg mégis lemaradnál róla, még három szuperholdat kísérhetsz majd figyelemmel: augusztusban kettő is vár ránk elsején és harmincadikán, majd szeptember 29-én érkezik a harmadik.

A szuperholdat így mutató fotók teszik olyan megtévesztővé a jelenséget
A szuperholdat így mutató fotók teszik olyan megtévesztővé a jelenségetpicture alliance / Getty Images Hungary

Érdekesség a szuperholddal kapcsolatosan, hogy bár nagyon szenzációhajhász neve van,

valójában nem csillagász, hanem egy Richard Nolle nevű asztrológus találta ki azt, egy Dell Horoscope nevet viselő lapban.

Ennek ellenére a sajtó átvette, sőt, a kétezres években maga a NASA is elkezdte használni a kifejezést, remélve, hogy annak segítségével sikerül felkelteni az emberek érdeklődését a csillagászat iránt.

Kissé csalóka ugyanakkor az, ahogyan a közösségi médiában elterjedt fotók megmutatják az ilyenkor fénylő holdat, mivel azokon sokkal nagyobbnak látszik egy szuperhold, mint amilyen az a valóságban. A Svábhegyi Csillagvizsgáló blogbejegyzése szerint a horizont közelében teleobjektívvel készített felvételeken például egészen természetfeletti módon hatalmas a szuperhold: a valóságban ezt a látványt nem várhatod, sajnos. De azért érdemes az eget kémlelni ilyenkor. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra