Mit tehetünk, ha problémás a szomszédunk? – A jogász válaszol

GettyImages-475152331

Rossz szomszédság török átok – tartja a mondás. Ha a melletted, alattad, feletted lakó zajos, vagy szörnyű bűz árad a lakásából, az megkeseríti az életed. Jó hír, hogy nem kell tűrnöd, mutatjuk, hogyan lehet béke az otthonodban!

A szomszédjogot a polgári törvénykönyv szabályozza. A pontos megfogalmazás szerint mindenki köteles úgy gyakorolni a tulajdonjogát, hogy azzal szükségtelenül ne zavarjon másokat. Ha úgy érzed, hogy téged a szomszédod szükségtelenül zavar, akár birtokvédelmi pert is indíthatsz. Még egy kukorékoló kakas miatt is. 

A tolatóradar is zavarhatja a szomszédot

Talán meglepő lehet, milyen esetekben indítottak pert szomszédok, de tény, hogy ezek a hangok és szagok valóban megkeserítették valaki életét. Dr. Izsák Orsolya szomszédjogra specializálódott ügyvéd egyik esetében valóban egy négy órakor kukorékoló kakas volt a főszereplő. A bíróság végül a felperesnek adott igazat, és kötelezte az alperest, hogy szüntesse be a jogsértő magatartást. Azaz a hangos kakas ólba került.

„A birtokvédelmi per során kérhető, hogy az illetőt tiltsák el a jogsértő magatartástól” – magyarázza a szakértő. De ugyanez vonatkozhat a vasárnap délutáni fűnyírásra vagy a rendszeresen, hangosan hallgatott zenére is. Ilyenkor nem a hang ereje vagy a terjedése a fő kérdés, hanem, hogy az milyen hatással van másokra. Született például elmarasztaló döntés az egyik élelmiszeráruház-lánc esetében is, ahol a hajnali órákban álltak be az áruszállító autók a bolt elé, amely fölött lakások vannak, és a lakókat zavarta a tolatóradar pittyegése.”

Ha a zene zavaró, fordulhatunk a jegyzőhöz
Ha a zene zavaró, fordulhatunk a jegyzőhözCaspar Benson / Getty Images Hungary

A csendháborítással kapcsolatban önkormányzati rendelet létezik, amely büntetőjogi tényállás. Sőt, a hangoskodás lehet kirívóan közösségellenes magatartás is, ha például a szomszédok rendszeresen hangosan veszekednek, vagy több kutyát tartanak, akik hangosan ugatnak. 

„Valamennyi esetben fordulhatunk a jegyzőhöz, de csak akkor, ha a jogsértő magatartás egy éven belül áll fenn. Ha régebbi a probléma, akkor a polgári bíróságnál jelezhetjük a birtokháborítást, vagy a rendőrségnél a csendháborítást.”

Műszerrel mérik, hogy mennyire büdös

A híradásokban egyre-másra halljuk azokat a híreket, amikor lakók panaszkodnak a szomszéd lakásból áradó bűzre, amelyet hol a takarítás hiánya, hol a rengeteg házi kedvenc okoz. Azt hihetnénk, hogy az szubjektív kategória, hogy mi a büdös, pedig van lehetőség arra, hogy pontosan megállapítsák egy per során a bűz mértékét.

„Létezik olyan szagot vizsgáló eszköz, amely a szenzorjai segítségével képes megállapítani, hogy az adott szag mértéke zavaró tud-e lenni" – meséli dr. Izsák Orsolya. „Nem szükséges, hogy az emberi szervezetre káros legyen, de ha megállapítják, hogy a szag már túlmegy a tolerálható határon, akár a tevékenység beszüntetésére is kötelezhetik a szomszédot, illetve hogy gondoskodjon a szag megszüntetéséről. Volt már olyan esetem, amikor egy pékséget zártak be, mert a felette lakót zavarta a kelő tészta szaga, és a bíróság megállapította, hogy valóban zavaró mértékben érezhető az illat a lakásában. Ebben az esetben is a jegyzőhöz, illetve a polgári bírósághoz fordulhatunk, ám a rendőrségnek nem feladata, hogy megállapítsa, hogy történik-e birtokháborítás. Ugyanezek a lehetőségeink vannak, ha a folyosó végén lakó otthonából árad a bűz.”

A szagokkal, renddel is lehet probléma
A szagokkal, renddel is lehet problémacerro_photography / Getty Images Hungary

Komoly probléma, ha a szomszéd gyűjtögető

A gyűjtögetők sokszor komoly veszélyt jelentenek a környezetükre, hiszen nem csak csúnya látvány – főleg, ha nem lakásában, hanem a kertjében hord össze mindent –, de előbb-utóbb az egészségre is veszélyes rágcsálók is megjelenhetnek. 

„Ebben az esetben is a jegyzőhöz vagy a bírósághoz fordulhatunk, ám ez egy nehezebb kérdés, hiszen a zaj, a szag átjön a mi területünkre is, viszont ha a zárt lakásában vagy kertjében gyűjtöget, az nem közösségi téren van, tehát nem történik birtokháborítás. Sok társasházban előfordul, hogy a lakók cipősszekrényt, padot, de akár a kamrát is a folyosóra teszik – ezek közös területek, ezzel kapcsolatban kérhetünk jogorvoslatot” – magyarázza a szomszédjogra specializálódott ügyvéd.

A kertes házban lakóknál probléma lehet, ha a szomszéd fájának ága átlóg; ebben az esetben csak akkor szedhetjük le a gyümölcsöt, ha ő nem tartott rá igényt, és a zavaró ágat is csak akkor vághatjuk le, ha ő a kérésünk ellenére nem teszi.

Mielőtt az átlógó ágat levágnánk, jeleznünk kell a szomszédnak
Mielőtt az átlógó ágat levágnánk, jeleznünk kell a szomszédnakOliver Rossi / Getty Images Hungary

Létezik az úgynevezett földtámasz joga, ami a két telek határára vonatkozik, ilyen például, ha a szomszéd az egyik falához csak úgy tud hozzáférni – például, hogy beszínezze , ha átjön a mi telkünkre. Ebben az esetben kötelesek vagyunk átengedni, viszont ezért kérhetünk anyagi juttatást. Ennek mértékét a jog nem határozza meg, de természetesen arányosnak kell lennie azzal, hogy például mennyi ideig tart a munka, amit a mi kertünkből végeznek” – tájékoztat dr. Izsák Orsolya.

Ha a birtokháborítás vagy csendháborítás miatt a hatósághoz fordulunk, a jegyző esetében kétszer 30 nap alatt lezajlik az ügy – ám a jegyzőhöz csak az egy éven belül keletkező problémákkal fordulhatunk –, míg ha a polgári bíróságra kerül az ügy, az akár másfél-két évig is eltarthat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra