Ezek hozhatják neked a legnagyobb szerencsét

GettyImages-1202807032
Jakab Viktória

Lassan itt az év vége, és mi mást is kívánhatnánk egymásnak az új évre, mint boldogságot és szerencsét? Ezért is szokás valami apró ajándékot adni, ami szerencsét hoz a következő esztendő során.

Talán a te pénztárcád mélyén is lapul valahol egy szerencsepénz, hogy magához vonzza a többit, és talán te is kaptál már kis kéményseprőt vagy malacot újévi ajándék gyanánt. Még ha manapság már nem is annyira ismertek a régi hiedelmek, babonák, ha valaki nem is hisz az amulettek erejében, talán akkor sem utasít vissza egy ilyen ajándékot. Végül is ártani nem árt. Összegyűjtöttünk néhány szimbólumot, lássuk, miről tartják, hogy szerencsét hoz itthon és a nagyvilágban. 

1. Négylevelű lóhere

Állítólag egy négylevelű lóhere megtalálásának esélye 1:10 000, ezért tartják olyan szerencsésnek. A négy levél a hitet, a reményt, a szerencsét és a szeretetet szimbolizálja, és aki rátalál, állítólag nagy szerencséje lesz aznap. Írországból ered a hiedelem, de nálunk is elterjedt. Egy keresztény legenda azt állítja, hogy Éva egy négylevelű lóherét vitt magával, miután száműzték a paradicsomból, hogy emlékeztesse rá.

Egyébként minél több levele van a lóherének, annál nagyobb szerencsét hoz, a Guinness-rekordot jelentő 56 levelű lóherét 2009-ben találta Sigeo Obara japán férfi.

Az újévi malacka négylevelű lóherével biztosan szerencsét hoz
Az újévi malacka négylevelű lóherével biztosan szerencsét hozegal / Getty Images Hungary

2. Malac

Németországból ered, hogy a malacot a termékenységgel és a jó szerencsével társítják, innen terjedt el egész Európában. Gyakran szerepel szilveszteri üdvözlőkártyákon mint szerencsehozó szimbólum. A malacpersely formája is segít, hogy megvédje az ott gyűjtött érméket, és újév napján azért eszünk malachúst, mert kitúrja a föld alól a szerencsét.

3. Gomba

Gyors növekedése miatt a termékenység, a gyarapodás szimbóluma, és állítólag segíti a váratlan ötletek, lehetőségek felbukkanását is.

4. Kéményseprő

Régen úgy tartották, hogy a kéményben laknak a rossz szellemek, így a kéményseprő elűzi a rontást, a betegségeket.

5. Patkó

A hiedelmek szerint a vasból készült patkótól félnek a démonok, így védelmet biztosít ellenük. Régen az istállók, házak ajtajára vagy falára szegezték, hogy megvédje az ott lakókat a gonosz erőktől. Ha felfelé néz, tehát u alakban, akkor összegyűjti a szerencsét.

Nem csak a négylevelű lóhere hoz szerencsét
Nem csak a négylevelű lóhere hoz szerencsétAlexRaths / Getty Images Hungary

6. Katicabogár

Ezek a kedves kis bogarak állítólag jólétet és szerencsét hoznak magukkal, ha megjelennek a kertben. Még szerencsésebb vagy, ha rászáll a kezedre. A hét petty is jó jel a hátán, mert sok helyen a hetest szerencsés számnak tartják.

7. Makk

Angliában szerencsehozó szimbólumként a makkról azt mondják, hogy védi az ember egészségét. Úgy tartják, hogy a makkhordás megvéd a betegségektől, fájdalmaktól, és ha már beteg vagy, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, és enyhíti a fájdalmat.

Egyes statisztikákból az derül ki, hogy a tölgyfákba „aránytalanul gyakran” csap bele a villám, ezért a skandináv kultúrában a vikingek úgy gondolták, hogy ez azt jelenti, hogy védettek Thor haragjától. Azáltal, hogy makkot helyeznek az ablakpárkányukra, megvédik az otthont a villámcsapásoktól.

8. Cornicello

Olaszországban gyakori szerencseszimbólum a kis piros szarv alakú talizmán, ami megvéd a balszerencse ellen. Az alakja csilipaprikára is emlékeztet, és nyakukba akasztva vagy kulcstartóként hordják magukkal.

A cornicello nyakba akasztva vagy kulcstartóként hoz szerencsét állítólag
A cornicello nyakba akasztva vagy kulcstartóként hoz szerencsét állítólagporpeller / Getty Images Hungary

9. Pontypikkely

Lengyelországban a karácsonyi vacsorára elfogyasztott ponty pikkelye szerencsét hoz a következő évre. Ezt a szokást követik a környező országokban, így Szlovákiában és Csehországban is. A hal elfogyasztása után az emberek 12 hónapig tartanak néhány pikkelyt a pénztárcájukban vagy maguknál, hogy azok szerencsét hozhassanak.

10. Hamsza vagy Fatima keze

Elsősorban a zsidó és muszlim közösségekben a jó szerencsét és a gonosz elleni védelmet jelképezi. Elterjedt szimbólum, gyakran viselik ékszerként karkötőn, nyakláncon. Akár felfelé, akár lefelé néz, kifejti a hatását.

Akár felfelé, akár lefelé mutatnak az ujjak, a hamsza szerencsét hozhat
Akár felfelé, akár lefelé mutatnak az ujjak, a hamsza szerencsét hozhatAntonio Lopez Rico / Getty Images Hungary

11. Japán integető macska/Maneki Neko

Ha a bal mancsával integet, úgy gondolják, hogy a macska vonzza a vásárlókat, és jó üzletet hoz a bolttulajdonosok számára. A jobb mancsával integető macska pénzt és jólétet vonz. Sokféle színben árulják, a fehér a boldogságot, a fekete a védelmet, a zöld az egészséget, a tarka pedig a rendkívüli szerencsét jelenti.

Maneki Neko
Maneki NekoAndriy Onufriyenko / Getty Images Hungary

12. Nevető Buddha

A világszerte ismert szimbólum a boldogságot és a bőséget jelképezi Indiában, Thaiföldön, mert a nevető Buddha soha nem boldogtalan. Egyesek úgy vélik, csak akkor hatékony, ha mindennap megsimogatják a hasát.

Nevető Buddha
Nevető BuddhaHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

13. Háromlábú béka

Kínában népszerű szerencsét és sikert hozó jelkép. Egy pénzkupac tetején ülve ábrázolják, pénzérmével a szájában. 

Háromlábú béka
Háromlábú békayulia-armani / Getty Images Hungary

14. Elefánt

Az indiai és a thai kultúrában az elefánt az erő, a hatalom, a bölcsesség és a szerencse jelképe. Ha a szerencse és a siker bevonzása a cél, akkor az elefánt ormánya felfelé mutat. A lefelé mutató ormányú elefánt erőt és kitartást ad a tulajdonosának.

Szerencse hozó elefánt
Szerencse hozó elefántRamann / Getty Images Hungary

15. Nyúlláb

A nyúlláb mint szerencsehozó tárgy eredete a keltáktól származik, de manapság már világszerte ismerik. Azt hitték, hogy a nyulak olyan mélyen élnek a föld alatt, hogy képesek beszélni az alvilágból származó szellemekkel. A modern időkben még mindig szerencsésnek tartják, ha nyúllábat hord magánál valaki. Észak-Amerikában a nyúlláb csak bizonyos szabályok betartása esetén hatásos: a láb a bal hátsó kell, hogy legyen, és a nyulat újhold alatt kell megölni a temetőben.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra