Tanulj a legnagyobb trófeagyűjtőtől!

Gróf Széchenyi Zsigmond nemcsak az egyik legnagyobb magyar vadász volt, hanem nagyszerű író is, akinek vadásztörténetei, útikönyvei egész nemzedékeket szórakoztattak és neveltek a természet, az állatvilág, a távoli tájak tiszteletére és szeretetére. A Capa Központ 2021. szeptember 28. és november 28. között Széchenyi Zsigmond fotográfiáinak felhasználásával nagyszabású kiállításon mutatja be a gyűjtőt és a magánembert, akit az élmények etikus vadásszá, természetért felelős kutatóvá, íróvá érleltek.

A kis gróf már hétévesen verébre vadászott légpuskájával a Fejér megyei Sárpentelén, innen ered egész életére szóló vadászszenvedélye is. Emellett gyűjtőszenvedélyét is fontos kiemelni: bár világrekorder mendeszantilop trófeája 1300 darabos trófeagyűjteményével együtt egy második világháborús bombázásban megsemmisült, de a halálakor 3000 kötetet számláló, világviszonylatban is ritkaságnak számító vadászati könyvgyűjteménye őrzi a szenvedélyes gyűjtő emlékét.

„A vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”

Útjait, életének legfontosabb pillanatait nemcsak könyveiben, hanem fényképeken is megörökítette. A Capa Központ kiállítása a nagy vadász nemrég, szeptember elején, életének 96. évében elhunyt özvegye, Hertelendy Margit által megőrzött huszonöt fotóalbum képanyagából válogat, emellett eredeti dokumentumokat, film- és hangfelvételeket is bemutat, valamit három, Széchenyi által 1960-ban Afrikában kilőtt állatot, egy csíkos gnút, egy keleti nyársasantilopot és egy leopárdot is.

szechenyi album 1935 116

A kiállított képek nagyobb részét Széchenyi Zsigmond készítette, a többin ő maga, családi környezete, megmaradt dokumentumai láthatók, így együtt még sohasem mutatták be ezeket. „Átütő megjelenítő erőtől duzzadó szövegein a természet beható ismerete és rajongó szeretete érződik. Fényképein is tetten érhető az a nem szűnő kíváncsiság, amely a növény- és állatvilág mellett az útjai során megismert emberek felé is irányult, bár legjobban a civilizációtól távol, egy tábortűz mellett ülve érezte magát. Természetszerető humanista gróf, könyvgyűjtő nemesi segédmunkás, vadász-író-fényképész, egy sokrétű ember fotográfiái” – emeli ki Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora.

szechenyi album 1933-34 1 050

A mostani, a Capa központban előkészület alatt álló kiállítás méltó emléket állít a nagy vadász-írónak, akár vezeklésként is felfogható a rengeteg igazságtalanul elszenvedett meghurcoltatásért, amelyet a kommunizmus évei alatt el kellett viselnie – írt nemrég az Index, amely a közelmúltban átfogó portrét közölt a grófról.

A kiállítás, mely remek őszi programnak ígérkezik, megtekinthető: 2021. szeptember 28. – 2021. november 28., kedd–péntek: 14–19 óra, szombat–vasárnap: 11–19 óra, hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra