10 jel a ruhád címkéjén, aminek te sem ismered a jelentését

GettyImages-1369544911

Nem vagy egyedül, ha téged is zavarba lehet hozni a ruhacímkén található jelekkel, gyakran még a sokat látott és tapasztalt háziasszonyok sincsenek tisztában ezekkel. Pedig nem árt ismerni e szimbólumokat, ha nem akarjuk, hogy az L-es méretű ruha S-esre zsugorodjon a mosás alatt.

Amíg nem robotok végzik el a házimunkát helyettünk, addig ránk marad minden otthoni feladat, a ruhatisztítás is annak minden csínja-bínjával, kezdve a mosás előtti szortírozástól, a megfelelő mosási hőfok beállításán át a szárításig. He ezt viszont jól akarjuk csinálni, hasznos tudni, mi mit jelent a címkén.

Alapvető szimbólumok

Beírhatjuk magunknak a képzeletbeli piros pontot, ha már legalább az alapvető szimbólumokat ismerjük: a káddal jelölt mosást, a háromszöggel jelzett fehérítést, a négyzettel szimbolizált szárítást, a vasalóformát öltött vasalást és a körrel jelzett professzionális tisztítást. Ha csak ennyi lenne, akkor hátra is dőlhetnénk, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. 

A ruhacímkén mindig megtaláljuk ezt az öt alapszimbólumot
A ruhacímkén mindig megtaláljuk ezt az öt alapszimbólumotlucentius / Getty Images Hungary

Kád alatt két vonal

A mosást szimbolizáló kádat igen sok változatban megtalálhatjuk a címkén. A kádban hullámzó vízbe írt számok a mosási hőfokot jelzik, de mit jelentenek vajon a jel alsó részén található vonalak, pláne, ha abból dupla van? Azt, hogy a ruha rendkívül kímélő mosást, kímélő centrifugálást és ugyanilyen öblítést igényel, és kézzel nem csavarhatjuk ki.

A kád jel mindig a mosást szimbolizálja
A kád jel mindig a mosást szimbolizáljaWikimedia Commons

Kád vízzel és kézzel

Maradjunk továbbra is a mosásnál! Ha a címkén a kád vízben egy kezet látunk, azt jelenti, hogy legfeljebb 40 °C-on, csak kézzel moshatjuk, géppel nem.

Csíkos háromszög

Ez az ikon még a legedzettebb háziasszonyoknak is feladja a leckét. Noha nem is olyan gyakran látott szimbólum, nagyot hibázhatunk a ruhafehérítésnél, ha nem tudjuk a pontos jelentését, ami nem más, minthogy fehéríthető, de nem fehéríthető klórral. Ha a háromszög teljesen üres, akkor az adott holmit minden lehetséges módon lehet fertőtleníteni.

Ha ilyen szimbólumot látunk egy ruha címkéjén, ne tegyük azt szárítógépbe!
Ha ilyen szimbólumot látunk egy ruha címkéjén, ne tegyük azt szárítógépbe!Wikimedia Commons

Áthúzott négyzetben a kör

Hasznos tudni, hogy az alapvető szimbólumokat jelölő sor harmadik eleme, a négyzet a szárítás módszerét jelképezi.

Ha a négyzet belsejében azonban egy kört látunk, akkor ez a szimbólum módosítja a szárítógépben való szárítást.

Akkor lássuk, mit is jelenthet ez a négyzetben található kör áthúzva! A szimbólum bonyolult, a megoldás viszont egyszerű: szárítógépben nem szárítható.

Malacorr egy négyzetben

Hiába gyakran látott jel, mégsem feltétlenül tudjuk azt, hogy a négyzetben található kör a két ponttal nem egy malacorrot szimbolizál, hanem azt, hogy a ruha normál hőmérsékleten szárítható a szárítógépben.

Csíkos négyzet

Most jöjjön egy becsapós jel, a négyzet bal felső sarkának csíkjaival! Nem titok, hogy ez is a szárítás egyik szimbóluma, ami azt jelöli, hogy a ruha mosás után csak árnyékos helyen szárítható.

Ezt jelenti: árnyékos helyen, csakis ruhaszárító kötélen szárítható
Ezt jelenti: árnyékos helyen, csakis ruhaszárító kötélen száríthatóWikimedia Commons

Plusz egy jel

Ezt a szimbólumot még tovább is lehet gondolni a négyzet felső részén található íves vonallal. Az árnyékos helyet már megfejtettük az előbb, így az már nem kérdés, hogy most is erről van szó, kiegészítve azzal, hogy napmentes helyen, ruhaszárító kötélen szárítható.

Vasaló = vasalás

Mind közül a legkönnyebb megfejteni: ha vasalót látunk a címkén, az valóban a vasalást szimbolizálja.

Az áthúzott jel azt jelzi, hogy nem lehet vasalni, az egypontos azt, hogy óvatosan kell bánnunk a gőzzel, és alacsony, legfeljebb 110 Celsius-fokos hőmérsékleten simíthatjuk a ruhát.

Ha két pontot látunk, tudnunk kell, hogy a ruha közepes hőmérsékleten vasalható, maximum 150 fokig, ha pedig hármat, akkor magas hőmérsékleten, maximum 200 fokon. 

Irány a tisztító!

Ha tudjuk azt, hogy a kör azt jelzi, a termék professzionális tisztítóban tisztítható, akkor már a belsejébe írt jelek játszi könnyedséggel kitalálhatók. Vagy nem. A P (tetraklór-etilén) és F (szénhidrogének) betűk ugyanis a vegytisztítóban használt különféle oldószereket jelölik, a W betű pedig a professzionális víztisztítást.

Ha ilyet látunk, tudjuk, a ruhát nem vihetjük tisztítóba
Ha ilyet látunk, tudjuk, a ruhát nem vihetjük tisztítóbaWikimedia Commons

Teli kör áthúzva

A végére maradt ez a szimbólum, ami teljesen egyszerűen azt jelenti, hogy ne vidd tisztítóba, hiszen tilos a hivatásosan végzett vizes tisztítás.

Ez is láthatatlan munka

Ha sikerült mind a tíz jelet eltalálni, akkor nincs más dolgunk, csak kiszámolni, hogy mennyi láthatatlan munkát végzünk. A szimbólumok jelentésének megfejtése ugyanis pont olyan feladat, amivel sokat foglalkozunk, mégsem fizet érte senki.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra