Ezt már nem vártad rezsifronton: a közös költség is emelkedhet

GettyImages-1094362914

Azzal mindenki tisztában van, hogy fogyasztástól függően a gáz és a villany ára, ezzel együtt otthona rezsije nőhet: vannak ugyanakkor olyanok is, akik még a közös költségben is tapasztalhatnak emelkedést.

A társasházak közös tereinek világítása, a liftek működtetése, adott esetben az egyedi házközponti fűtés működtetése mind olyan kiadás, amelyet a közös költségen keresztül fizetsz meg, ha társasházban élsz. A kisebb, lift nélküli házak esetén nem okoz nagy változást az új helyzet, de a panelben vagy házközponti fűtéssel rendelkező épületekben élők egy részét kellemetlen meglepetések érhetik.

A közös rezsi is megnőhet

Azokat a néhány szintes társasházakat, amelyekben nincsen lift, nem érinti túlzottan a rezsiárak sávos változása Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSz) elnöke szerint.

„Egy olyan tízemeletes házban, ahol lift is van, előállhat olyan helyzet, hogy az áramköltségek megduplázódnak, különösen akkor adódhat gond, ha csak egy villanyóra van. Ha például négy lépcsőházban négy villanyóra működik, a költségek nem nagyon változnak”

 – mondta el az MTOSzSz elnöke a Dívány kérdésére. A 20-30 lakásos társasházaknál nagyságrendileg 10 százalékkal emelkedhet meg az elektromos áramért fizetendő összeg épületszinten, a panelek lakói számíthatnak az eddigi költségek megkétszereződésére.

Ahogy a rezsi nő, a liftből lehet még luxus is
Ahogy a rezsi nő, a liftből lehet még luxus isminiseries / Getty Images Hungary

A meleg vízzel lehet a galiba

Az áram mellett a gázárak is újraírhatják a házak kiadásait: egy olyan házközponti fűtéses épületben, ahol rossz a szigetelés és korszerűtlenek a kazánok, az eddigi másfél-kétszeresére nőhet a gázár közös költségben érvényesülő összege.

„Az új építésű társasházakkal nem lesz gond, és azokkal az épületekkel sem, ahol tíz éven belül volt kazánfelújítás és hőszigetelés” – tette hozzá Kaplonyi Görgy. Ha a meleg vizet is központilag állítják elő egy házban, az további galibát okozhat, mivel a gázfogyasztás a nyári hónapokban a jelleggörbétől eltérő lesz, ami akár azt is eredményezheti, hogy többmilliós számlát kell állnia a háznak. Ez persze tulajdonképpen túlfizetés, amit 2023. július 30-én jóváírnak, 

de ez nem változtat azon a tényen, hogy a társasház milliókat hitelez így,

és nem biztos, hogy erre képesek lesznek, mondta el az MTOSzSz elnöke.

Nem a teljes összeg duplázódik szerencsére

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy nem a közös költség nő majd, hanem annak a gáz- és villanyszámlára fordított része, amely Kaplonyi György szerint nagyságrendileg 10-20 százaléka a teljes közös költségnek. Ezzel együtt is biztos abban, hogy a közösköltség-hátralékok összege meg fog nőni.

Magas panel, egy villanyóra: nem jó recept
Magas panel, egy villanyóra: nem jó receptPeter Zelei Images / Getty Images Hungary

„A 2008-as pénzügyi világválsághoz hasonló helyzetre számítunk, amikor megháromszorozódtak a közösköltség-kintlévőségek. Több száz társasházat ismerve úgy látom, 4 százalék körül van az éves közösköltség-tartozás a ház teljes költségvetésére vetítve” – árulta el az MTOSzSz elnöke, hozzátéve, hogy 2013–2014 óta csökkenő volt a tartozások tendenciája, a kisebb és a nagyobb tartozások megmaradtak, de a közepes, 100-200 ezer forintos elmaradásokat rendezték a lakástulajdonosok.

Te mindig időre fizeted a közös költséget?

Ne tologassuk a csekkeket!

Kaplonyi György arra is felhívta a figyelmet, hogy nem érdemes a közös költséges csekket a sor végére tolni, arra gondolva, annak be nem fizetéséből nem lesz gond, 

2010 óta ugyanis a behajtási rendszer más, 500 ezer forintos tartozás fölött már árvereztethető egy lakás.

„Piaci áron viszik el ezeket a lakásokat, minden pénz megtérül. Fizetési nehézségek esetén jobb bemenni a közös képviselőhöz, és részletfizetést kérni” – tette hozzá Kaplonyi György, aki arra is rámutatott – ilyen esetekben a közös képviselő a többi tulajdonos érdekét védve nyúl ezekhez az eszközökhöz. Az MTOSzSz elnök azt is elárulta: úgy látja, a társasházaknál vagyoncsökkenés következhet be a drágulás miatt, a felújítások pedig tolódnak, és leállnak majd azért, hogy a rezsire maradjon közös pénz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra