18 évig élt a párizsi repülőtéren egy férfi

GettyImages-627630754

Steven Spielberg filmje, a Terminál egy látszólag hihetetlen történetet mesél el egy férfiról, akinek hazájában forradalom tör ki, ezért állampolgárság nélkül marad, és éveken keresztül egy repülőtéren kénytelen élni. Kevesen tudják, hogy a filmet valós események ihlették: az iráni Mehran Karimi Nasseri 18 évig élt egyhuzamban a párizsi Charles de Gaulle reptéren.

Nem voltak papírjai, a repülőtéren ragadt

Mehran Karimi Nasseri 1945-ben született a dél-iráni Maszdzsed-Szoleimán városában jómódú családban, egy brit–iráni olajtársaságnál dolgozó orvos édesapa hat gyermekének egyikeként; 23 éves volt, amikor apja elhunyt, ekkor tudta meg, hogy édesanyja valójában nem a vér szerinti szülője, hanem balkézről, egy skót ápolónőtől származik. Brit származásának tudatában Nasseri úgy döntött, Angliába megy egyetemre, ahol három évig tanult jugoszláv történelmet és szerbhorvát nyelvet a Bradfordi Egyetemen. Hazatérését követően 1977-ben részt vett egy sahellenes tüntetésen, ezért kiutasították Iránból, és megvonták tőle az állampolgárságot – a hontalanná lett férfi több európai országban is menekültstátuszért folyamodott, végül Belgiumtól kapott letelepedési engedélyt.

Nasseri azonban nem igazán kedvelte a flamand-vallon országot, úgy döntött, inkább visszaköltözik egyetemi évei színhelyére, Nagy-Britanniába, és megkeresi édesanyját, akiről úgy tudta, Glasgow-ban él. Hosszas szervezés után 1988 augusztusában hajóval indult útnak Londonba, az utazás során azonban ellopták a pénztárcáját benne minden iratával, ezért a brit hatóságok többszöri próbálkozás ellenére is elutasították bevándorlási kérelmét, és visszaküldték Belgiumba. Más források szerint Nasseri hazudott, valójában ő maga postázta vissza Brüsszelbe az útlevelét, mielőtt megérkezett volna Angliába. A helyzetet azonban tovább bonyolította, hogy a férfi önként hagyta ott Belgiumot, így hivatalosan megszűnt a menekültstátusza, vagyis oda sem térhetett vissza, így a két ország között félúton, a párizsi Charles de Gaulle repülőtér várójában ragadt.

Mehran Karimi Nasseri (1945–2022) a Terminál című film reklámja mellett
Mehran Karimi Nasseri (1945–2022) a Terminál című film reklámja mellettChristophe Calais / Getty Images Hungary

Visszautasította a belga és a francia állampolgárságot

Miközben a belga, francia és brit hatóságok igyekeztek egymásra áthárítani Nasseri megoldatlan bevándorlási ügyét, hősünk berendezkedett a repülőtéren: a büfékben étkezett, a nyilvános illemhelyeken fürdött és mosdott, az egyes terminál egyik, piros színű padján aludt, ruháit és egyéb használati tárgyait pedig a személyzettől és az utasoktól kapott adományokból vásárolta. Szabadidejének többségét újság- és könyvolvasással töltötte, autodidakta módon tanult közgazdaságtant, idővel pedig egyfajta helyi hírességgé, kuriózummá vált, aki pénzért fotózkodott a kíváncsi átutazókkal. 1992-ben, amikor Nasseri már négy éve élt a repülőtéren, a francia hatóságok hivatalosan is engedélyezték számára az életvitelszerű ott-tartózkodást, menekültjogi státuszt biztosítottak neki, de kizárólag a Charles de Gaulle területén.

Még ennél is abszurdabb helyzet állt elő, amikor a belga hatóságok végre kiállították Nasseri számára az utazáshoz és letelepedéshez szükséges új iratokat, azonban azokat csak személyesen vehette volna át, melyre természetesen nem volt lehetősége. 1995-ben végre megengedték számára, hogy visszatérhessen Belgiumba és megkaphassa az állampolgárságot, hősünk azonban megtagadta ezt: azt állította, valójában Sir Alfred Nasserinek hívják, Svédországban született, és nem iráni, hanem brit állampolgár, ezért nem írhatja alá a „hamis adatokkal” kiállított iratokat. Ugyanez volt a válasza, amikor a franciák ajánlották fel számára az állampolgárságot, így ettől kezdve már saját akaratából ragadt a repülőtéren.

Nasseri az otthonául szolgáló piros padon 2004-ben
Nasseri az otthonául szolgáló piros padon 2004-benEric Fougere / Getty Images Hungary

Időközben a férfi könyvet írt kálváriájáról, melyből először 1993-ban a franciák készítettek filmet, majd Steven Spielberg vásárolta meg a jogokat 275 ezer dollárért (ezt Nasseri nem tudta felvenni, bankszámlája ugyanis nem volt, csekket pedig nem állíthatott ki és nem válthatott be), ebből született a 2004-es Terminál Tom Hanks főszereplésével (a cselekményt áthelyezték New Yorkba, a JFK repülőtérre, a főhős pedig egy fiktív országból menekült az USA-ba).

Visszatért a reptérre, hajléktalanként hunyt el

Nasseri majdnem két évtizedig tartó repülőtéri odüsszeiája végül 2006 júliusában ért véget, amikor a férfit váratlan rosszullét miatt a mentők egy párizsi kórházba szállították, ahol fél évet töltött lábadozással, ezalatt kedvenc padját szétszedték a reptéri hatóságok. Felépülését követően Nasserit egy közeli szállodában, majd egy menekültszálláson helyezték el Párizs 20. kerületében, a hírhedt Ménilmontant-ban, ahol a francia Vöröskereszt munkatársai gondoskodtak egészségéről és jóllétéről. A következő másfél évtizedben azonban Nasseri sorsa egyre rosszabbra fordult, visszaköltözött a repülőtérre, ahol hajléktalanként tengette az életét; a de Gaulle reptéren hunyt el szívroham következtében tavaly ősszel, 2022. november 12-én.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra