4500 méter magasan vették észre, hogy hiányzik a repülő ablaka

GettyImages-1148020488
Olvasási idő kb. 2 perc

Szó szerint eget verő hibával szállt fel egy repülőgép, mire kiderült, hogy az ablaka hiányzik, már elérte a repülési magasság felét.

Bizarr incidens történt tegnap a levegőben.  Az egyik, a londoni Stansted reptérről felszálló gép ugyanis két hiányzó ablakkal kezdett neki aktuális útjának. A hibát csak 4500 méter magasan észlelte a személyzet. 

A személyzet egy tagja furcsa dolgot vett észre tegnap egy londoni járaton. A gép két ablaka hiányzott, s csak a plexi választotta el az utasokat a külvilágtól. A korábban, egy forgatás során rongálódott légi járművet elfelejtették megjavítani, mielőtt forgalomba helyezték. 

Két ablak is sérült már felszállás előtt
Két ablak is sérült már felszállás előttd3sign / Getty Images Hungary

A filmes baki majdnem szerencsétlenséget okozott

A hiba észlelését követően a repülőgép szerencsésen visszafordult. A vizsgálatok során kiderült, hogy egy nappal korábban egy filmforgatáson használták a repülőt, és az erős fények következtében megolvadhatott az ablakokat rögzítő ragasztó. A magas hőtől az ablaktáblák is deformálódtak, egyszerűen összezsugorodtak. Bár az AAIB előírása  éppen az ilyen helyzetek elkerülésére tíz méterben határozza meg a biztonságos távolságot, azonban ezt nem tartották be. A napkeltét imitáló fényforrásokat túl közel helyezhették el, az pedig roncsolta az üvegek rögzítését. 

A Titan Airways által forgalomba helyezett járaton a személyzet tagjai mellett kilenc utas is utazott, korábban a gép még Károly angol királyt is szállította.

A kabinban a hiányosság ellenére szerencsére a légnyomás a normál értékek között maradt, így biztonságban landolhattak ismét Londonban. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek