Itce, rőf, akó – Képben vagy a régi mértékegységekkel?

GettyImages-1296300326

Nemcsak külföldi utazáskor, esetleg angol vagy amerikai receptoldalak fordításakor bizonytalanodhatunk el az egyes mértékegységeket illetően. Történelemkönyveink, régebbi irodalmi művek lapjain is jócskán találkozunk ma már teljességgel ismeretlen, furcsa hangzású kifejezésekkel, melyek hosszúságot, súlyt vagy épp űrmértéket fejeznek ki.

Vannak köztük beszédes nevűek is: a véka nem véletlenül akkora mennyiség, amekkora, a szó nemcsak mértékegységet, de a szárazáru mérésére alkalmas, legtöbbször fonott edényt is jelent. De honnan ered és milyen hosszúságot jelent a rőf? Mennyi bor fér egy ötakós hordóba?

Mértékegységügyi tudásodat kvízünkkel is tesztelheted.

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra