Mit szólna Petőfi, ha saját nevét látná az utcatáblákon? Kiderítettük!

Petőfi utcák népe - Hirling Bálint - Kocsér
Vermes Nikolett

A sztárként ünnepelt költőt minden magyar ismeri. Jó esetben fejből szavalja legfontosabb munkáit, mint a Nemzeti dal, Az alföld vagy a Jövendölés. Míg másoknak a művész neve szerepel hivatalos okmányokon is. Egy fotográfuscsoport bejárta az összes Petőfi Sándorról elnevezett közterületet, hogy megnézzék, vajon mit látna ma a poéta, ha végigsétálna az önmagáról elnevezett utakon.

Olyan magyarokat, akikről maga is írta műveit. Legalábbis erre a következtetésre jutott az a kilencfős csoport, amelynek tagjai másfél év alatt több ezer kilométert tettek meg Magyarországon, Kárpátalján, a Vajdaságban és Erdélyben, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét. A bejárás alatt 200 fényképből és 2 videómunkából kirajzolódott a látlelet. 

2800 ilyen település van

Petőfi Sándor kultusza már a 19. században nagyra nőtt. A gyorsan nemzeti hőssé emelt költő iránt senki sem maradhatott közömbös, így az összes rezsim elnevezett róla legalább egy művelődési házat, könyvtárat, laktanyát és utcát. A több hullámban futó közterület-átnevezési kampányok ráadásul elkerülték Petőfit, így lehet, hogy az ő nevét viseli a legtöbb utca Magyarországon. Ha egymáshoz tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk. A Pictorial Collective tagjai az elmúlt másfél évben Magyarországon és a határon túl a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózták, falvak és városok mellékutcáiban kutakodva. A képet a Capa Központban állították ki Petőfi utcák népe címen. Ahogy végigsétálunk a tárlaton, szembesülünk azzal, hogyan élnek ma a költő után elnevezett utcákban. De mit mutat mindez? Beszéljenek a képek!

Petőfi utcák népe, Füle
Petőfi utcák népe, FüleUrbán Ádám

Ha Petőfi sétálna saját utcájában 

„Petőfi valószínűleg nem gondolná ma sem, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán” – mondja Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora, majd azonnal hozzáteszi, hogy a dokumentaristakísérletből egyértelműen kiderül, a vidéki emberek létbizonytalansága magas, ugyanakkor a hazafias gondolkodást ma is őrzik. Utóbbi bizonyára mosolyt csalna a költő arcára, míg a jellemző életkörülményekre csak ennyit szólna: én megmondtam.

Petőfi utcák népe, Doroszló (Vajdaság)
Petőfi utcák népe, Doroszló (Vajdaság)Pályi Zsófia

A jövő is kirajzolódik a képeken 

„Vajon a név tényleg kötelez, és működik a hely szelleme? Fontos, hogy kiről nevezzük el az utcáinkat? Hatással van Petőfi szellemisége egy Petőfiről elnevezett általános iskola tanulóira? Petőfi verseiben közérthetően fogalmazott, ahogy a dokumentarista fotográfiák elsődleges jelentése is könnyen dekódolható. De a versekből és a fényképekből is, pláne a teljes fotóanyagból sokkal több kiolvasható: az egész több, mint a részek összessége. Ha újabb kétszáz év múlva visszanéznek utódaink, mit látnak majd? Végképp elnéptelenedett falvakat, vagy inkább további rohamos fejlődést?

Próbáljunk meg ezekre a jelenünket ábrázoló fotókra is inkább egy képzeletbeli jövő perspektívájából rátekinteni, tanulságos tapasztalás lehet”

– magyarázza Virágvölgyi István. A következtetés: nem lesz több bátor költőnk csak azért, mert Petőfi Sándor után elnevezett oktatási intézménybe jártak, és a Petőfi utcák lakói sem fognak hirtelen naponta verseket olvasni, de nyugtató a tudat, hogy a költő kultusza még sokáig élni fog. 

Petőfi utcák népe, Hortobágy
Petőfi utcák népe, HortobágyBácsi Róbert László

A Pictorial Collective dokumentarista fotóskollektíva kilenc tagja – Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon†, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László. A kiállítás október 1-ig látogatható. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra