Tudod, mit jelentenek ezek a tájszavak?

BFALU20160713151

Ma már leginkább a vidéki nagyszülőknél hallhatunk vagy a keresztrejtvények feladványaiban találkozhatunk nyelvjárási szavakkal. Többségük a köznyelvből teljesen kikopott, vagy soha nem is vált a részévé, ezért megeshet, hogy az egyes tájegységek különleges szavai sokaknak idegen kifejezésként hatnak.

Macok, borzaska, cicedli, görhöny, harula, cicege, krumpliprósza, lapcsánka, tócsni – gondoltad volna, hogy ezek a szavak egytől egyig egyetlen ételre utalnak? Arra az ételre, ami – attól függően, hogy az ország melyik tájegységén járunk – ugyanabból az alapanyagból készül, nevezzük akár pityókának, krumplinak vagy burgonyának. Találd ki, hogy a kvízben felsorolt nyelvjárási szavak mit jelentenek!

Vajon tudod, mit jelentenek ezek a régi kifejezések?

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

Értékelés:

0–3 pont: Sajnos nem sok kifejezést ismertél fel a magyar tájnyelv óriási szókincséből. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a szótárakban bármikor utána tudsz nézni a szavak jelentésének.

4–7 pont: Ha nem is ismerted mindegyik szónak a jelentését, ügyesen kikövetkeztetted, vajon elődeink mire is használhatták a kvízben említett szavakat.

8–10 pont: Gratulálunk! Te aztán bárkivel szót értenél, bármelyik magyar nyelvjárásban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra