A világ első autizmusbarát városában azok is nyaralhatnak, akik eddig sosem tehették

GettyImages-1192561038

Nyaralni mindenki szeret, hiszen szükségünk van a kikapcsolódásra. Családos emberként azonban a művelet komoly szervezést igényel, össze kell egyeztetni a gyerekek és felnőttek igényeit, lehetőségeit, határait. Ennél még nehezebb dolguk van azoknak a családoknak, ahol valaki valamilyen nehezítő tényezővel, például autizmussal él.

Az autizmust azért nevezik spektrumzavarnak, mert nem írható le egyetlen tünetkörrel: a különböző súlyosságú esetek egyénileg is eltérnek egymástól. Van olyan gyerek, aki a diagnózis ellenére képes integrált iskolában, a többiekével azonos színvonalon szociális életet élni, nem fordítja el a tekintetét, nincsenek rohamai (az autizmussal kapcsolatos legtöbb információnkat, gyakran persze tévesen, a filmekből vesszük), és jól érzi magát azon a nyaralóhelyen, ahol a többiek. Mások viszont nehezen viselik, ha egy bizonyos társaságba vagy körülmények közé keverednek, s ez akár az egész nyaralást is tönkreteheti.

Épp ezért hozták létre a világ egyik első autizmusbarát nyaralóhelyét. Az arizonai Mesa befogadó, alkalmazkodóképes közegében mindenki élvezheti az utazás előnyeit, nem csak a neurotipikusok (azaz azok, akik megfelelnek a normálisként, átlagosként elfogadott idegrendszeri működésnek). S hogy kinek köszönhetjük mindezt? Az autista gyermeket nevelő Marc Garciának, aki egy 2018-as családi nyaralás alkalmával megdöbbenve tapasztalta, milyen rosszul bánik a vendéglátó személyzet a fiával. Az arizonai Visit Mesa turisztikai iroda vezérigazgatójaként és elnökeként Garcia megfogadta, hogy visszatérésekor gondoskodik arról, hogy a városába látogató, kicsit más idegrendszerű utazók jobb élményben részesüljenek, mint amilyennel őket fogadták másutt.

Ilyen a nyaralás az autizmussal élő gyerekek számára

Az utazás annyira megterhelő lehet az eltérő idegrendszeri működésű emberek számára, hogy az autista családok 87%-a egyáltalán nem is nyaral. Azzal ugyanis extra érzékszervi túlterhelés jár, gondoljunk csak a megszokottól eltérő, hangos zajokra, az étrendi változtatásokra, vagy a mindennapos rutin megzavarására. Az érzékenyebb gyerekeknél ezek közül bármelyik szorongást vagy dührohamot is kiválthat. Nagyon fontos, hogy erre, illetve a különleges igényekre hogyan reagálnak az adott nyaralóhelyen a szállodai, éttermi dolgozók: megértéssel, kedvességgel, segítőkészen állnak a kihívásokhoz, vagy türelmetlenségükkel, tapintatlanságukkal csak rontanak a helyzeten. A gyerekeket zavarhatják az erős fény- és hanghatások, sokuk szorong, ha elvárásoknak kell megfelelni, megint mások pedig épp a vizuális ingerektől, térképektől, prospektusoktól, az átláthatóságtól nyugszanak meg.

Mit tud az autizmusbarát nyaralóhely?

Garcia nem bízta a véletlenre a nyaralóhely kialakítását. Felvette a kapcsolatot az autizmussal élőket segítő IBCCES (International Board of Credentialing and Continuing Education Standards) szervezettel, amely szakembereket képez ki a speciális igényű emberekkel történő interakciókra. A teljes turisztikai iroda megkapta az IBCCES-képzést és az elvégzéséért járó tanúsítványt, ami azt jelenti, hogy mindannyiuknak megtanították, mi az az autizmus, az ezzel élő gyerekek és felnőttek miben térnek el az átlagtól, miként látják ők a világot, mit élnek át, és erre hogyan lehet a legkedvesebben reagálni. Azt is megtanulták, hogyan kommunikáljanak a lehető legnagyobb hatékonysággal. 

Mesa az első város az Egyesült Államokban, amely 2021-ben elfogadta a Hidden Disabilities Sunflower programot. Az először az Egyesült Királyságban bevezetett program lényege, hogy a valamilyen szinten plusztürelmet és odafigyelést igénylő családok napraforgós kitűzőt vagy karkötőt viselnek. A napfényes szimbólum figyelmezteti a vendéglátóipari dolgozókat és a közösség más tagjait, anélkül, hogy a családtagoknak külön magyarázkodni kellene.

Miért olyan fontos ez?

Mondhatnánk, hogy nagyon kevés gyerek él autizmussal, miért kéne nekik külön nyaralóhely, de ez nem igaz. A Centers for Disease Control szerint 2020-ban csak az Egyesült Államokban minden 36. gyereknél diagnosztizálták a spektrumzavart. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte minden századik gyermek autista, és ez az arány évről évre növekszik. Az autizmus jelenleg a leggyorsabban növekvő fejlődési zavar a világon. Azaz egyre több érintett család jön létre, akik nemcsak megfelelő óvodát, iskolát, orvost, de nyaralóhelyet is aktívan keresnek. 

Mesa a jövő városa

Az idegenforgalmi hivatal tanúsítványának sikerét látva Mesa egész városa elkezdett dolgozni azon, hogy megszerezze azt. A közterületen dolgozó alkalmazottak 80%-a – beleértve a parkokban és a szabadidős területen dolgozókat, a rendőröket, tűzoltókat is – hivatalos Certified Autism Center (CAC-) képzésben részesült. 2019 novemberében a település lett a világ első autizmusbarát városa, ráadásul más turisztikai irodák és városok is követni kezdték a jó példát. Az Arizonai Természettudományi Múzeum például hasznos, online is elérhető útmutatót ad a különböző galériák érzékszervi hatásairól. A Dinosaur Hallban tízből ötös szinten érik a látogatót erős hanghatások. Különleges látásingerlés csak hármas fokozaton zajlik, míg a tapintás kettő, az ízlelés egy pontot kapott. Az oda látogató családok ez alapján eldönthetik, nekik megfelel-e az a látványosság, sőt előre megtervezhetik az utazás minden részletét. A kijelölt csendes helyekről, az elérhető súlyozott takarókról és zajszűrős fülhallgatókról is tájékoztatást kapnak, ezek arra szolgálnak, hogy a túlingerléstől szenvedő csemetének legyen hol és mivel megnyugodnia. Sokan csak ezeknek hála léphetnek életükben először múzeumba.

A város viszont itt sem állt meg: Mesa azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az ország legelérhetőbb városává váljon. Emiatt partnerségre lépett az Airával, amely egy igény szerinti vizuális tolmácsszolgáltatás a vakok vagy gyengénlátók számára, illetve csatlakozott a Wheel the World webhelyhez, amely a kerekesszékkel élőknek nyújt hathatós segítséget. Csak remélni merjük, hogy a világon minél több helyen követik ezt a jó példát. Magyarországon az autizmussal élő gyereket nevelő szülők Nyíregyházán az Élj – Együtt lenni jó jóvoltából, illetve a Vízityúk Vízitúra Egyesületnél kaphatnak segítséget, és tölthetnek felejthetetlen napokat pihenéssel. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra