5 növény, amely mérgező a kutyákra és macskákra! Ne tartsd őket elérhető helyen

GettyImages-1318478274
Berényi Bianka

Vannak olyan népszerű szobanövények, amelyeket, ha kutya- vagy macskagazdi vagy, jobb kerülnöd. Vagy legalább tedd őket olyan helyre, ahol kedvenced nem fér hozzá.

Sokszor halljuk a mondást, hogy vagy állatod legyen, vagy szobanövényed. A kettő együtt ritkán működik. Nos, mi is szeretjük szobanövényekkel ékesíteni az otthonunkat, de kedvenc négylábú barátainkról sem mondanánk le soha. Azonban mielőtt beszereznénk szobanövényünket, érdemes utánanézni, nem mérgező-e a kutyánkra vagy cicánkra nézve. Most olyan gyakori szobanövényeket szedtünk össze, amelyek lehet, hogy nálad is vannak a nappaliban, pedig nagyon nem tesznek jót a háziállatodnak.

Nézzük, melyek lehetnek veszélyesek:

Szágópálma

A tetszetős levelei és egyszerű természete miatt termesztett szágópálma (Cycas revoluta) gyakran a szobák dísze. Elegáns megjelenése ellenére a növény minden része rendkívül mérgező, a magok pedig a legmérgezőbbek. Ha a háziállatok lenyelik, a tünetek közé tartozik a nyáladzás, hányás, véres széklet, folyadékvisszatartás, belső vérzés, sárgaság, májelégtelenség, és a legsúlyosabb esetben halál lehet a vége. Ha kedvenced véletlenül evett a növényből, a tünetek veszélye és súlyossága miatt azonnali kezelést kell kérni.

Aloe Vera

A számos terápiás felhasználása miatt népszerűvé vált aloe egy szukkulens, szárazságtűrő növény, amely a trópusi régiókban nő világszerte. Tüskés formája és könnyű karbantartása miatt is termesztik, mert ideális szobanövény. A levelekből kivont gélt elsősorban helyi kenőcsként használják égési sérülések kezelésére. Belsőleg alkalmazva az aloe számos egyéb egészségügyi probléma kezelésére is jó, azonban szaponint (a szappanhoz hasonló habzó tulajdonságokkal rendelkező toxint) tartalmaz, amely lenyelés esetén károsíthatja a háziállatokat. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, letargia, a vizelet színének megváltozása és ritkán a remegés. A legtöbb esetben a toxicitás enyhe vagy közepes, de szélsőséges esetekben a lenyelés életveszélyes lehet, mert súlyos kiszáradás következhet be.

Óvatosan a szobanövényekkel, ha kutyád vagy macskád van
Óvatosan a szobanövényekkel, ha kutyád vagy macskád vanGetty Images

Filodendron

A filodendron nemzedékek óta a szobanövények kedvelőinek támasza, mivel jól tolerálja a szélsőséges körülményeket is, különösen a gyenge fényviszonyokat. A leggyakrabban termesztett szívlevelű filodendron (Philodendron scandens) az egyik legegyszerűbb szobanövény, amelyet dekoratív levelei miatt kedvelnek. Bár más néven édes növény, a levelek mérgezőek lehetnek a macskák és a kutyák számára, ha rágják vagy lenyelik azt. A kalcium-oxalát-kristályok mérgező összetevője ugyanis a növény bármely részének rágása vagy harapása során szabadul fel. A tünetek közé tartozik a nyáladzás, szájfájdalom és -duzzanat, csökkent étvágy, hányás és ritkán a légutak összehúzódása. A toxicitás általában enyhe vagy közepes mértékű.

Anyósnyelv

A lándzsaszerűen tarka levelei és függőleges terjeszkedése miatt termesztett kígyónövény (Sansevieria trifasciata) egy szinte elpusztíthatatlan szobanövény, amely drámai vonzerőt kölcsönöz minden helyiségnek. Anyósnyelvnek, szerencsehozó növénynek vagy a vipera kenderének is nevezik, és a szűrt fényt, valamint a kevés vizet kedveli. 

Háziállatok számára mérgező, ha lenyelik. A tünetek közé tartozik a nyáladzás, hányinger, hányás és a hasmenés.

Dieffenbachia

Buja, trópusi megjelenésével a ház legsötétebb sarkát is ékesítheti. Az egyik leggyakoribb szobanövény, leopárdliliom néven is ismert. Bármilyen vonzó is, a növény oxalátkristályokat és más mérgező enzimeket tartalmaz, amelyek égő érzést okoznak, ha a leveleket vagy a szárakat a háziállatok megrágják. Az általában enyhe vagy közepes tünetek közé tartozik a nyáladzás, hányás, szájfájdalom, csökkent étvágy és ritkán a nyelési vagy légzési nehézség.

Bár szép, mérgező is lehet
Bár szép, mérgező is lehetGetty Images
Oszd meg másokkal is!
Mustra