Nyilvános vécékben aludt, és napi egy tányér levest evett, ma milliárdos

GettyImages-172987408

A 74 éves Hüseyin Özer harmadik éttermének megnyitására készül, de nem felejtette el: volt idő, amikor nélkülöznie kellett.

A séf London belvárosában jelenleg is két luxuséttermet üzemeltet, most pedig a harmadikat tervezi megnyitni, amely halakra és steakekre specializálódna. Az Észak-Törökországban született férfinak hányatott gyerekkor jutott: szülei elváltak, mostohaanyja kis híján megmérgezte, majd a nagyapjára hagyták, és kiléptek az életéből. Özer nem járt iskolába, saját maga tanult meg írni-olvasni, miközben pásztorkodnia kellett. 11 évesen Ankarába küldték, hogy pénzt keressen, ott utcagyerekként tengette napjait, és arról ábrándozott, hogy egyszer majd saját éttermet nyit.

Az ehhez vezető út azonban még igen hosszú volt. Nyolc évig isztambuli éttermekben mosogatott, spórolt pénzét angol nyelvű könyvekre és nyelvtanárra költötte. Miután letelt a katonai szolgálata, vásárolt egy buszjegyet Londonba. (A repülőjegyre már nem futotta volna.) Az út öt napig tartott, és mindent elölről kellett kezdenie, ráadásul olyan szegény volt, hogy ismét az utcán élt: nyilvános vécékben aludt, és mindössze egy tányér levest evett egyszer egy nap.

Hüseyin Özer kebabárusból lett milliomos étterem-tulajdonos
Hüseyin Özer kebabárusból lett milliomos étterem-tulajdonosRuben Ramos / Getty Images Hungary

Amikor végre egy kebabosnál munkát talált, éjjelente dolgozott, nappal pedig nyelvórákra járt. 1981-ben, 32 évesen rámosolygott a szerencse: hitelből megvásárolhatta a kebabüzletet, és étteremmé alakította. Ez olyan jól sikerült, hogy hamarosan több vendéglőt nyithatott, az előkelő Covent Garden és West End városrészekben. Végül egy teljes étteremlánc tulajdonosaként több mint húsz étterme volt szerte a városban. Jelenleg két fine dining vendéglőt üzemeltet, amelyek közül az egyiket a Michelin Guide is ajánlotta; illetve hamarosan megnyílik a harmadik, a halételekre és steakekre specializálódott Sofra Balik & Sofra Steak.

„Azért mesélek a múltamról, hogy másokat inspiráljak. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy boldoggá tegyem az embereket” – nyilatkozta a török származású séf, akinek személyes vagyonát 37 millió fontra (több mint 16 milliárd forintra) becsülik. Özer oktatási alapítványt hozott létre Ankarában, adakozik jótékonysági szervezetek számára, valamint egy törökországi szakácsiskolát is működtet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra