Miért rendetlen a tipikus szingli férfi lakása? És a nőké miért nem?

Az autójuk mindig csillog, de az otthonuk egy disznóól, hangzik a férfiakról szóló egyik sztereotípia. Van alapja ennek? Ha igen, akkor mi? Körülnéztünk az egyedülálló férfiak otthonában.

GettyImages-200191056-001
Bigshots / Getty Images Hungary

Hegyekben álló edények, tányérok, üvegek, a konyhapulton minden négyzetcentiméternyi hely spontán kihasználva, olyannyira, hogy elég egy mokkáskanál a sokhetes halom tetejére, és összeroskad az egész. Elszáradt fikusz kókadozik a sarokban, poros könyvespolcok néznek ránk szomorúan, indokolatlan kacattömeg az áttekinthetetlen íróasztalon, egyedül a klaviatúra fénylik. Elhanyagolt fajansz mellett szennyesdomb állja el az utat a mosdó felé, és ha sikeresen megmásztuk, maszatos tükörben kérdezhetjük magunktól:

miért ilyen egy tipikus szingli férfi lakása?

Pontosabban: honnan vesszük, hogy ez egy szingli férfi lakása?

Többnyire úgy gondoljuk, az autójuk mindig csillog-villog, de az otthonuk egy disznóól. És azt, hogy a férfiak rendetlenebbek, mint a nők, mivel gondolataik nem kifejezetten a házimunka praktikus szükségszerűsége körül forognak. 

Berögzült sztereotípiák ezek. És az is, hogy egy lakásba belépve azonnal tudjuk, lakik-e ott nő.

Ritka az a férfi, aki hazaérve porszívót ragad, vagy nekiugrik az ablaktisztításnak. Habár hűtőjében csak alkalmasint virít friss zöldség-gyümölcs, mégis előfordul, hogy kotyvaszt magának valamit, amit ott, egy ültő helyében, a lábasból kikanalaz. Vagy legyint egyet, és rendel egy pizzát.

A férfigének, vagy valami más?

Azt gondolhatnánk, hogy a génekben van kódolva a férfiak háztartásvezetési slendriánsága. Pedig kutatások szerint

a férfiak nem vakok, pont ugyanannyira érzékelik a koszt és a káoszt, mint a nők.

Mégis elég egyetemista fiúk albérletét vagy kollégiumi szobáit összehasonlítani a lányokéval.

Oroszlánszag, mindenfelé széthányt zoknik, ruhák, semmi sincs a helyén. A lányoknál öblítőillat, beágyazott fekhelyek, élére hajtott ruhák a szekrényekben, mindenki holmija a saját térfelén.

Mi lehet ennek az oka?

A magyarázat prózai: a férfiakat kevésbé bünteti a társadalom azért, ha rendetlenségben élnek, mint a nőket.

Ezért nem is takarítanak annyit.

A nő főz, mos, takarít, a férfi pedig dolgozik, pénzt keres. Erősen (és jogosan) omladozó kulturális elvárásminták ezek ma már, de benne élnek még mindig a köztudatban.

Beszédes, hogy felmérések szerint a nők mindennap átlagosan másfél órát töltenek házimunkával, míg a férfiak csupán felet, és ebből is legfeljebb

csupán tíz percet fáradoznak rendrakással és suvickolással,

A fiúgyerekek már kicsi koruktól érzékelik, hogy engedékenyebbek velük, ha szanaszét szórják a holmijaikat, és ha házimunkáról van szó, nem magasak feléjük az elvárások. Ezt annyiszor megélik, hogy a végén tényleg azonosulnak vele. Az elnéző sztereotípia pedig beteljesíti önmagát, és kulturális mintázattá válik. Emiatt lehetséges, hogy a rumlis szingliférfi-lakások gazdái tudat alatt egy nő segítségére várnak, azt gondolva: a házimunka valójában nem az ő dolguk. Összekapcsolódik a társ iránti romantikus vágy a tiszta otthon utáni sóvárgással. Végül is, ahogy a főzés, úgy a meghitt otthon megteremtése is egyfajta szeretetnyelv. 

GettyImages-556336049
Solskin / Getty Images Hungary

Ennek ellenére mindnyájan ismerünk

rendmániás szingli férfiakat,

akik messze túltesznek nőtársaikon: élére állított tárgyak, derékszög, párhuzam, semmihez nem szabad hozzányúlni. Vagy éppen nőket, akik túltesznek az egyedülálló férfiakról kialakított, nem éppen hízelgő képünkön. Igen, ahogy a sztereotipikus szingli férfiak, úgy a nők is lehetnek hamisítatlan messyk.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra