Miért kék a mentők villogója? Ez áll a szín mögött valójában

GettyImages-171145323
Kálmán Szonja

A kék fény egyértelműen a mentők és a rendőrök villogóját idézi fel bennünk – te tudod, miért erre a színre esett a választás a járművek megkülönböztetésére?

Magyarországon teljesen egyértelmű, hogy kék villogót használnak a mentőkön és a rendőrautókon, míg az Egyesült Államokban a piros és a kék fények együttes használata jelzi, hogy vészhelyzet elhárítására igyekvő járművel van dolgunk az utakon, amelynek elsőbbséget kell adnunk. Ha eddig nem tudtad, miért épp a kék színt választották, most eláruljuk, mitől ez a leghasznosabb.

A villogók kevesebb mint egy évszázada vannak használatban

Kezdetben egyáltalán nem alkalmaztak színes villogókat megkülönböztető jelzésként a rendőr- vagy mentőautókon: fehér fénnyel szerelték fel a járműveket, amelyek arra tökéletesek voltak, hogy alaposan megvilágítsák az autók előtti területet, viszont nem volt meg a figyelemfelkeltő hatásuk, ráadásul rengeteg energiát fogyasztottak. Az Egyesült Államokban aztán a harmincas-negyvenes években piros fénnyel kezdték el felszerelni a járműveket: a választás mögött az állt, hogy a piros színről mindenkinek a veszély jut eszébe.

A mentő kék villogója sötétben jobban kitűnik, mint ha pirosat alkalmaznának
A mentő kék villogója sötétben jobban kitűnik, mint ha pirosat alkalmaznánakMax Ryazanov / Getty Images Hungary

Van ugyanakkor egy kis probléma: amint besötétedik, az utakon rengeteg piros fény villan fel minden alkalommal, amikor egy kocsisor fékezni kezd. Ennyi felvillanó, majd kialvó piros fény közt már közel sem annyira figyelemfelkeltő a piros.

Ezért jobb a kék szín

Ezt tedd, ha mentő közeledik

Autósként figyeljük, merről érkezik, a forgalommal együtt mozogva úgy adjunk utat a mentőnek, ahogy azt a többi autó teszi, közben figyeljük az indexét. Kétszer egy sávos úton alapvetően jobbra, kétszer két sávos osztatlan pályán szintén jobbra, kétszer két sávos osztott pályán a külső sávból jobbra, a belsőből balra húzódjunk. Ha három vagy több sáv van, figyeljük, hol érkezik a mentő. Ha van buszsáv, jó eséllyel azon halad. Gyalogosként engedjük el, ne próbáljunk átszaladni előtte. Ne késztessük hirtelen fékezésre, az trauma lehet a betegnek!

Talán már sejted, hogy a kék fény villogókon való használatának ez a praktikus magyarázata van: sokkal jobban felhívja magára a közúti közlekedés szereplőinek figyelmét. 

Sötétben az indexlámpák sárgája és a féklámpák pirosa, valamint a fényszórók fehéres fénye mellett is kellő feltűnést tud kelteni, és ködös időben is sokkal jobban látszik, mint a piros, ezért használják.

Amerikában ugyanakkor a piros is megmaradt a sürgősségi járművek megkülönböztető színei közt: ez abban nyújthat segítséget, hogy a színvak emberek is felismerjék, ha mentő vagy rendőrautó közeledik a távolban.  A kék és a piros szín közül valamelyiket mindenképpen érzékelik, mindez a villogással együttesen már garantálja azt, hogy ne tévesszék el, mely járműnek kell mindenképpen elsőbbséget adni.

A piros kékkel együtt a színvak embereknek is biztosan feltűnik
A piros kékkel együtt a színvak embereknek is biztosan feltűnikDouglas Sacha / Getty Images Hungary

A magyar mentő színe sárga

A magyar mentőautók amellett, hogy fény- és hangjelzéssel hívják fel magukra a figyelmet, sárga színükkel is kitűnnek a közlekedők közül: a közelmúltban, a 2010-es évek elején váltott fehérről sárgára az Országos Mentőszolgálat annak hatására, hogy egyre több hibaelhárító autó is elkezdett megkülönböztető jelzést használni. A mentők számára fontos volt, hogy az autósok és a gyalogosok tudják, amikor ők közelednek, ezért lettek az autók sárgák. A villogó és a sziréna mellett fényvisszaverő csíkok és a motorháztető alá beépített piros-kék jelzés is segíti azt, hogy azonnal felismerjük ezeket a járműveket.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra