Gyermekmunkások készítették azt a magyar találmányt, amivel ma gyermekek is játszhatnak

GettyImages-644021220

Ki ne szeretné a zsebéből előkapni a nyugodt családi esték vagy utazások zálogát? A társasok nagy része általában korosztályhoz kötött, ritka, ami eltérő életkorú felhasználókat egyszerre szórakoztathat, és még az elmét is edzi. Azért akad ilyen is a régi magyar játékok között, ráadásul igencsak érdekes módon keletkezett.

A játékoktól egyre több mindent vagyunk hajlamosak elvárni. Előny, ha valamire tanít, esetleg fejleszti a logikai és konspirációs készségeket, vagy éppen együttműködésre sarkall. Így a nyár kezdetekor az sem árt, ha elfér a bőröndben, vagy ami még jobb, a táskánkban, hogy bármikor elő lehessen venni.

A játékok, s elsősorban a kártyajátékok eredete, a távoli múltba vész. Az első darabokat, az ókori Kínában kell keresnünk, Európába az arab térségen keresztül a keresztes lovagok által kerültek az első paklik. Eleinte királyi és főúri kiváltság volt, de a litográfia és a nyomtatás elterjedésével egyre szélesebb körben hódította meg az embereket. 

A játék szenvedélye kortól független
A játék szenvedélye kortól függetlenHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Csak nevében magyar a kártya

A játék szeretete az ember természetéből fakad, közösséget kovácsoló, fejlesztő hatása mellett fontos szerepet kapott amiatt is, mert az erőpróba igencsak fontos volt a történelem során. A kártyázás ezeket az élményeket egyszerre adja, ráadásul bármikor, bármilyen körülmények között előkaphatjuk a paklit hozzá.

Ugyan mi itt, Európa szívében mind tudjuk, hogy a magyar kártya micsoda, a világ többi részét egészen más néven hódította meg a harminckét lapos pakli. Noha a kártyákat készítő mester valóban magyar volt, egy Schneider József nevű feltaláló alkotta meg 1837-ben egy pesti ház alján lévő műhelyben. A kártyán szereplő alakokat Chwalowsky Ödön kártyafestő művész rajzolta meg, ezek ma is ugyanazok, mint közel kétszáz éve. De miért nem magyarok szerepelnek rajta? Hiszen az az időszak éppen a nemzettudat kialakulásának csúcsa volt hazánkban. A válasz egyszerű, az akkori birodalmi cenzúra nem engedte, hogy magyar hősöket fessen a lapokra, így arra a svájci hírességek kerültek. 

A svájci szabadságharcosok legális ábrázolásnak számítottak annak idején, ezért ők kerültek a magyar kártya lapjaira
A svájci szabadságharcosok legális ábrázolásnak számítottak annak idején, ezért ők kerültek a magyar kártya lapjairaWikimedia Commons G. Berger, Buenos Aires

Schiller Tell Vilmos című műve azért egészen komoly áthallásokkal bírt az aktuális politikai életben, hiszen a svájciak szabadságharcának jeles alakja olyan vágyott figura volt az abszolutista Magyarországon is, aki elhozhatja a rég remélt függetlenséget. 

Ötven évvel később, immár a kiegyezés után a frissen létrejött Magyar Kártyagyár Zrt. megbízásából ekkor már az Andrássy–Szlávy-kormány tagjainak portréját festette lapjaira az alkotó. Éves szinten százezer tucat magyar kártyát készítettek akkoriban egy hat lóerős nyomtatógép és mintegy száz ember részvételével.

Gyerekektől gyerekeknek?

Az 1891-es jelentés szerint azonban a gyártásuk mai szemmel nézve megdöbbentő volt. A hatalmas és nehéz gépek között ugyanis gyerekmunkások is dolgoztak, kis testalkatuk és apró végtagjaik olyan feladatokra is alkalmassá tették a fiatalokat, amiket egy felnőtt nem tudott volna elvégezni. Ezt az ipari forradalmat követően szemrebbenés nélkül használták ki nemcsak hazánkban, hanem a nyugati országokban is. Elképesztő belegondolni, hogy a gyerekek kizsákmányolásával készült apró lapok alig 150 évvel később ugyanannak a korosztálynak okoznak örömet, a veszélyes és megterhelő munka helyett szabadidejüket tölthetik aktív, fejlesztő, de mégis pihentető játékkal. 

Az ördög bibliája vagy unaloműző móka?

A magyar kártya hanyatlása egyértelműen a fogyasztói szokások átalakulásának, a digitalizációnak és a szerencsejátékok visszaszorításának köszönhető. Míg egy emberöltővel ezelőtt minden falusi kiskocsmában vagy minden hétvégi családi ebédet követően előkerült egy pakli, a számtalan, különböző funkciójú játék elterjedése kiszorította ezt az igazán magyar, hagyományos és egyszerűnek tűnő játékot. Pedig ha valami, akkor a 32 lapos kis pakk tényleg korosztálytól függetlenül kínál változatos szórakozást, és a mai kor gyerekeinek is érdekes időtöltés lehet, akár egyedül, akár csapatban szeretnék valamivel eltölteni a szabadidejüket. 

Gondoljunk csak a finommotorikát és egyensúlyérzéket fejlesztő kártyavárépítésre, ami tényleg önálló program lehet. 

Kontra, rekontra, adu, betli, durchmarsch

Érdekes elnevezései és szubkultúrája van a kétfejű lapoknak. Nemrégiben egy közösségi oldal társasjátékokkal foglalkozó csoportjában robbant a rég elfeledett játékszer, több száz ember gyermekkori élményeit felszínre hozva. Az ottani válaszokból az is kiderült, hogy akár 2-3 éves kortól képesek a gyerekek a magyar kártya segítségével megtanulni az egyszerűbb szabályokat.

A kártya egyedül és csoportosan is jó játék
A kártya egyedül és csoportosan is jó játékWestend61 / Getty Images Hungary

A klozet – legalábbis nálunk így nevezték, de az internet ezerféle, például a vicces kutyalikazás néven is ismeri – a legegyszerűbb formája az önfeledt szórakozásnak, melyet már a bölcsődés korosztály is könnyedén elsajátít. Megvárni, míg ránk kerül a sor, eleinte nehéz, de ez is egy tanulási folyamat. A lefordított, ovális alakban rendezett lapok közül a pirosakat kell elkerülni.

Hasonló a piros pacsi is, ahol már figyelni kell a lapok kézben tartására, a felezett paklik tetejéről húzunk, aljára tesszük a felvett lapokat, így már egy pluszfaktor is belekerül a szabályok közé.

Ha kettőnél többen zsugázunk, az irányok elsajátításában is segítség lehet, fontos, hogy az óramutató járásával vagy azzal ellentétben kerülnek sorra a játékosok. Észrevétlenül szívják a lapokat tartó apró kezek magukba azokat a készségeket, melyekre majd szükségük lesz a közösségbe kerülve. 

De a kártya legizgalmasabb játékai a már számolni – vagy legalábbis apróbb különbségeket felismerni – képes korú gyerekeknek ideálisak. A huszonegyezés, a zsír, a filkó és a snapszer a fejszámolás gyakorlására is kiváló lehet, sőt a memóriát is fejleszti. A római számok közti apró különbségeket is korán megtanulhatják a számozott lapok segítségével. A kártyajátékok csúcsa egyértelműen az ulti, mely szintén igazi hungarikum, s felsős gyerekek is bátran ismerkedhetnek a szabályokkal.

Ugyan első hallásra mind egyformán bonyolultnak tűnik, ha mi magunk sosem játszottuk, vagy annyira a távoli múltba vész, amikor gyerekként utoljára kevertük a lapokat, a közös első próbálkozások hangulata is feledhetetlenné teheti a kártyázással együtt töltött időt. Ebből pedig lesz mostanában bőven, hiszen a nyári szünet másfél-két hónapja alatt biztosan be kell vetnünk minden praktikát, hogy az egész család élményekkel gazdagon kezdje majd az új tanévet. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra