Így segíts a madaraknak átvészelni a kánikulát

GettyImages-1270405423

A hőség nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is megterhelő. Az aszfaltozott vagy térköves felületeken egyre kevesebb itató- és fürdőhely áll a madarak rendelkezésére, ahol nagy melegben csillapíthatnák szomjukat vagy fürdéssel lehűthetnék magukat. Ezért fontos, hogy segítsünk nekik: készítsünk madáritatót, madárfürdetőt!

Madaraink többségének naponta akár többször innia és akár fürdenie is kell, ami az egyre szárazabb nyarakon és hómentes teleken mind nagyobb kihívást jelent számukra. „A kánikula különösen a fészket elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelő helyeit” – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Szerencsére ezen könnyen segíthetünk, és még nagy költségekbe sem kell verni magunkat: elég hozzá néhány használaton kívüli, de tiszta virágalátét vagy tálka, és máris házhoz jönnek a fürdőző madárkák, mi pedig gyönyörködhetünk a látványban.

Egy apróság, ami életet menthet

A legjobb madáritató körülbelül 40-50 cm átmérőjű és 4-7 cm mély. Az ennél mélyebb tál már veszélyes a kisebb termetű madarakra. Nem szükséges külön itatót vásárolni: a célnak kiválóan megfelel a műanyag virágalátét. Ez a méret azt is lehetővé teszi, hogy az ivás mellett még a nagyobb termetű madarak is fürdeni tudjanak benne. A nyári hőségben ugyanis a fürdés is létfontosságú a számukra, mert így gyorsan le tudják hűteni magukat, valamint így tudják kordában tartani a külső élősködőket. Ha az itató 5-10 cm mély, érdemes beletenni egy kinyúló ágat vagy egy nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.

Nagy melegben jólesik a fürdés
Nagy melegben jólesik a fürdésDESPITE STRAIGHT LINES (Paul Wil / Getty Images Hungary

Ha olyan helyen lakunk, ahol sok a macska, érdemes az itatót magasabbra helyezni, például az ablakpárkányra, hiszen így nem fenyegeti a madarakat halálos veszély – nem mellesleg pedig fantasztikus megfigyelési élményben lehet részünk. Ha kertes házban lakunk, és nemcsak a madarakon, hanem egyéb állatokon is szívesen segítenénk, számukra tegyünk ki egy másik itatót a talajra. Ezt könnyen megtalálhatják a szomjas gyíkok, sünök, békák vagy kóbor macskák.

Naponta cseréljük a vizet

Eleinte törekedjünk arra, hogy minél nyíltabban helyezzük el az itatót, hiszen a madaraknak a víz csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján meg fogják találni az ivó- és fürdőhelyet. Fontos, hogy az itató vizét naponta frissre cseréljük, ami a madarak egészségvédelme mellett megakadályozza, hogy a szúnyogok lárvabölcsőként használják az itató vizét . A szúnyog ugyanis csak pangó vízbe petézik; ha naponta cseréljük a vizet, nem lesz ilyen problémánk. Az elpárolgott vizet napközbeni utántöltéssel pótolhatjuk is.

Nem mindegy, milyen mély

A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak semmiképpen se használjunk mély, vízzel telt hordót, vödröt vagy konténert. A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása, és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak a tartályba, ahonnan a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni, és megfulladnak. Ha kerti tó építésén gondolkodunk, alakítsunk ki sekély parti részt, ahol a madarak biztonságban fürdőzhetnek.

Fürdés után tollászkodnak

A tollászkodás és a fürdés utáni tollrendezgetés a madarak életének fontos része. Erre legalkalmasabbak a sűrű bokrok, ezért ha lehetséges,

az itatót olyan helyre tegyük, ahol előfordulnak megfelelő kilátást, ugyanakkor takarást egyaránt biztosító bokrok.

Még jobb, ha néhány kilógó ágat is biztosítunk: ezekre a madarak tollászkodás után napfürdőzni is szívesen kiülnek.

Ha nem kertes házban, hanem lakásban élünk, vagy a munkahelyünkön szeretnénk madáritatót kialakítani, különösen figyeljünk a biztonságos rögzítésre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapja részletesen bemutatja, hogyan tudunk biztonságos és a madarak számára is teljes értékű itatóhelyeket kialakítani.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra