A Kádár-korban még lakást is lehetett nyerni a lottón

fortepan 127893

Alig két hónappal az 1956-os forradalom leverését követően indította útjára a frissen regnáló Kádár-rendszer az ötös lottót, mely szinte azonnal a magyarok kedvenc szerencsejátékává lett, tömegek próbálták hétről hétre elvinni a telitalálatos szelvényt. A kezdeti időszakban a nagyobb pénzek mellett tárgynyereményeket, autót, sőt, lakást nyerhettek a szerencsések.

Mária Terézia idején is lottóztak már a magyarok

A sorsolásos játékok története egészen az ókorig nyúlik vissza: Hellászban az előkelő lakomák alkalmával a házigazda tombolaszerűen sorsolt ki értékes ajándékokat vendégei között, Rómában pedig Augustus császár árult nyereményszelvényeket, melyek árából a város felújításának költségeit kívánta előteremteni. A modern lottójáték a 17. századi Genovából ered, ahonnét gyorsan átterjedt Európa más részeire és a gyermekéveit taposó Egyesült Államokba is; a Habsburg Birodalom területén annyira népszerűvé vált az új szerencsejáték, hogy Mária Terézia állami monopóliumba vette és bérletbe adta a lottót, II. József pedig a szelvények árusítását és a nyeremények finanszírozását is teljes mértékben az állam fennhatósága alá rendelte.

A lottó természetesen a Habsburg-korona alá tartozó Magyarországon is komoly népszerűségre tett szert − idehaza ekkoriban lutriként ismerték −, a 19. század végén azonban a folyamatos tiltakozások miatt (sokan úgy vélték, a játék komoly erkölcsromboló hatással bír) megszüntették, és bevezették helyette az osztálysorsjegyet, mely a Horthy-korszak végéig várta a meggazdagodásról álmodozó játékosokat. A második világháborút követő években és a Rákosi-korszakban a lottózás hagyománya nem éledt újra, ekkoriban az ország kedvenc szerencsejátéka a sportfogadás, vagyis a totó lett, mely − köszönhetően többek között az Aranycsapat és a futball népszerűségének − jelentős rajongótáborral bírt.

Tárgynyeremények sorsolása a XX. kerületi Vasas szakszervezeti otthonban 1957-ben
Tárgynyeremények sorsolása a XX. kerületi Vasas szakszervezeti otthonban 1957-benFortepan / Bauer Sándor

Kedélyjavító intézkedésként vezették be a lottót

A Kádár-érában azonban mindez megváltozott, néhány hónappal az 1956-os forradalom véres leverését követően új szlogentől volt hangos a magyar sajtó: „Reszkess, totó, jön a lottó!” A modern számsorsjegyjáték bevezetésével 1957. január 17-én bízta meg rendeletben Kossa István pénzügyminiszter az Országos Takarékpénztárt: a döntés hátterében kedélyjavító és gazdasági megfontolások is szerepet játszottak. Egyrészt a politikai vezetés szerette volna elterelni az emberek figyelmét a forradalom bukásáról, és oldani a felgyülemlett feszültséget és a borús közhangulatot, másrészt a lottóval kívánták felváltani a Rákosi-éra terv- és békekölcsöneit. A bevételekből − mint egyfajta önkéntes adózási forma − fejlesztéseket, elsősorban lakásépítési programokat akartak finanszírozni.

A régi-új szerencsejáték a rendelet szerint a klasszikus genovai mintát vette át, 90 szám közül kellett ötöt eltalálnia annak, aki a főnyereményt szerette volna hazavinni, de két találattól kezdve már nyeremények ütötték a szerencsés játékosok markát. A lottósorsjegyek értékesítése február 13-án kezdődött, egy szelvény 3 forint 30 fillérbe, pont ugyanannyiba került, mint egy totószelvény, az áron a következő húsz évben nem emeltek. A befolyt összeg 50 százalékát a pénznyeremények finanszírozására fordították, 10 százalékot pedig tárgynyereményekre költöttek, melyek jutalomsorsolással találtak gazdára. Már az első héten 100 ezer szelvény fogyott, a március 7-én csütörtökön tartott első sorsolást pedig másfél milliónál is több sorsjegy tulajdonosa várta izgatottan.

Háborús özvegyasszony vitte haza az első főnyereményt

Lottózó a November 7. téren (ma Oktogon), 1960
Lottózó a November 7. téren (ma Oktogon), 1960Fortepan / Faragó György

Az első sorsolásra a Medosz (Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) kultúrotthonában került sor a VI. kerületi Jókai utcában, ünnepi műsor keretében; a nyerőszámok a 16, 61, 71, 77, 89 voltak. Telitalálat nem született, a hét négytalálatos szelvény gazdája viszont fejenként 160 ezer 810 forintot vihetett haza; ezt követően minden héten csütörtök este tartották a lottóhúzásokat nyilvánosan, közönség színe előtt. Az első telitalálatra a hatodik hétig kellett várni, amikor egy 66 éves, négygyerekes özvegyasszony, Ring Sándorné vitte el a 810 ezer forintos álomnyereményt. A szerencsés győztes gyermekei és a saját életkorát tette meg a lottón (23, 26, 33, 37, 66), mely példán felbuzdulva hamarosan országszerte népszerűvé vált a családi számok megjátszása.

Ring Sándorné győzelme igazi mesebeli történetnek bizonyult, melyet alaposan felkapott a korabeli sajtó: az özvegyasszony a második világháború végén, bombatámadásban veszítette el a férjét, sőt, a család teljes otthona, a berendezéssel együtt, megsemmisült. Amíg a szerencse rá nem mosolygott, Ringné a XI. kerületben élt szerény körülmények között, szerény 226 forintos nyugdíjából és idősebb gyerekeinek anyagi támogatásából nevelte a kisebbeket. A kezdeti években a nyertes lottószámokat hétről hétre a Népszabadság közölte, csakúgy, mint a győztesek nevét, ami ekkoriban még többnyire nyilvánosnak számított. A szerencsés nyertesekkel gyakran interjút készített a lap, melyben bemutatták életkörülményeiket, megkérdezték tőlük, mire költik a mesés összeget.

Később, amikor a nyeremények már sokmilliós nagyságra rúgtak (két évvel a játék bevezetése után, 1959-ben érte el a főnyeremény először az egymilliós határt), a nyertesek kilétét igyekeztek titokban tartani, leginkább a „szocialista társadalmi berendezkedést” megbolygató irigykedés elkerülése miatt. A ’60-as évek második felétől a rádió és a televízió is közvetítette a sorsolásokat, így az emberek többé nem gyanakodtak arra, hogy esetleg csalással élnek a játék lebonyolítói.

Zongorát és autót is lehetett nyerni

A lottózás hamar országos lázzá vált, sokan közösen, munkahelyi vagy baráti társaságokban játszottak hétről hétre, mások tudományos(kodó) módszerekkel próbálták kikutatni a legvalószínűbb számkombinációk titkát; 1958-ban jelent meg az első lottólexikon, amely a hasonló érdeklődésű játékosoknak adott ötleteket, tanácsokat. A hihetetlenül népszerű szerencsejátéknak hivatalos kabalafigurája is született: Macskássy János grafikusművész, az ’50-es évek legismertebb reklámművésze alkotta meg Lottó Ottó figuráját, akit figura formájában minden lottósorsolás alkalmával hazavihetett a közönség öt szerencsés tagja. A népszerű karaktert később Kabos László személyesítette meg hús-vér változatban.

A csütörtöki heti lottósorsolások mellett havonta egyszer, minden hónap első péntekén tartottak (fentebb már említett) bónuszsorsolásokat, melyek alkalmával tárgynyereményeket vihettek haza a lottózók. A nyeremények között szerepelt például kombinált bútor, hűtőgép, televízió, zongora, csillár, herendi étkészlet, női kosztüm, bőrkabát, sőt, acélgereblye és kalapácsos daráló is, de élelmiszercsomagok is gazdára találtak. A főnyeremény kezdetben egy Wartburg 311-es személygépkocsi volt, melyet első ízben egy 13 éves kunszentmártoni fiú, Molnár Tibor vihetett haza, akit annyira lenyűgözött a keletnémet csodajárgány, hogy felnőve az autószerelést választotta hivatásának.

Lottóházak és nyaralók várták szerencsés lakóikat

Lottóláz a '60-as években
Lottóláz a '60-as évekbenFortepan / Balla Demeter / Hegyi Zsolt jogörökös adománya

Az ’50-es évek végétől a ’60-as évtized végéig az öröklakások és nyaralók számítottak a lottó legnagyobb tárgynyereményének, melyeket kezdetben véletlenszerűen választottak ki a szervezők az üresen álló ingatlanok közül, később viszont már külön erre a célra épített „lottóházakba” költözhettek a nyertesek. A kulcsátadási ceremóniákat nagy médiavisszhang kísérte, a harmadik, az Üllői út és a Ferenc körút sarkán épült, hatemeletes „lottóház” lakói például 1961 augusztusában, Jurij Gagarin budapesti látogatásához időzítve, a televízió kamerái előtt költözhettek be új otthonaikba, melynek erkélyéről nézhették az első űrhajós autós diadalmenetét a fővárosban.

Hasonló álomnyereményt jelentettek a nyaralók, melyek egy Balatonalmádiban található üdülőtelepen várták szerencsés gazdájukat, nem véletlenül nevezték a helyszínt „nyer-teleknek” és Magyarország legszerencsésebb nyaralótelepének. Az ingatlannyeremények mellett külföldi utazást is nyerhettek a jutalomsorsolások győztesei, ennek azonban nem mindenki örült. A városi legenda szerint egy 85 éves vidéki bácsika széttépte a győztes szelvényét, amikor megtudta, hogy háromhetes kínai körutat nyert.

Az ötös lottó három évtizeden keresztül teljes monopóliumot élvezett a magyarországi szerencsejátékok területén, csak 1988-ban, a Kádár-éra végnapjaiban döntött úgy a kormányzat, hogy beindítja a hasonló elven működő hatos lottót, melyet a rendszerváltozás után a kenó, a skandináv lottó és egyéb játékok követtek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra