Lilu: Két vesszőparipám van, az alapos arctisztítás és a fényvédelem

A szót, hogy arcápolási rutin, az elmúlt pár évben ha akartuk, ha nem, meg kellett tanulnunk. Lilu már előbb is. Az, hogy a bőrápolás milyen fontos tevékenység, sejtszinten ivódott bele, édesanyja ugyanis adott az efféle dolgokra, így nem csoda, hogy felnőttként is ez irányba fordult az érdeklődése. Lilu először csak szépségápolási webshopot nyitott, most egy könyvben foglalta össze, hogyan ápoljuk az arcunkat egy olyan világban, amikor az úgynevezett skinfluencerek jóvoltából ömlik ránk az információ.

A könyv csak bőrápolási tippeket ad, vagy sminkelésben is segítő jobbot nyújt?

Nem, dehogyis. Engem a smink annyira nem érdekel, vagyis pontosítok, egyáltalán nem érdekel, ez 100 százalékban a bőrápolásról szól. A könyvben egyébként semmi újdonság nincs, semmi olyan nincs benne, amit én találtam volna ki. Ezek olyan információk, amelyek hellyel-közzel tudhatók, de azt kijelenthetem, hogy ami ebben a könyvben van, azok mind szakértők által lektorált, valid és rendszerbe foglalt információk. Ez azért fontos, mert a rengeteg ránk ömlő információból, mondjuk csak, amit az Instagram irányából kapunk, nehéz kiszűrni, mi az, ami hasznos, és mi az, ami nem.

Lilu és Kitzinger Szonja az Index Sunday Brunch című műsorának felvételén
Lilu és Kitzinger Szonja az Index Sunday Brunch című műsorának felvételénBodnár Patrícia / Index

Része-e ma a mindennapoknak a tudatos bőrápolás?

Egyre inkább, míg az anyukám idejében összesen háromfajta krémet lehetett kapni, ma dömpingszerűen ömlenek ránk a termékek. A fiatal vásárlók tudatosabbak is, már nem azért vesznek meg egy terméket, mert szép doboza van, vagy mert világsztár reklámozza. Az az első, hogy megnézik az INCI-listát, majd a krémben lévő anyagok megismerése után döntenek arról, megveszik-e a terméket, vagy sem.

Az arcápolási rutin fogalma beépült a mindennapokba. Neked van ilyened?

Nincs, mert elég speciális a helyzetem, a webshopom szépségápolási termékeket forgalmaz. Ami ide bekerül, azt én kutatom fel, nemzetközi vásárokra, kiállításokra járok, majd kipróbálom, ami érdekel, tehát ellenőrzőm, hogy tudjam, mit adok el. Ez egy folyamatos teszteléssel jár, ezért sem alakult ki olyan rutinom, amit most ismertethetnék.

Mégis mit ajánlasz általánosan?

A smink alapos lemosását, tehát az arctisztítást mindenképp. Ha hazaérsz, lebontod a napod, nem fekszel le abban a ruhában, amiben a metrón ültél. Lemosod az arcod, mert, ellenkező esetben nem működik semmi. A másik vesszőparipám pedig a fényvédelem, mert azzal minden megelőzhető. Minden ráncért, pigmentfoltért, illetve mindazért, amivel nem akarsz idő előtt szembesülni, a napsugárzás a felelős. A fényvédő tehát a Szent Grál, az a minden!

Milyen erőset javasolsz?

Én 50-est használok, és nem is megyek ki úgy az utcára, hogy ne lenne rajtam. Reggel felkelek, langyos vízzel és egy gél állagú lemosóval lemosom az éjszakai szennyeződéseket, felteszem a tonert, a C-vitaminos szérumot, arra a hidratálót, végül az 50 faktoros fényvédőt. Ez sok, de ha tudja az ember, hogy így nem fizet túl nagy árat a könnyelműsége miatt, túlzásnak sem mondanám. Sminkelni ritkán szoktam és keveset, de a neszesszeremben mindig van arcpermet és szemtapasz. Ezt reggel a kocsiban felteszem és simán elautózom fél órát ebben, ha pedig megérkezem, leveszem.

Legendásan híresek a dél-koreai nők a szépségápolásukról Mit tudnak ők, amit mi nem?

Rengeteget, Ázsiából jön a 10 lépéses rutin, a rétegezés művészete, a fátyolmaszk és a legnagyobb fegyverük: a fényvédelem. Gondolj egy ázsiai turistára, és a lelki szemeid előtt látod őket nagy kalapban, esernyővel a kézben és hatalmas napszemüvegekben.

A Díványon pár hete írtunk cikket arról, hogy míg mi őket éltetjük a szépségápolásban, ők meg minket, európaiakat.

Persze, mert ők fehér kinézetre vágynak. Az ázsiai bőrápolási termékekben a hívószó a whitening. A kinti cégek elkészítik a krém európai verzióját, de a saját piacukra a fehérítőset dobják, mert nekik a porcelánbőr a szép bőr. Ha magamba nézek, nekem is idő volt megtanulnom szeretni a fehér bőrömet. Része a bodypozitivitásnak, hogy szeretjük a bőrünket, én nem vágjuk gajra azét, hogy aztán négy nyáron át szépek legyünk.

A teljes videós beszélgetésért keresd fel az Indexet, Lilu a videóban nemcsak szépségápolásról, hanem családjáról is őszintén mesél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra