Aggódhatnak a tél miatt a magyar háztartások

GettyImages-1419799769

Azt hihetnénk, hogy az intenzív nyári időszak pozitív hatással lesz idén is a téli hőmérsékletre, azonban valószínűbb, hogy a hőségnek energiaellátásunk zökkenőmentessége látja majd kárát.

Az extrém, trópusi meleg miatt a Duna vizének hőmérséklete is rekordokat döntöget. De ami jó hír a Duna-parti nyaralóknak, a gazdaság szempontjából egészen aggasztó lehet. Pár nappal ezelőtt ugyanis kritikussá vált a tartósan 30 fok körüli vízhőfok. 

Kritikusan magas a Duna hőmérséklete a déli országrészben, ezért múlt hét végén csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű kapacitását.

Vajon lesz elég áram télen is?

Bár a törvény 30 fokban határozza meg a határt, ami alatt zökkenőmentesen folyhat az energiatermelés, az erőmű belső szabályzata fél fokkal alacsonyabb hőmérséklet esetén már elrendelni az ideiglenes leállást. A pénteki mérési adatok alapján a Duna paksi szakaszán 29,7 fokot mértek, ezért szükségessé vált a 2., 3. és 4. blokkokon is csökkentették az energiatermelést.

Utoljára négy évvel ezelőtt volt szükség hasonló lépésekre, ugyanis az erőmű a folyóvízzel hűti magát, hogy utána a felmelegedett hűtővizet visszaeressze hazánk legnagyobb folyójába. Amennyiben túl magas hőmérsékletű víz kerül vissza a folyóba, az káros hatással lehet a Duna flórájára és faunájára is. 

A Paksi Atomerőmű immáron 40 éve látja el Magyarország lakossági és ipari fogyasztóit biztonságos, olcsó és környezetbarát villamos energiával. A 4 blokkal működő erőmű névleges teljesítménye 2000 megawatt, ez biztosítja a magyarországi villamosenergia-termelés közel felét

– áll az MVM ismertetőjében. 

Mivel a nagy hőség miatt a napokban az országos energiafogyasztási átlag is növekedett az előző évek nyaraihoz képest, különösen fontos lesz az elkövetkező hetekben az önmérséklet a léghűtő berendezések használatát illetően is, hogy kellőképpen felkészülhessen az ország a télre. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra